Barn og søvn:
Slik sover ungen i egen seng
Kommer barnet inn i din seng om natta? Ekspertene råder deg til hvordan du kan få bukt med problemet.
«Vår treåring våkner hver natt og kommer inn og legger seg i foreldresengen.
Noen ganger er vi så trøtte at han får lov å ligge der. Da sover han godt, men ikke vi.
Andre ganger følger vi ham tilbake i sengen, men da kommer han ofte tilbake flere ganger i løpet av natten.
Hvordan kan vi få ham til å slutte med nattevandringen?»
BABYBLOG: Her kan du blogge om babyen din!
Les også:
Søker trygghet
Praktiske råd fra Caroline Teigen.
Caroline Teigen er utdannet homeopat og søvnterapeut hos Midtimellom - forebyggende senter for småbarnsfamilier.
* Alle mennesker våkner mange ganger hver natt, men vi snur oss rundt og sover videre. Når et lite barn våkner lurer det på hvor mor og far er og vil naturlig nok gå inn til dem for å få deres nærhet og trygghet.
* Da dere ikke sover godt i samme sengen, er det en mulighet å re opp en madrass ved siden av deres seng. En madrass som han kan legge seg på når han kommer inn. Vi på Midtimellom synes det er viktig at barnet føler seg velkommen.
* En annen mulighet er å legge en madrass på gulvet inne hos ham en periode. Når man følger ham inn første gang, kan man selv sove der resten av natten. Når han så våkner senere, kan man hjelpe ham til å finne søvnen i sin egen seng.
Ha klar en madrass
Praktiske råd fra Nina Misvær.
Nina Misvær er helsesøster og forfatter av flere bøker om småbarn, blant annetn «Sove hele natten».
* Når barn kommer inn og vil legge seg i foreldresengen, er det ofte fordi de synes det er varmt og godt. Mange foreldre synes også det er koselig å ha barnet i sengen, men det er ikke sikkert begge foreldrene er enige. Det kan i verste fall gå ut over parforholdet.
* Barn i tre-fireårsalderen som kommer fast inn i foreldresengen om natten, kan motiveres til å samarbeide.
* Ha klar en madrass med laken for foreldresoverommet. Be barnet selv hente dyne og pute fra sin egen seng. Hver natt det sover på madrassen belønnes med et klistremerke og mye ros. Etter noen dager/uker blir det erfaringsmessig stadig færre netter på madrassen (for eksempel bare ved mareritt).
Følg barnet tilbake til sengen
Praktiske råd fra Karin Naphaug.
Karin Naphaug, søvnterapeut for barn, utdannet barnesykepleier og helsesøster, forfatter av boken «Sov godt, søvnoppskrifter for barn 0-8 år».
* Dersom barnet har funnet ut hvordan han skal komme seg ut av sengen selv, og du ikke ønsker å ha ham der, kan du gjøre følgende:
Nattskrekk:
* Nattskrekk opptrer i de fleste tilfeller mellom første og fjerde leveår. Det er en forstyrrelse i oppvåkningsmekanismene.
* Anfallet starter når barnet går fra de dype søvnstadiene til lettere søvn. Noen barn opplever nattskrekk en eller noen få ganger, andre regelmessig.
* Anfallene varer fra noen minutter til en time. Av og til vil du finne barnet i sengen, tilsynelatende våken, slår rundt seg, kaster seg rundt, sint eller forvirret og ofte veldig svett. Anfallene varer 5-15 minutter.
* Du finner ut ganske raskt at barnet ikke er våkent allikevel, du får ikke kontakt med det, i motsetning til ved mareritt. Barnet sovner igjen som regel etter kort tid, og husker ingenting av dette neste dag.
* Første gang barnet kommer, følger du han tilbake i sengen, legger dynen rundt han, sier en fast setning som for eksempel: «Alle barna sover, nå må (barnets navn) også sove», og så går du ut.
* De neste gangene barnet kommer, gjentar du samme prosedyre, men med stadig mindre «servicegrad», slik at du til slutt bare ber ham om å gå tilbake og legge seg i sengen sin. Det viktigste er å ikke gi seg og å være konsekvent. Barnet opplever på denne måten at han får stadig mindre service, og gidder til slutt ikke mer fordi han ikke oppnår noe. Her finnes også flere metoder, velg en som passer for deg!
Denne saken ble første gang publisert 16/11 2009, og sist oppdatert 25/06 2017.