Bakovervendt bilsete

- Forskjellen er et blåmerke i stedet for en brukket nakke

Vet du når det er greit å snu bilsetet?

Først publisert Sist oppdatert
BAKOVERVENDT: Lisbeth Amundsen er bestemt på at datteren Rose-Aurora skal sitte bakovervendt i bilen så lenge som mulig. I alle fall til hun fyller fire.
BAKOVERVENDT: Lisbeth Amundsen er bestemt på at datteren Rose-Aurora skal sitte bakovervendt i bilen så lenge som mulig. I alle fall til hun fyller fire. Foto: Foto: Privat

Denne saken er fra i fjor, men høyaktuell  nå i disse påsketider.

 

Trygg Trafikk anbefaler at barn sitter i bakovervendt sete i bilen lengst mulig.

Aller helst bør de sitte med ryggen mot kjøreretningen til de er fire år, og rådet kommer ikke uten grunn.

- Å være sikret bakovervendt i bilen gir omtrent fem ganger bedre beskyttelse mot alvorlige skader i en eventuell ulykke, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Kristin Øyen.

Svak nakke

Hun forteller at dette skyldes at barn har et stort hode og en svak nakke, som ikke er ferdig utviklet ennå.

- Når barnet sitter bakovervendt, fordeles kreftene i kollisjonen over hele barnets rygg og bakhode i stedet for at hodet kastes frem. Belastningen konsentreres dermed på nakken, sier hun.

Av hensyn til tryggheten mener hun barnet må godta at det er litt dårlig plass til beina.

For stor?

- Det er ikke farlig å sitte trangt, men det kan jo være litt ukomfortabelt for barnet. For litt større barn, finnes det imidlertid bakovervendte barnestoler helt opp til 25 kilo, sier hun.

Og lurer du på om barnet er for stort, finnes det en tommelfingerregel.

- Hvis mer enn en tredjedel av barnets hode går over kanten på stolen, er det på tide å skifte barnestol, sier Øyen.

Bruk belteoppsamler

Mange mener bakovervendte seter gir misfornøyde barn, men Øyen tror ikke nødvendigvis at det å snu barnet er løsningen hvis poden er urolig på biltur.

- Jeg tror ikke det er forskjell på å få utålmodige og sprelske barn til å sitte lenge stille i bilen enten det er forovervendt eller bakovervendt, sier hun.

SNUDDE TIDLIG: Mamma Lisbeth Amundsen fant ingen seter der Lucas, Nathanael og Lycke-Tomine kunne sitte bakovervendt til de var fire år.
SNUDDE TIDLIG: Mamma Lisbeth Amundsen fant ingen seter der Lucas, Nathanael og Lycke-Tomine kunne sitte bakovervendt til de var fire år. Foto: Foto: Privat

Fikling med seler i baksetet er heller ikke noe argument for å snu setet.

- Har man barn som tar av selen over skuldrene, finnes det belteoppsamlere som holder beltet samlet over brystet, sier hun.

Voksne må bestemme

Vi spurte leserne i forumet om deres mening, og de fleste er tydelige på at de ønsker å følge oppfordringene om bakovervendt sete til barnet fyller fire år.

- Jenta vår på snart fire sitter bakovervendt, og det skal hun gjøre enda en god stund. Det er ikke noe problem å få dette til for vi gir henne ikke noe alternativ. Enkelte valg er det faktisk vi som foreldre som skal ta og ikke barnet, skriver en mor.

Hun forstår at noen barn kanskje maser om å få se fremover, men mener det er noe foreldre må takle på samme måte som man må takle at de maser om å slippe å pusse tennene.

Tåler litt mas

Hun har vanskelig for å forstå hvordan man som foreldre har samvittighet til å snu små barn fremover.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

- Ikke når leger som arbeider med trafikkskadde barn sier at utfallet av å sitte bakover- i stedet for forovervendt i en kollisjon kan være et blåmerke i stedet en brukket nakke, skriver hun.

Så langt har heller ikke spørsmålet dukket opp i deres familie.

