Barnehage i miljøbygg

Bli med inn i Norges eneste barnehage tegnet av verdenskjente Snøhetta.

Sist oppdatert
ARTIGE VINDUER:  Tord Ovin Tørtberg (5) kan leke med lego og biler i det lave vinduet på avdelingen sin.
ARTIGE VINDUER: Tord Ovin Tørtberg (5) kan leke med lego og biler i det lave vinduet på avdelingen sin. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik
HJERTEROM: Når Tuva Kristiansen (5) (f.v.) og Ida Kristine Sagen (5) er i hjerterommet står sosial kompetanse på timeplanen.
HJERTEROM: Når Tuva Kristiansen (5) (f.v.) og Ida Kristine Sagen (5) er i hjerterommet står sosial kompetanse på timeplanen. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik
DAGLIG LEDER: Hans Jacob Sundby i Læringsverkstedet, som eier og driver den eneste barnehagen Snøhetta har tegnet i Norge.
DAGLIG LEDER: Hans Jacob Sundby i Læringsverkstedet, som eier og driver den eneste barnehagen Snøhetta har tegnet i Norge. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik
Barnehagen er en arkitektonisk perle
Noen av vinduene er lave, slik at barna kan bruke vinduskarmen som lekebord

Snøhetta er verdenskjent for biblioteket i Alexandria og står bak Den Norske Opera. Men arkitektfirmaet har også tegnet en eneste barnehage i Norge så langt. Det er Bjørnsrud skog barnehage i Eidsvoll kommune i Akershus. Se video fra barnehagen.

Eget matterom

Den ligger midt i et boligfelt omgitt av trær og spredte bolighus - Norges eneste barnehage tegnet av det kjente arkitektfirmaet. Barnehagen har eget matterom, språkrom, hjerterom og rom for kreative aktiviteter. Den er bygget slik at den skal passe til barnas behov og barnehagens pedagogiske opplegg.

- Jeg vil være så freidig å si at barnehagen er en arkitektonisk perle, sier daglig leder og barnehageeier Hans Jacob Sundby i Læringsverkstedet, som eier Bjørnsrud skog barnehage i Eidsvoll. Prislappen er 11 millioner kroner.

Et naturbygg

Bjørnsrud skog barnehage er bygget i massivt heltre og glass. Rommene er store, lyse og luftige. Den har en egen takterrasse og et eget uterom inne i selve bygget. I uterommet sover de minste i barnevogner, eller bader i basseng om sommeren. Midt i bygget finnes en fem meter bred trapp. Trappen fungerer som et amfi med en scene, der barnehagen har samlingsstund, underholdning og foreldremøter.

- Bygget er også et miljøvennlig naturbygg, fordi det ikke er brukt kunstige produkter eller materialer som avgir gasser. Vi har lagt vekt på astma og allergi, og alle produktene er godkjente, forteller daglig leder Hans Jacob Sundby.

Alle rør, ledninger og teknisk infrastruktur er ikke gjemt bort, men ligger åpent i bygget. Det er et bevisst valg.

- Vår pedagogiske ønske er at barna skal se og forstå sammenhenger i et bygg, som hva som skjer når en lyspære går, forteller Sundby.

Tilpasset barna

Styrer Julianne S. Kristiansen forteller at barnehagen er ekstremt tilpasset barnas behov. Benkene på kjøkkenet er i en slik høyde at barna kan stå og lage mat sammen med de voksne.

- Noen av vinduene er lave, slik at barna kan stå og vinke farvel til foreldrene, eller bruke vinduskarmen som lekebord, forteller styreren.

Læringsverkstedet eier og driver en rekke barnehager i Akershus og på Sørlandet. De har et eget pedagogisk opplegg basert på rammeplanen for barnehager. Hver uke har barnehagen en turdag, en mattedag, en språkdag, en hjertedag og en kreativ dag. Hjertedagen består i å lære sosial kompetanse. Snøhetta har derfor laget et eget rom for hver aktivitetsdag i det 710 kvadratmeter store bygget: Et matterom, et språkrom, et kreativt rom og et hjerterom. De 76 barna har også tre mål stor tomt å boltre seg på utenfor barnehagen. Læringsverkstedet tok selv kontakt med Snøhetta for å få dem til å tegne barnehagen, og firmaet tente på ideen.

Drømmeoppgave

SIVILARKITEKT: Harriet T. Rikheim i Snøhetta, som har tegnet en eneste barnehage i Norge.
SIVILARKITEKT: Harriet T. Rikheim i Snøhetta, som har tegnet en eneste barnehage i Norge. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik
Jeg håper barna kan ha glede av lyset som kommer inn, og samlingsrommet med trappeamfi

- Vi synes det var en flott utfordring å få tegne en barnehage. Barn er noe av det vi sjeldent tegner for og som fortjener det. Det er en drømmeoppgave vi synes er viktig, sier sivilarkitekt Harriet T. Rikheim i Snøhetta. Hun mener det er viktig at barn får et bevisst forhold til arkitektur, som å lære hvilke materialer som er myke, harde, kalde og varme.

- Hva er forskjellen på å tegne en barnehage og Den Norske Opera?

- Jeg vet ikke om det er så stor forskjell, annet enn størrelsen og brukerne. Operaen er 35.000 kvadratmeter og barnehagen 710. Vi har en bevisst oppdragsgiver med et konkret prosjekt, og det er de samme teknikken vi bruker for å løse oppgavene, svarer arkitekten.

- Hvordan merker barna at Snøhetta har tegnet barnehagen?

- Jeg håper barna merker at det har en klar tilhørighet til sin base, og at de føler trygghet. Jeg håper barna kan ha glede av lyset som kommer inn, og det store samlingsrommet med trappeamfi, sier Rikheim. Men hun påpeker at det finnes en stor likhet mellom barnehagen og operaen: Du kan gå på taket på begge.

SAMARBEID: Sivilarkitekt Harriet T. Rikheim i Snøhetta (foran t.v.) synes det var en flott utfordring å få tegne en barnehage. Daglig leder Hans Jacob Sundby og styrer Julianne S. Kristiansen er fornøyd med resultatet.
SAMARBEID: Sivilarkitekt Harriet T. Rikheim i Snøhetta (foran t.v.) synes det var en flott utfordring å få tegne en barnehage. Daglig leder Hans Jacob Sundby og styrer Julianne S. Kristiansen er fornøyd med resultatet. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også