Tilvenning i barnehagen

Barnehagestarten kan være tøff

Men slik får du tilvenningen i barnehagen til å gå lettere.

BARNEHAGESTART: Den trygge tiden hjemme med barnet er over, og det mest dyrebare i livet ditt skal begynne i barnehagen. For foreldrene kan det være minst like tøft for barna.
BARNEHAGESTART: Den trygge tiden hjemme med barnet er over, og det mest dyrebare i livet ditt skal begynne i barnehagen. For foreldrene kan det være minst like tøft for barna. Foto: Foto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Det kan være tøft for et barn å venne seg til en ny tilværelse i barnehagen. Mamma og pappa må gå, og barnet må forholde seg til nye voksne og en hel bråte andre barn.

Heldigvis blir det i de aller fleste tilfeller en lykkelig overgang til en trygg og omsorgsfull hverdag i barnehagen om du tar tiden til hjelp.

Les mer om barnehageopptak: - Jeg tar keisersnitt for å få barnehageplass

Det er lurt å forberede barna i forkant hjemme før barnehagen starter.

- Noen barnehager sender for eksempel ut velkommenkort til barnet, med bilde av barnehagen. Dette kan gjerne henge på kjøleskapet slik at barnet kan titte på det, sier Silje Risnes Andersen. Hun er pedagog i Banktjørnhaugen barnehage i Os i Hordaland.

- Det er som regel fullt mulig å besøke barnehagen før barnet skal begynne, enten når barnehagen er åpen, eller dere kan leke ute i barnehagen i helger eller ettermiddager.

Er du usikker på om barnet trives? Slik ser du om barnet ditt har det bra i barnehagen

Måtte begynne bare 7,5 måneder gammel

Ida Valvik er mamma til Amalie. Hun forteller at de havnet i en situasjon som gjorde at Amalie måtte gå i barnehage fra hun var 7,5 måneder.

- I begynnelsen tenkte vi mye på at jenta vår var veldig liten til å begynne i barnehagen. Jeg synes jo dette var altfor tidlig, hun skulle jo være lenge hjemme sammen med meg og få den oppmerksomheten og kosen hun trengte.

- Men det var ikke mye å få gjort med det, så vi tenke at dette ville bli godt for Amalie, tilbringe tid med andre barn i stedet for bare med mamma og pappa hjemme. Og de sier jo at barn har godt av det, både med tanke på sosialisering og utvikling.

Foto: Colourbox

Råd for en enkel start

  • Sett dere godt inn i velkomstbrevet. Fortell barnet navnene på dem som jobber i barnehagen, og vis bilder hvis det følger med. Skriv gjerne ned ting du lurer på, og ta med lappen i barnehagen en av de første dagene.
  • Sett av nok tid til tilvenning. Tre dager skal være nok for de fleste, men alle barn har individuelle behov.
  • «Ha det!» er viktig. Ikke prøv å unngå opprivende avskjedsscener ved å snike deg ut når barnet er opptatt med noe annet. Det vil bare skape mer utrygghet. Gjør avskjeden kort og klar og vis barnet at du er trygg på å gå fra det.
  • Regn med gråt. Og vit at det er ingen som synes du er en dårlig mor selv om du går fra et hylende barn i barnehagen. Ring, spør og sørg for at du er trygg på at barnet ditt har det bra.
  • Pass på at barnet har alt det trenger av klær og utstyr i barnehagen. La de fineste klærne bli igjen hjemme - praktisk er stikkordet her.
  • Vær tilgjengelig. Si ifra til personalet hvor fleksible dere er på jobb. Da vet de om du kan komme og hente hvis noe skjer, eller bare ringe for å fortelle at alt går bra med småen.
  • Ta med et «overgangsobjekt» - en smokk, et koseteppe, bamse eller lignende. Gjerne også bilder av familie, bamse, huset eller kjæledyr.
  • Regn med å bli syk. Nye omgivelser og flere barn betyr også nye bakterier og virus for småtasser - noe som også betyr økt risiko for at de voksne i familien blir smittet.
  • Barna har også viktige gjøremål! Pass på at barnet ditt får vært med på det som skal skje i barnehagen, selv om du kan sove litt lenger og levere senere en dag.
  • Lang dag = ekstra mat i sekken. Ta med et middagsglass eller grøt hvis du vet at dagen i barnehagen blir lang.
  • Ha respekt for personalet og andre barn og foreldre.

Kilde: Line C. K. Nilssen/mamma.no

Fulgte Amalies rutiner i starten

Et par uker før Amalie skulle begynne i barnehagen, var de på besøk til avdelingen hennes, og fikk hilst på dem som var på jobb.

- Det hjalp litt på den vonde følelsen, sier Valvik.

Da de var på besøk i barnehagen, snakket de litt om rutinene i barnehagen kontra hjemme.

- I starten følger de ansatte rutinene til barnet frem til det kommer inn i de rutinene barnehagen har, og det er jo veldig greit. Jeg fikk også høre at barna på den minste avdelingen får den oppmerksomheten og nærheten de trenger, og det fikk jeg også se.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Amalie kom fort inn i ting, det tok ikke lang tid før hun spiste godt og sov når hun skulle. Og Valvik synes hun blir godt tatt vare på.

