Barn og søvn
Derfor blir barn b-mennesker
Lotte (3,5) er b-menneske og sover gjerne fra 19 om kvelden til 10 om morgenen.
Er barnet ditt oppe før hanen galer eller liker det å sove lenge om morgenen?
Mange trøtte foreldre til livlige morgenfulger kunne nok ønske at poden kunne sove et par timer til. Hjemme hos Siv Rettenberger er det motsatt. Datteren Lotte (3,5) er nemlig et skikkelig b-menneske.
Sover til 10 i helgene
- Hun er definitivt et b-menneske, ja! I helgene sover hun gjerne til klokka ti, og på hverdager må jeg sette på vekkerklokka på 9 for at vi skal rekke å komme oss i barnehagen til klokka 10. Lotte trenger nemlig tid på å våkne om morgenen - selv om hun har sovet siden sjutiden før, sier mor Siv Rettenberger til Foreldre & Barn.
Foreldrene er selv b-mennesker og er derfor glade for at datteren alltid har hatt et godt sovehjerte. Så lenge moren kan huske, har datteren sovnet i sjutiden og først våknet i ni-ti-tiden dagen etter. Lotte har alltid lagt seg fint om kvelden, men var aldri av de babyen som sover 3-4 timer på dagtid.
- Det lengste var vel et par timer på dagtid da hun var helt nyfødt, forteller moren.
Nå krysser de soveglade foreldrene fingrene for at lillesøster som snart skal bli født har samme søvnbehov som storesøsteren.
Søvnekspert Karin Naphaug driver søvnsenter for barn (Sovekarin AS) og tilbyr kurs, hjembesøk og søvnkonsultasjon til småbarnsforeldre.
Hun mener man først fra 4-5 årsalder kan benevne barn som enten a- eller b-mennesker.
- De aller fleste barn trenger lik søvnmengde inntil 3 års alder, så lenge barnet er friskt og utvikler seg normalt. Våkner barnet klokken fem, skyldes det nesten alltid at de har lagt seg for sent og er overtrøtt, eller at de har sovet for sen ettermiddagslur. Det er viktig med gode sovevaner fra barnet er lite, fastslår Karin Naphaug.
Hun sier det kan være vanskelig å gjøre et a-menneske om til et b-menneske enn omvendt. Men selv om en babys søvnmønster kanskje ikke kan endres kan det til en viss grad tilpasses.
- Det er fullt mulig å få babyer som står opp klokken fem til å sove en time til, sier søvneksperten til Foreldre & Barn.
Hvordan er det mulig at to b-mennesker får ett barn som er b-menneske? skriver en mor i vårt forum Dinbaby.
De fleste kjenner noen som er typiske a- og b-mennesker. A-menneskene spretter opp når vekkerklokken ringer, mens b-menneskene synes det er en pine å komme seg på jobb til klokken ni.
Slik er det også for noen barn.
- Noen sovner med hodet i grøtfatet om kvelden, og er lys våken klokken fem. Mens andre helst vil være våkne hele kvelden sammen med mamma og pappa, og må gjerne vekkes om morgenen, har Nina Misvær, helsesøster og og forfatter av boken "Sove hele natten", tidligere uttalt til Foreldre & Barn.
Arvelig
Eli Sørensen er overlege ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer ved Haukeland universitetssjukehus. Hun forteller at vår døgnrytme er en arvelig egenskap. I noen familier har de kort døgnrytme og i noen familier har lang døgnrytme. Døgnrytmen stilles hver dag.
- Det som påvirker døgnrytmen vår mest er først og fremst lys, men også måltider og aktiviteter påvirker innstillingen av døgnrytmen. Etter fødselen har ikke barnet fast døgnrytme og sover og våkner mange ganger i døgnet, sier overlegen til Foreldre & Barn.
Kan lære døgnrytme
Foreldrene kan hjelpe barnet til å utvikle døgnrytme med dag og natt.
Et råd er å sørge for at soveplassen om dagen er lys og den om natten er mørk. Et annet tips er å prøve å ha regelmessige måltider, aktiviteter og leggetider.
Døgnrytme og søvn er i samspill slik at vi hele tiden har lettere for å sovne og være våkne på bestemte tider av døgnet. Søvn utvikler seg gjennom hele livet fra vi blir født og til vi er veldig gamle.
- Dette med a- og b-mennesker blir resultatet av summen av både søvn, døgnrytme og barnets utvikling. Barn kan ha en tendens til den ene eller andre, men barn som sådan er ikke a- eller b-mennesker bare fordi de er barn, forklarer Eli Sørensen.
Hun forteller at døgnrytmen er gitt, og at søvnen utvikler seg med alderen.
Men det kan virke som om vi er a-mennesker som barn og gamle fordi vi ikke har det samme "vinduet" som vi har i ungdomsårene.
Dette såkalte "vinduet" gjør det lettere å holde seg våken utover kvelden og sove på formiddagen.
- "Vinduet" er biologisk og skyldes utviklingen av søvn og døgnrytme i ungdomsårene. Små barn som er våkne utover leggetid, vil derfor våkne tidlig til vanlig tid på samme måte som voksne hvor "vinduet" er lukket, sier søvneksperten til Foreldre & Barn.
Les mer:
Derfor våkner barna om kvelden
Overtrøtte barn våkner tidlig i helgen
QUIZ: Får barnet ditt nok søvn?
Denne saken ble første gang publisert 23/04 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.