- Vår datter har faktisk aldri bedt om å få sitter fremover. Hun vet ikke at det går an. Hadde hun bedt om det, hadde jeg imidlertid forklart henne grundig hvorfor hun må sitte bakover, og videre mas hadde jeg lett klart å overhøre. Jeg holder lett ut med masing fra baksetet for å beskytte det mest verdifulle jeg har, skriver hun.

Skjedd mye de siste årene

Lisbeth Amundsen har seks barn og et sjuende på vei.

VONDT: John Øivind satt bakovervendt i bilen til han var tre og et halvt år. Da begynte han å få vondt i beina selv på korte bilturer.
VONDT: John Øivind satt bakovervendt i bilen til han var tre og et halvt år. Da begynte han å få vondt i beina selv på korte bilturer. Foto: Foto: Privat

Hun forteller at mye har forandret seg siden hun fikk førstemann for ti år siden.

Ikke minst når det gjelder anbefalingene man får i butikkene.

- Den gang var det kun babysetene som var bakovervendt, og siden sønnen min var stor måtte vi bytte sete da han var ni måneder gammel. Det som fantes på markedet da var stort sett fremovervendt, skriver den blivende sjubarnsmoren.

Selv hørte hun ikke om fremovervendte seter til større barn før søsteren kjøpte et i Sverige for sju-åtte år siden.

Større fokus med alderen

Også hennes andre barn ble snudd da han var rundt ett år og tredjemann satt bakovervendt til hun var to år.

- Selv endret jeg syn på bilsikring da jeg fikk femte- eller sjette barnet. Nå er det ikke snakk om å snu datteren min, som er nummer seks i søskenflokken, før hun er fire. Lillebror som kommer skal også sitte bakovervendt så lenge, sier Amundsen.

Hun forteller at de største barna sitter på pute til de er 135 centimeter, og fireåringen sitter på pute med rygg.

- Jeg merker at mitt fokus på dette med bakovervending har endret seg med alderen, men jeg har alltid vært bevisst hva jeg kjøper og hvordan barna er sikret. Jeg har også vært rystet over billigbilseter andre har kjøpt og hvor sløve noen faktisk er med sikring i bil, sier hun.

Vonde bein

Andre foreldre innrømmer at de har måttet snu barna sine før de fylte fire.

Veronica Bernentsen er en av dem.

Hun forteller at hun hadde planer om å la sønnen, John Øivind, sitte bakovervendt til han var minst fire, men noen ganger blir ikke ting som man har tenkt.

- Han var omtrent tre og et halvt år da vi snudde setet. Da begynte han å klage over at han fikk vondt i rompa og beina selv på korte turer, sier en Berentsen.

Hun forteller at de bor slik til at de må kjøre overalt, og de er derfor avhengig av at barna trives i bilen.

- Etter tre og et halvt år syns vi rett og slett ikke at vi kunne strekke det lengre når han syns han satt vondt, sier hun.

Sønnen var for stor

Andre forteller at butikkene ikke kunne tilby et godt nok sete med mulighet for å sitte bakovervendt lenge nok.

- Vi tok med sønnen vår til butikken da han var blitt over 18 kilo og ikke kunne bruke setet sitt lenger. Vi trodde vi ville reise hjem med et bakovervendt sete som kunne brukes opp til 25 kilo, men ungen var rett og slett for stor. Av den grunn ble det beltestol en god stund før jeg i utgangspunktet var komfortabel med det. De som har femåringer bakovervendt, må ha små barn, mener en leser.

Vil ha flere kontroller

Ingen av dem som svarte i forumet hadde snudd bilsetet veldig tidlig.

Mange kjenner imidlertid til noen som har gjort det og uttrykker undring over at noen er så raske med å snu barna sine.

- Vi sikrer barna på alle mulig måter, så hvorfor skal det være annerledes i bil, skriver en mor.

Hun mener strengere og høyere krav til sikring av barn i bil er på sin plass og ønsker flere kontroller velkommen.

- Man ser mye rart ute på veiene, sier hun.