Vaske klær riktig
Slik vasker du klærne riktig
Hvitvask, kokvask, rens eller ikke; lær deg å vaske som en proff.
Maskinen din har noenogtjue programvalg, den nye jeansen har en haug mystiske symboler på vaskelappen, det finnes en jungel av forskjellige produkter som skal gjøre klærne renere, sortere, hvitere eller mykere.
Når ble klesvasken så komplisert? Hva betyr egentlig hva når det gjelder å ta vare på klærne?
Og hvordan blir klærne egentlig helt rene? Slapp av. Her er rådene du trenger som forenkler vasken.
Det er mange ting å huske på når det gjelder å ta klesvasken. Det britiske nettstedet House to home har listet opp viktige ting man må huske på når man skal vaske, noe vaskemaskinprodusenten AEG Electrolux også har gjort i en liten bok, Vaskehåndboka.
Her er noen av deres viktigste råd for klesvasken og vedlikehold av vaskemaskinen:
1. Lukk alltid alle glidelåser, slik unngår du at tråder trekkes eller klær blir ødelagte. Tøm lommene og husk å alltid bruke vaskepose til delikate ting, sånn som blondeundertøy eller tynne strømper.
2. Lær deg hvordan de forskjellige vaskeprogrammene på maskinen din fungerer. Det er fristende å kaste alt i maskinen på 40 grader og håpe på det beste, men det er mye bedre og ikke minst mer hygienisk å vaske klærne slik de faktisk skal vaskes.
3. Forsøk alltid å fjerne flekker eller i alle fall forbehandle disse før du kaster plagget til vask.
4. Benytt riktig mengde vaskepulver og eventuelt skyllemiddel. For lite gjør ikke vasken skikkelig ren, mens for mye kan sette igjen rester på klærne. Den riktige mengden varier utfra hvor skitne klærne er, hvor hardt vannet er, om du bruker pulver eller flytende vaskemiddel og også størrelsen på vaskemaskinen. Dersom du er i tvil, lønner det seg å lese på pakken - eventuelt ringe nummeret til produsentens forbrukerservice.
5. I teorien bør du ikke ta snarveier. Vask klærne på den måten det står angitt at du skal vaskes på. Enkelt og greit.
6. Hold vaskemaskinen din ren. 3-4 ganger i året bør du kjøre en 95 graders vask på tom maskin, med enten en dråpe hvit eddik eller vanlig vaskepulver tilsatt. Alternativt finnes det nå spesielle rensemiddel for vaskemaskiner.
7. Rengjør lofiltret i maskinen ved jevne mellomrom. Les bruksanvisningen for hvor den sitter i maskinen og pass på at dette blir gjort.
8. Rengjør vaske- og skyllemiddelskuffen. Ofte blir det igjen en liten mengde både vann og såpe- eller skyllemiddelrester i skuffen, noe som kan føre til en oppsamling av bakterier. Ta ut skuffen og rengjør jevnlig i varmt vann.
9. Du unngår at det begynner å lukte stygt og surt inne i vaskemaskinen om du, når maskinen er tømt for klær, alltid lar døren stå litt på gløtt, slik at maskinen får luftet seg skikkelig mellom vaskerunder.
Forhold deg til anvisningene
Ingun Klepp er forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og er ekspert på hvordan vaske tøy.
- Det aller mest elementære, og også viktigste man gjør i forhold til klesvask, er jo faktisk det å enkelt og greit forhold seg til vaskeanvisningen på plagget, forklarer Klepp til Bonytt.no.
- Mange har spørsmål angående hvorfor plagg er merket på ene aller andre måten, spesielt da kanskje i forhold til om plagg bør renses eller om det kan håndvaskes eller egentlig til og med maskinvaskes, men det beste er jo enkelt og greit å la være å kjøpe klær som er merket slik at du ikke vil følge merkingen, mener Klepp.
Håndvask og rens
Mange lurer på forskjeller rundt dette med håndvask og rens, hva tåler hva, og om noe er merket for det ene, betyr dette at den andre metoden også går bra?
- Om et plagg er merket for enten rens eller håndvask kan jo ha bakgrunn i flere ting, som fargeprosesser som er benyttet, ulike dekorasjoner og pynt på plagget og lignende, forklarer Ingun Klepp.
- Og at plagget tåler det ene, betyr ikke at det tåler det andre. Her må man benytte seg av vaskeanvisningen, det er den eneste garantien du har får at plagget skal tåle rengjøringen.
Her er Ebro Jilidrin hos Flekken renseri på Majorstuen i Oslo helt enig:
- Det er svært mange som tar sjansen på å håndvaske klær som egentlig står merket for rensing, eller til og med kjøre de i vaskemaskinen på et skånsomt program. Neon ganger går dette helt fint. Men poenget er at gjør man noe annet enn det som står på vaskeanvisningen, så har man ingen garanti, forklarer Jilidrin.
- Dressjakker kan miste fasongen, silkebluser kan miste glansen og ting kan krympe eller rett og slett bli ødelagte om det vaskes med såpe og vann istedet for å renses kjemisk om det er det lappen sier at man burde gjøre.
Mange plagg tåler høyere temperaturer
Ingun Klepp forklarer at det hender også titt og ofte at plagg er undermerket, det vil si at de faktisk tåler en høyere vasketemperatur enn det som står på anvisningen.
- Men dette betyr jo at du tar en sjanse, utdyper eksperten.
- For produsenten garanterer jo bare for den temperaturen som står på vaskelappen, selv om magefølelsen din sier at du helt sikkert kan vaske på en høyere temperatur.
