KRANGLER I FERIEN
Slik unngår du feriekrangel
Synes du barna dine krangler mer i ferien enn ellers? Professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund, vet hvorfor.


Er du i gang med ferien på en trang hytte eller et annet sted, og tenker at barna krangler mer enn vanlig? Du er neppe alene. Det hjelper også å vite at dine erfaringer er helt normale, ifølge professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo.
- Ferien er høysesong for krangling. Selv om jeg sier at det er normalt, er det ikke mindre slitsomt av den grunn, sier Stein Erik Ulvund.
Ferie en uvant hverdag
- Det som kjennetegner ferien er at barna er mer sammen med foreldrene, enn i hverdagen. Begge parter har ofte problemer med å tilpasse seg denne overgangen, fordi rutiner ofte blir annerledes, påpeker Stein Erik Ulvund.
Dårlig vær trigger også krangling, fordi familien må være innendørs.
- Kom deg ut i tide uansett vær. Det hjelper på humør hos både store og små, råder professoren.
Han forteller at søskenkrangel er helt normalt, og noe vi ikke kan bli kvitt. Trøsten er at kranglingen har mange positive sider.
Bra for barna
Dette lærer søsken av å krangle:
- De får eksperimentere med følelseslivet, som kjærlighet og hat.
- De får trening i konfliktløsning.
- De må lære seg å bli tolerante overfor hverandres væremåte.
- Søsken krangler mye mindre når foreldrene er borte. Det er ikke noe foreldrene bare har en fornemmelse av. Barna tar mer ansvar når de er alene. De vet at ingen kan hjelpe dem når konflikten blir låst, sier Stein Erik Ulvund. Han har skrevet flere bøker om hvordan du kan forstå barnet ditt .
Professoren understreker at det er normalt at unger kan ha negative følelser for hverandre. Studier viser at det er mange flere positive, enn negative episoder i løpet av en dag. De legger vi ikke så godt merke til, fordi kranglingen er så synlig.

Les også: Kvalitetstid er gått ut på dato.
Flere saker på: Klikk Foreldre.