SØSKENSJALUSI
Er barnet ditt sjalu?
Ti tips om hvordan du ser at barnet ditt er sjalu på søsken - og rådene til hvordan du takler det.
Selv om eldstemann ikke sier rett ut at han hater babyen, kan han vise noen tegn til sjalusi. Som å gi litt blaffen i å være stor.
- Han vil være baby, han også. Foreldrene må forstå dette, og understreke fordelene ved å være stor, forklarer barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen til Foreldre.no.
Savner oppmerksomhet
Mange foreldre får dårlig samvittighet hvis de føler at de ikke gir nok oppmerksomhet til barnet som er blitt storesøster eller -bror.
Men søskensjalusi trenger ikke alltid handle om at storesøsken får for lite oppmerksomhet.
- Det eldste barnet konstaterer kanskje bare at det ser lettvint ut å være baby. Bare få ligge der i mammas armer. Ikke trenge å gå selv - eller sitte pent.
Et «vi-store-felleskap»
Ifølge Gerhardsen, som blant annet har skrevet boka «Gode knep for småbarnsforeldre», bør du vise hvor fornøyd du er med at den eldste er stor.
Du kan si noe slikt som:
«Jeg gleder meg til babyen blir like flink til å gå som du er», eller «det skal bli godt når babyen slutter med den gulpingen, det blir så mye gris overalt!»
- På den måten bekrefter du overfor det eldste barnet at du ser fram til at babyen blir lik sitt storesøsken, som altså ikke trenger å bli baby for å bli satt pris på, sier barnepsykologen.
- Det er også lurt å lage et «vi-store-felleskap». Si for eksempel: «Så heldige vi er som kan sitte her og kose oss med pannekaker - det kan ikke lillebror få, stakkars».
Yngre slår mer
Elisabeth Gerhardsen mener at foreldre starter for mange setninger med ordene «Du er for stor til...». Slik får man det å bli stor til å høres negativt ut.
- Du demper lettere sjalusien hvis du i stedet prøver å bekrefte barnets følelser. Si du forstår at han er sint på lillebror, og at også mamma og pappa kan bli lei av babyens skriking, råder Gerhardsen.
- Samtidig må du gjøre det klart at det ikke er lov til å være slem mot den lille av den grunn. Dette er særlig viktig dersom eldstemann viser fysisk aggressivitet overfor babyen. Jo yngre barnet er når han blir storebror, desto større sjanse er det for at han vil prøve å slå eller sparke babyen eller foreldrene.
Gerhardsen påpeker at selv om barn gjerne slutter å slå andre i fireårsalderen, kan de fortsatt slå yngre søsken som provoserer eller irriterer dem.
Tisser på seg
Et annet tegn på søskensjalusi, er at barnet begynner å tisse på seg igjen.
10 måter å oppdage søskensjalusi på:
1. Barnet tisser på seg igjen
2. Vil bruke smokk igjen
3. Vil krype og «klarer» ikke å gå vanlig
4. Snakker babyspråk eller skriker slik babyen gjør
5. Vil ha pupp eller flaske
6. Griser med mat og drikke
7. Kan slå/sparke babyen eller foreldrene
8. Kan vise økt oppmerksomhetsbehov («Se på meg, her er jeg, mamma!»)
9. Våkner om natta og kommer inn på foreldresoverommet, hvor babyen sover
10. Vil bli trillet i barnevogn
Kilde: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen
Det kan imidlertid være naturlige årsaker til at tisseuhell skjer, hvis det er mindre enn et halvt år siden eldstemann sluttet med bleie.
- Det vil fortsatt være krevende for barnet å huske på å gå på do, og forstå kroppens signaler om at hun eller han må tisse, sier Gerhardsen.
Så mange nye inntrykk
Når det kommer en lillebror, blir det mange nye inntrykk og følelser som tar såpass mye av oppmerksomheten at barnet ikke legger merke til at det må tisse, forklarer Gerhardsen - og understreker hvor viktig det er at foreldre viser forståelse for slike uhell.
