Fødselspermisjon
Gjør overgangen fra barsel til jobb lettere
Vanskelig å komme i gang på jobben etter permisjonen? Her får du rådene.

Du har vært hjemmeværende med din lille baby i nærmere ett år.
Fokuset har vært på graviditet, fødselen, barseltiden, amming, søvnmangel, trilleturer og barseltreff.
Det er ikke så lett å være nybakt mamma. Mange førstegangsforeldre får seg en stor overraskelse når babyen kommer og tar full kontroll over livene deres, og ikke alle takler babysjokket like bra.
Men så er plutselig permisjonen over. Du skal tilbake til jobb, og din lille baby skal kanskje begynne i barnehage. En ny hverdag venter.
Brå overgang
Selv om ikke alle trives like godt i permisjonstiden , er overgangen brå for de fleste:
- Det kan være tungt både for kropp og sinn og begynne på jobb etter du er ferdig med fødselspermisjonen, sier Odd Fylling til Foreldre.no
Han er utdannet ingeniør, prosjektleder og coach og jobber med karriereutvikling og -veiledning i To Be Academy.
- Min erfaring er at mange sliter en del med å tilpasse seg. Jeg har jobbet med mange i akkurat denne situasjonen i løpet av de siste ti årene, forteller coachen.

Det kan oppleves som tøft å plutselig være borte fra barnet i mange timer. Mange synes også det er vanskelig å levere fra seg barnet til fremmede.
Så er det selve møtet med arbeidsplassen. Hvordan kan du omstille tankene fra baby til jobb? Det er lett å blir overveldet og tenke «Hjelp! Mestrer jeg dette?»
I løpet av året kan det ha skjedd mange endringer på jobben din. Og kanskje har vikaren tatt over både oppgavene og «plassen din» sosialt?
Dessuten har du ikke like mye overskudd som tidligere, du har jo ikke sovet så mye det siste året.
Lag en arbeidsplan
Så hvordan kan du få en best mulig overgang fra fødselspermisjon til jobb?
- Ved hjelp av teknikker og metoder. Har du vært lenge borte, kan det være hardt å komme i gang. Slik er det gjerne etter sommerferien også. Fokuset har vært andre steder, sier Odd Fylling.
Løsningen kan være å prøve å fokusere på én ting om gangen.
Lag en arbeidsplan i samarbeid med lederen din. Husk også å gi deg selv positiv tilbakemelding. Det ordner seg! Positivt selvsnakk er gull verdt.
Forberedelser
Karriereveilederen anbefaler følgende mestringsteknikker:
1. Forbered deg før du skal begynne. Stikk innom jobben noen ganger i løpet av permisjonstiden.
2. Be om et møte med lederen din og lag en oppstartplan om hvordan du skal komme i gang. På denne måten blir dere begge mentalt forberedt, og stressnivå går ned.
3. Jobbe med din indre dialog. I stedet for å fokusere på at det blir tungt å dra hjemmefra, kan du begynne å glede deg. Tenk at det skal bli gøy å være endel av arbeidsmiljøet igjen. Positivt selvsnakk hjelper på motivasjonen.
4. Lær deg å «koble av» og «koble på». Når du er på jobb, konsentrerer du deg om det. Da parkerer du bekymringen for barnet. Er det noe, vil jo barnehagen ringe deg. Og når du kommer hjem, kobler du ut jobben. Bekymrer vi oss utenfor det vi har kontroll over, blir det lett stress og energien forsvinner.
Ta deg tid
- Jeg tenker at det er viktig ikke å stille for høye krav til seg selv i begynnelsen. Ikke ha forventninger om at alt skal være på plass, akkurat som før fødselen, i løpet av den første uka. Det tar tid å venne seg til en ny hverdag med både barn og jobb, sier Karianne Gamkinn.
Hun er skribent og foredragsholder, driver av PR-firmaet Gamkinn Media og bloggen Mammadamen.com.
Tidligere i år ga hun ut boka «Beklager, jeg må være mamma» om hverdagslivet med mann og to små barn. Karianne Gamkinn har selv slitt med å kombinere karriere og småbarnsliv - og sa for et par år siden opp sin faste jobb for å få starte eget firma og få mer frihet i hverdagen.
Rettigheter for småbarnsforeldre
Forfatteren mener det kan ta litt tid å samkjøre arbeidsliv med familielivet. Og det må være greit.


- Ikke bare skal du finne frem til og organisere en ny hverdag for flere mennesker, men det er også mange følelser å kjenne på. Som savnet etter babyen, kanskje skuffelse over å komme tilbake til en jobb som ikke var helt slik du husket, og stress for å få den nye hverdagen til å gå opp, sier Gamkinn.
Hun minner om retten til ammefri, og at småbarnsforeldre har rett til å bli fritatt for overtidsarbeid.
Du har også rett til å jobbe redusert om du ønsker det. Det er ikke et nederlag om du velger å benytte deg av slike ordninger og rettigheter.
Gamkinn oppfordrer til å be nærmeste leder om en samtale. Her bør det diskuteres hvordan arbeidsdagen kan innrettes best mulig.
- Du har rett til å komme tilbake til samme stilling som før permisjonen, men arbeidsgiver har også anledning til å gjøre visse endringer. Jeg mener det beste er om dette avklares på en redelig og ærlig måte. Har du en jobb med mulighet for fleksibel arbeidstid og hjemmekontor, er det noe jeg også ville tatt opp i en slik samtale. Min erfaring er dessverre at mange arbeidsgivere er altfor lite fleksible og tar lite ansvar for å legge til rette for arbeidstakere med små barn.
Hun er sikker på at større forståelse og mer fleksibilitet fra arbeidsgivers side kunne gjort overgangen fra foreldrepermisjon til jobb mye enklere for mange.
Hun tror også det kunne medført til at færre kvinner velger deltid når de blir mødre.
- En forståelsesfull arbeidsgiver betyr svært mye i overgangen fra permisjon til jobb, fastslår Karianne Gamkinn.
Les mer:
Mammabekymringene du kan droppe