Hjemmesydde barneklær:
Lei av billigbutikkenes barneklær?
Vi har samlet noen av dem som har tatt sy-hobbyen sin et steg videre.
- Det begynte med at jeg sydde klær til mine egne barn, fordi jeg ikke fant myke, praktiske klær til dem i de vanlige butikkene, sier Therese Wigstrand.
Wigstrand er kvinnen bak det norske barneklesmerket Tiljamid, som på kort tid har vokst seg ganske store.
Det som begynte med en stoffbutikk i 2011 og en barnekleskolleksjon i 2012, er i dag blitt til seks egne klesbutikker i tillegg til nettbutikk.
Alle klærne er sydd av myk bambusviskose, blant annet fordi hun oppfatter stoffet som mer miljøvennlig enn bomull. Som mor til fem – snart seks – barn, har Wigstrand vært opptatt av at klærne barna hennes bruker skal være myke og praktiske, men også at de ikke skal være fulle av giftstoffer.
- Huden er det største organet vi har. Vi er nøye med at kremene vi smører barna med ikke er fulle av giftstoffer, men klærne bryr vi oss visst mindre om, sier hun.
Bærekraftig produksjon
Etter at hun valgte å satse på egne butikker, har hun opplevd at kundene kommer til henne nettopp fordi klærne er laget av bambusviskose.
- Mange erfarer at bambusviskose er bra for hud med mye eksem, fordi stoffet er så mykt. I tillegg prøver vi å ha minst mulig knapper, glidelåser, sømmer og andre detaljer som kan irritere huden. Vi får mange svært gode tilbakemeldinger på klærne våre, og det er utrolig givende, sier hun.
Wigstrand er opptatt av at både dyrking, produksjon og design skal være bærekraftig og så miljøvennlig som mulig. Derfor er babykolleksjonen opp til to år designet slik at barnet kan vokse tre størrelser før plagget er for lite.
- Bruk og kast-samfunnet er mye verre enn folk tror, og utgjør et stort miljøproblem. Jeg ønsker å bidra i riktig retning. Kanskje jeg selger en body eller to mindre, men det får heller være. Verdien i Tiljamid-merket er ikke å selge store kvantum så billig som mulig, men kvalitet og miljøvennlig produksjon, sier hun.
Tiljamid har på få år vokst fra å være et "kjøkkenbenkprosjekt" til å bli en stor produsent av barneklær. Men det finnes mange småprodusenter som syr barneklær på bestilling.
Vi har samlet noen av nettbutikkene som tilbyr hjemmesydde barneklær og barneutstyr.
Flere av dem selger både via egen nettside, via Facebook eller andre sosiale medier, eller via Epla.no, en samleside der norske leverandører kan selge hjemmelagde ting.
Heimalaga
Gry Tove Haug fra Voss står bak nettbutikken Heimalaga, som selger selger hjemmesydde baby- og barneklær i myke og fargerike stoffer.
Heimalaga har egen nettbutikk på Epla, eller du kan bestille varer via Facebooksiden Heimalaga. Klærne kan bestilles i flere størrelser.
Rakstad Barneklær
Kjersti Rakstad Hansen er utdannet industridesigner, holder til i Sandefjord og driver Rakstad Barneklær. Hun designer, syr og hekler klær til baby og barn, og kan sy en del etter kundens ønsker. Prisene avhenger av stoffprisene og hvor mye jobb det er å sy plaggene.
Varer kan bestilles via Facebook, Instagram eller blogg.
Siljestuen
Silje Rykken bor på Austrheim i Nordhordaland, og på nettbutikken Siljestuen på Epla.no selger hun hjemmesydde klær til baby og barn, samt utstyr og interiørvarer. Hun lager alt fra hårbånd til barn og baby, votter til voksne, veggpynt til barnerommet, vimpler, gavelapper, kurver til oppbevaring, putetrekk, kort, mobilvesker og mye mer.
Trollongane
Trollongane drives av Rita Habbestad Selle. Hun holder til på Bømlo, og syr til baby og barn opp til seks år.
Klærne kan bestilles via Facebook eller på Epla.
Mynte - håndlagde gaver
Mynte er nærmest et lite kollektiv av sydamer, og består av Anne Therese Oxaas-Dambo, Marita Håland, Maren Hinna Nyman, Janne Cecilie Haga Rasmussen og 19 andre kvinner. Damene syr til eget bruk, gaver og for salg.
Mynte har en nettbutikk via Facebook, der de legger ut bilder av klær og barneutstyr for salg. Myntedamene syr til baby, barn og litt til voksne, og syr gjerne etter kundens ønsker og behov. De syr også andre ting, som babynest, sengekant, sengesett og trekk til tripp-trapp-stoler.
Mynte har også et hobbyrom man kan stikke innom, på Randaberg i Rogaland.
Denne saken ble første gang publisert 06/06 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.