Hvis det derimot er 1 ½-2 år siden bleieslutt, og barnet tisser seg ut, har man større grunn til å se på dette som en følelsesmessig reaksjon på familieforøkelsen, og at det gjøres for å få foreldrenes oppmerksomhet.
- Snakk fortsatt om det som et uhell. Sier 4-5-åringen at hun vil ha bleier, så prøv å holde litt igjen. Fortell heller at det er vanlig å ha uhell i blant, og forklar at lillebror også skal slutte med bleie en dag, råder Gerhardsen.
Skuffet over babyen
- De fleste blivende storesøsken har høye forventninger til sin egen rolle overfor den kommende babyen. Nå skal han få trille et lillesøsken i vogna. Bysse og mate ham. Gi ham trøst. I tillegg venter han antagelig på en lekekamerat.
Men det er ikke slik det blir. I hvert fall ikke det første året.
- Den store kan føle seg utilstrekkelig som storebror eller storesøster, forklarer Gerhardsen.
- Dette fører ofte til irritasjon på, skuffelse over og avvisning av, babyen.
Snakk ut, der og da
Slik håndterer du søskensjalusi:
- Ros og oppmuntre storebror/ søster til aldersadekvat atferd (selvstendighet, tålmodighet)
- Inviter storebror/søster til å være med på å stelle babyen, mate den, kose med den, holde den, osv.
- Hvis storebror/-søster er 5-6 år, kan han/hun få enkle ansvarsoppgaver (under overvåkning), f.eks. vugge babyen i søvn, varme melk, hente tøy, passe på babyen noen minutter mens mamma henter noe, etc.
- Lag familieråd, der storebror får i oppgave å forklare resten av familien hvorfor barnet gråter, sover mye, etc. Dette gjør storebror/-søster til autoritet på området.
Kilde: Professor Willy-Tore Mørch
Det er helt naturlig at en baby ikke vil roe seg ned hos en treåring. Da tilsier foreldreinstinktet at babyen får komme til mamma og få pupp eller kos. Dersom du erfarer en slik situasjon - hvor en skrikende bylt må tas fra en storebror eller -søster som bare ville trøste - er det lurt å snakke om det der og da.
- Si for eksempel til babyen: «Nei, du ville ikke roe deg hos storebror, du.» Og til den eldste kan du prøve: «Husker du da farmor skulle holde lillebror? Da skrek han visst, da også.» Slik unngår storesøsken å sitte igjen med følelsen av at det bare er de som ikke klarer å håndtere babyen, tipser Gerhardsen.
Forklar hvorfor
Willy-Tore Mørch, professor ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU Nord), anbefaler foreldre å forklare storebror eller storesøster hvorfor babyen skriker, sover mye, gulper og må ha mye hjelp fra foreldrene.
- Si gjerne at alle babyer må lære alt helt fra begynnelsen av. Og at det er vi - altså pappa, mamma og du - som må lære babyen alt dette, tipser Mørch.
- Forklar også at babyers hjerne ikke er ferdig enda. Si at jo mer kos og hjelp babyen får, desto fortere vokser hjernen. Og slik lærer babyen mer - og fortere. Da må vi alle kose og hjelpe babyen.
Fordelene ved å være stor
Professoren påpeker hvor viktig det er å vise forståelse for at den store er sint på det nye barnet.
- Ikke si at han er «for stor» til å bli sint på lillebror. Prøv heller å framheve fordelene ved å være større enn lillebror, understreker Mørch.
- Dét kan du gjøre ved å gi kommentarer og ros til eldstemann når han gjør noe som er «voksent» for alderen.
Følg oss på Facebook - trykk på liker!
Les også:
Søskensjalusi kan vare livet ut
Den beste aldersforskjellen mellom barna
5 grep som får slutt på sutringen
Denne saken ble første gang publisert 05/03 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.