Klepp understreker at det har litt med vane å gjøre også, hvordan vi forholder oss til vaskeanmerkninger:
- I Norge renser vi som oftest mindre enn i andre land, og dermed oppfatter rensing som mer brysomt og fordyrende.
Enkelt og greit
Her er Ingun Klepp og SIFOs enkle råd for bedre og mer effektiv klesvask:
1. Fyll maskinene, det er dyrt og lite miljøvennlig å vaske halvfulle maskiner dobbelt så ofte.
2. Ikke overdosér vaskemiddelet.
3. Vurder vasken: er den veldig skitten, og er lufting i så fall et alternativ?
4. Gå ned i temperatur, vask gjerne klær på 30 grader.
5. Velg høyere temperatur bare for spesielt skitne deler av klesvasken.
6. Tørk ute om mulig.
7. Renere vask kan du også oppnå med ekstra skylling
Farge og materiale
Når man sorterer kleshaugen før vask, bør man først og fremst dele inn etter følgende:
1. Farge
Sorter hvite, lyse og mørke farger hver for seg, og sørg for å sortere etter den lyseste fargen på plagget. Da slipper du lyserosa sokker og lyseblå t-skjorter som egentlig skulle vært hvite.
2. Temperatur
Vaskeanvisningen i plagget vil alltid angi temperatur, og som en hovedregel skal du aldri vaske varmere enn dette, både da du risikerer å ødelegge plagget, med også grunnet reklamasjonsretten din som forbruker.
- Du mister reklamasjonsrett om du ikke følger anvisningen, forklarer Ingun Klepp hos Statens institutt for forbruksforskning til Bonytt.no.
- Dette gjelder både om du vasker for varmt og for kaldt. Om klærne blir ødelagt vil variere, det kommer selvsagt an på både plagget og hvordan du vasker feil i forhold til anvisning, men for at du skal ha reklamasjonsrett på et plagg du har kjøpt, er du nødt til å følge den anvisningen som plagget er merket med.
AEG Electrolux påpeker derimot i sin vaskeguide at klær ofte har en tendens til å være undermerket, ofte for at produsentene skal sikre seg at klærne ikke skal bli skadet av vask. Problemet her er at dette igjen kan føre til at klærne ikke blir ordentlig rene og at flekker ikke forsvinner, påstås det i Vaskehåndboka. Her rådes man til å bruke sunn fornuft og finne ut av hvilket materiale plagget er laget av, og vaske sammen og på samme temperatur som andre klær av samme kvalitet.
3. Vaskeprogram
I hovedsak bør man velge program etter vaskeanvisning på plagget. Nye maskiner har til og med ofte programmer for håndvask, som gjør at selv klær som er merket for å skulle håndvaskes kan kastes i maskinen. Ender du opp med altfor mange hauger må du kanskje ta noen valg om hva som burde kunne vaskes sammen. Tenk også på hvor skittent plagget egentlig er før du bestemmer hvilken temperatur det bør vaskes på.
Materiallære
Det høres kanskje innelysende ut, men forskjellige materialer krever faktisk forskjellige behandling, spesielt i vaskeprosessen. Generelt deler man inn i to hovedgrupper; kunstfibre og naturfibre.
Kunstfibre
I denne gruppen inngår forskjellige typer fibre, med forskjellige egenskaper. Hovedgruppene er syntetiske fibre, som akryl og polyamid, og regenererte fibre, hvor blant annet viskose hører under. Disse kan ofte både vaskes og tørkes på høyere temperaturer enn naturfibre.
Naturfibre
Plagg i naturfibre er laget av naturlige materialer, og disse plaggene puster, noe som gjør at de både er mer behagelige å ha på seg. Samtidig er de ofte mer sårbare i forhold til vask i motsetning til plagg laget i kunstfibre. Bomull, lin, ull og silke er alle eksempel på naturfibre som benyttes i klær.
Dette betyr symbolene:
Behandlingssymboler for god tøyvask er internasjonale, og er standardiserte symboler som beskriver fremgangsmåten for vedlikehold av tekstiler.
Denne videoen forklarer deg hva symbolene står for og hva disse betyr.
</p> </div>
Kutt ned på vaskingen
Det er vel og bra med rene klær, men vi skal også tenke på miljøet nå for tiden. Og miljømerking eller ei, vaskemaskiner, tørketromler og tørkeskap krever sitt når det gjelder elektrisitet. Mange mener tøyet godt kan brukes flere dager uten å bli vasket mellom hver bruk.
- Slik det er i dag vasker vi klærne fordi de har blitt brukt og ikke nødvendigvis fordi de er skitne, derfor har vaskehyppigheten gått veldig opp, forklarer Ingun Grimstad Klepp hos Statens institutt for forbruksforskning.
Håkon Lindahl hos Grønn Hverdag er helt enig, og mener det kan være lurt å tenke på følgende:
1. Kan du bruke klærne en gang til før du vasker? Vi vasker klær langt oftere nå enn for bare 20 siden. Kanskje litt for ofte?
2. Kokevask bør bare brukes unntaksvis, for eksempel ved sykevask. Det aller meste blir helt rent ved 60 grader. Velg energispareprogram hvis din maskin har dette.
3. Tørketromler bruker ikke bare mye energi. De sliter også på klærne.
Les også:
Slik fjerner du flekker fra teppene
Her finner du de feteste interiørbildene
Slik fjerner du flekkene på barnas klær
Denne saken ble første gang publisert 21/10 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.