- De kommer til grinda og henter Amalie når vi kommer, og når vi henter henne igjen, får vi rapport om dagen.

Sjeldne barnehageopptak får konsekvenser for de aller minste: 9 måneder gamle babyer i barnehagen

De første dagene

De første dagene er veldig viktige for at barnet skal bli trygg på omgivelsene.

Pedagog ved Barnehageforum Kjell Simonsen forteller at de fleste arbeidsplasser har en avtale som gir foreldre rett til tre dager lønnet permisjon for tilvenning av barn i barnehage.

- Det er veldig individuelt hvordan barn tilpasser seg den nye hverdagen, men det er uansett lurt å sette av minimum tre dager til tilvenningen.

- Dette er også vårt utgangspunkt når vi tar imot nye barn og foreldre. Dersom dere har bedre tid, er dette bare positivt.

Andersen understreker at de første dagene i barnehagen bør være sammen med foresatte, og at dagene bør være korte.

- Har man mulighet til å ha flere dager, er det å foretrekke, for eksempel to timer med mor eller far første dag, litt lenger neste dag. Dag tre kan man prøve å legge barnet i barnehagen, og dag fire kan man prøve å «forlate» barnet i barnehagen, men være lett tilgjengelig på telefon.

- Som regel merker man etter første dag hvordan det vil gå, og foreldre sammen med personalet kan legge opp en plan for hvordan resten av innkjøringen skal foregå.

Den første avskjeden

Simonsen råder foreldre til å si klart fra når man går, og å prøve og ikke vise usikkerhet.

- Det er viktig at barnet får erfaring med at dere ikke går før dere sier fra, at dere virkelig går når dere sier det, og at dere kommer tilbake etter en viss tid. Hvis dere viser usikkerhet, blir barnet usikkert, og tilvenningsprosessen tar lengre tid.

Han påpeker at dette ikke betyr at det ikke er tillatt å være usikker, men prat med personalet om det, ikke barnet.

Noen foreldre vil oppleve at barnet gråter ved avskjeden om morgenen. Både barn og foreldre kan oppleve det å ta avskjed som en litt smertelig prosess i starten.

Ifølge Simonsen stilner som regel gråten like etter at foreldrene er ute av syne.

Føler du utrygghet etter å ha «forlatt» et gråtende barn - ring og hør hvordan det går.

Den spennende starten

Mamma Ida Valvik synes det var veldig godt at de hadde tre dager til å bli kjent med barnehagen på.

- Jeg begynte jo å jobbe igjen uka etter, så det var godt å vite at de visste litt om henne og sånt, forteller hun.

Her skriver hun selv om hvordan det gikk disse spennende dagene:

Foto: Colourbox

Forskjell på barn

Styrer ved Sandbakken barnehage og Rødberget naturbarnehage i Oslo, Vivian Nygaard, forteller at barn opplever de første dagene i barnehagen forskjellig, avhengig av tidligere erfaringer og hvordan personalet møter barnet.

- Noen barn er mest opptatt av å leke med andre barn og blir lett engasjert i det. Andre trenger å bli trygg på personalet og velger å være mye sammen med én eller flere voksne.

- Det viktigste er at personalet er til stede og gjør seg kjent med barnet og dets behov, forklarer hun.

«Første dagen var vi der et par timer bare, halv ti til halv tolv. Da fikk vi vært litt ute med de andre barna, sittet i sandkassa og litt sånt, og vi fikk vært med på lunsj. Da var Amalie såpass trøtt at vi ruslet hjem igjen.

Andre dagen kom vi halv ti. Jeg skulle egentlig være der en stund, for så å dra og komme tilbake etter en halv dag, men Amalie syntes det var så stas å være der, at hun ikke engang merket at jeg var der. Da tenkte jeg at det var ikke noe vits i at jeg skulle være der. Da klokka ble rundt 13 ringte de fra barnehagen og sa at nå virket det som om Amalie hadde fått nok for i dag. Når vi kom hjem sov hun i nærmere to timer, så alt tydet på at hun nok var veldig sliten etter noen timer med lek i barnehagen.

Den tredje og siste dagen med tilvenning leverte jeg Amalie i barnehagen litt over ni. Jeg dro ganske med en gang. Hun begynte å sutre litt da jeg dro og ville til meg, men vi hadde stått opp tidlig så jeg så jo at hun begynte å bli trøtt, og da var det heller ikke så ille for meg. Siste dagen skulle hun jo være der full dag, og skal si de timene hjemme gikk sakte. Men jeg fikk ingen telefon fra barnehagen, og da visste jeg jo at jenta mi hadde det bra. I 12-tiden tikket det inn en melding med bilde av en smilende Amalie og en beskjed om at alt gikk fint.

Halv fire hentet jeg henne, og det var godt å se lille tulla mi igjen. Litt småsutring da hun så meg, men det er vel fordi hun oppdaget at jeg ikke hadde vært der. Og slik fortsatte det også, litt sutring hver gang jeg kommer og henter, men det går jo over med en gang.»

Les også:

Barnehagestart: Du må gå, selv om barnet ditt gråter

Slik unngår du stress om morgenen

Barnehagestart: Tips til ferskinger