Myter om barn
24 barnemyter - holder de vann?
Råd fra mor og svigermor kan være gull - men også bare tull.
De gamle er eldst, men mor vet ikke alltid best. Noe av det hun har fortalt deg er myter, andre ting regelrett løgn.
Bare noe er gjentatt mange nok ganger, blir det ofte stående som en sannhet. Men vedtatte sannheter kan gå ut på dato.
Robuste myter
- Vårt syn på oppdragelse har forandret seg ganske mye. I gamle dager tok de utgangspunkt i hva man kunne forvente av barn på ulike alderstrinn. Nå tenker vi at barn er forskjellige individer som utvikler seg i ulik takt. Vi vet også mer fysiologisk, sier psykolog Berit Waal.
Hun er en av ekspertene vi har konfrontert med myter og etablerte sannheter vi har hørt fra foreldre- og besteforeldregenerasjonen.
Les også: Tester sine egne barn.
Barnelege Gunnar Oftedal har svart for de medisinske mytene, og har denne kommentaren:
- Det er mange gode myter her. Selv om du tar livet av mange av dem, kommer de nok fortsatt til å leve sitt eget liv.
Her er 25 myter om barn, helse og oppdragelse:
1. Spising før bading
"Hvis du bader rett etter at du har spist, får du krampe og drukner."
Barnelege Gunnar Oftedal: Etter måltidet har du energi og høyt blodsukkernivå. Du tåler anstrengelser godt. Har du forspist deg og føler deg uvel, er situasjonen en annen.
2. Sitte nær tv
"Det er skadelig for øynene å sitte for nært tv-en."
Barnelege Gunnar Oftedal: Det skader ikke øynene å sitte for nær TV-en, men det kan være et tegn på at barnet ser dårlig.
3. Babyskriking er bra!
"Babyer har bare godt av å skrike litt, det styrker lungene!"
Barnelege Gunnar Oftedal: Lungene blir ikke styrket av at barnet skriker. Myten kommer trolig av at barnet skal og må skrike når det ser dagens lys, da er skrikingen en forutsetning for at lungene skal folde seg ut.
4. Cola for syke barn
"Cola og loff hjelper mot omgangssyke."
Barnelege Gunnar Oftedal: Nei, men fortynnet cola med halvparten vann kan til nød brukes. Det er imidlertid bedre å blande Farris og eplemost 50-50.
Loff hjelper ikke, men kan være god mat i starten etter en magesjau.
5. Diaré og tenner
"Diaré er et tegn på at babyen får tenner."
Barnelege Gunnar Oftedal: Nei, her er det ingen kjent sammenheng. Noen barn har feber samtidig med at de får de første tennene, men sammenhengen her er uklar.
Les også: Nødhjelp når tennene kommer.
6. Norsk mat er best
"Tradisjonelt norsk kosthold er verdens sunneste."
Barnelege Gunnar Oftedal: Norsk spedbarnskosthold er verdens sunneste, og vurdert etter norske barns helsetilstand og vekst er kostholdet til norske barn svært godt. Økende antall overvektige forteller vel også at mange barn spiser for mye og får for mye sukker, samtidig som de bruker kroppen for lite.
Les også: Derfor skal du droppe babyvekten.
7. Skipper'n-effekten
"Du blir sterk av å spise spinat."
Cathrine Borchsenius , klinisk ernæringsfysiolog: Er nok en myte fra historien om Skipper'n som fikk muskler av å spise spinat. Spinat inneholder jo jern, noe som en del barn og voksne får i seg for lite av. Altfor lite jern kan føre til jernmangelanemi med følger som at man blir sliten, slapp og uopplagt. Sånn sett kan man jo si at man får overskudd og blir sterk av å spise spinat....Spinat inneholder jo også sunne antioksidanter, så at det er sunt å spise spinat er det ihvertfall ingen tvil om!
Les også: Jernharde krav til grøten.
8. Gulrot for øynene
"Spiser du gulrøtter, får du godt syn."
Barnelege Gunnar Oftedal: Nei. Men myten kommer av at gulrøtter er rike på vitamin A, og at dette vitaminet er viktig for synsfunksjonen.
9. Svidd for stemmen
"Brent mat gir god sangstemme."
Cathrine Borchsenius: Det stemmer ikke!
10. Spinnvill med sukker
"Barn blir hyperaktive av sukker."
Cathrine Borchsenius: Rent vitenskapelig er det ikke godt nok dokumentert at barn blir hyperaktive av sukker. Likevel er det mange foreldre som mener at barna blir ekstra gira når de får sukker. Om dette skyldes sukkeret i seg selv, eller at sukkerik mat ofte forbindes med fest og glede slik at barnet dermed girer seg et hakk opp, vet vi ikke.
Les også: Morsomt i matboksen.
11. Stakkars enebarn
"Det er ikke bra å være enebarn."
Psykolog Berit Waal : Det er ikke bra å være isolert. Men så lenge barn omgås andre enn foreldrene, som andre familiemedlemmer, naboer og andre barn i barnehagen, får også enebarn den sosiale treningen de trenger. Enebarn kan også ha fordeler. For eksempel får de ofte være med på mye som ikke er så lett å få til for familier med flere barn. De kan også få mer oppmerksomhet fra foreldre og annen familie.
12. Trygg og tillitsfull
"Trygge barn er tillitsfulle overfor fremmede."
Psykolog Berit Waal: Snarere tvert imot: Trygge barn er utstyrt med vett, og er ikke ukritisk overfor fremmede. De har lært å bruke sansene sine og er oppmerksomme overfor folk de møter. De legger derfor merke til om de er hyggelige, eller om de virker rare eller fjerne.
Utrygge barn kan ha en kontakthunger som gjør at de søker tillitsfullt mot fremmede. Dette misforstås ofte som at de er trygge.
13. Amming
"Man skal ikke amme oftere enn hver fjerde time."
Gro Nylander, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, forfatter av en rekke bøker om svangerskap, fødsel, amming og små barn: Det var denne typen regler som gjorde at ammingen ble ødelagt for mange. Amming hver tredje time holder for noen, men mange må amme mye oftere for å opprettholde melkeproduksjonen. La barnet styre dette. For mange betyr det gjerne amming 12 ganger i døgnet den første tiden. Regn med å få kommentarer som "Herregud, skal du amme nå igjen?!" Husk da at gevinsten ved å la barnet bestemme hyppigheten, er stor - både for deg og babyen.
Les også: Alt du trenger å vite om amming.
14. La ungen skrike
"Babyer som blir tatt opp med en gang de skriker, blir bortskjemt."
Gro Nylander: Det er umulig å skjemme bort små spedbarn. Det fungerer snarere tvert imot: Forskning viser at barn som raskt får svar på signalene sine, skriker mindre. Skriking er den eneste måten spedbarn kan signalisere at de trenger noe. Små spedbarn som ikke får respons på signalene sine, kan antagelig preges for livet.
15. Grimaser
"Hvis du skjærer grimaser, kan du bli sånn."
Barnelege Gunnar Oftedal: Nei. 1 av 5 barn har en aller annen gang tics over en periode. Noen meget få fortsetter med tics og plages. Noen av dem har Tourettes syndrom.
16. H-melk er best
"Små barn skal helst drikke H-melk."
Cathrine Borchsenius: Stemmer ikke! Barn klarer seg godt med lett eller ekstra lett melk. I H-melk er det mye mettet fett, noe heller ikke barn trenger å få i seg for mye av. Den eneste grunnen til å gi barn H-melk er hvis de i perioder er småspiste (f.eks. ved sykdom) slik at de ikke får i seg nok kalorier og næringsstoffer.
17. Du MÅ spise fisk, ellers...
"Hvis du ikke spiser fisk, får du struma."
Cathrine Borchsenius: Det stemte i gamle dager, for da var fisk den eneste kilden til jod. Får man i seg for lite jod, kan det føre til struma. I dag er salt tilsatt jod, og det er også jod i melk, og dermed er det ikke slik at man får struma hvis man ikke spiser fisk.
Les også: Slik får du en fiskespiser.
18. Liten uten søvn
"Hvis du ikke sover, vokser du ikke."
Barnelege Gunnar Oftedal: Tøv, men du blir gretten og lei.
19. Kiling er ikke bra
"Barn som kiles, begynner å stamme."
Barnelege Gunnar Oftedal: Tøv!
20. Whisky mot kløe
"Litt whisky på gommene stiller kløen på babyer som får tenner."
Barnelege Gunnar Oftedal: Nei og atter nei. Det som stiller kløen er forsiktig gniing med mors eller fars pekefinger.
21. Løvetann-vorter
"Løvetann kan gi vorter."
Barnelege Gunnar Oftedal: Nei. Vortevirus finnes ikke i løvetann eller andre planter. Vorter smitter fra individ til individ ved nærkontakt.
22. Ikke ut med feber
"Barn som har feber, skal holdes inne."
Barnelege Gunnar Oftedal: Det er en god hovedregel. Feber er uttrykk for sykdom, og hvile og ro er da en god medisin.
23. Møkk er bra
"Møkk og jord er bare bra for immunforsvaret."
Barnelege Gunnar Oftedal: Det er å overdrive. Men det motsatte, overdreven renslighet i sped- og småbarnsalder, fører oftere til at barn blir allergiske enn når oppvekstmiljøet er litt mer rufsete.
Les også: Slik styrker du immunforsvaret,
24. Klipp gir fyldigere hår
"Klipper du babyens hår, vokser det fyldigere ut igjen."
Frisør Camilla Susann Solheim Nilsen, Adam & Eva: Det er feil. Håret vokser fra hårsekken, ikke fra tuppene. Du får altså ikke mer hår av å klippe det, men det vokser jevnere ut og kan føles tjukkere.
Les også: Hvordan få med barnet til frisøren.
Denne saken ble første gang publisert 30/07 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.