hundetrening

Slik trener du hunden din: – Unngår mange unødvendige problemer

Stadig flere skaffer seg hund, men halvparten overlater den firbeinte treningen til tilfeldighetene. Les ekspertenes beste treningstips.

GØY OG MOTIVERENDE: Å trene hunden din vil gi dere begge en lettere hverdag. Da er det viktig med belønning.
GØY OG MOTIVERENDE: Å trene hunden din vil gi dere begge en lettere hverdag. Da er det viktig med belønning. Foto: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Å trene hund tar tid og krefter, men det skaper også et unikt og sterkt bånd mellom hund og eier.

– En lydig hund kommer ikke av seg selv. Det krever arbeid og tålmodighet, men trening er ikke bare positivt for eieren som får en lydig hund, det bidrar også til å gi hunden et bedre liv, sier Betina Lykke.

Hun har 30 års erfaring som instruktør ved Norsk Kennel Klub (NKK) og dyrebutikkjeden Musti, og har i mange år vært engasjert i Norske Redningshunder.

Hun er også butikksjef ved Musti Strømsø.

70 prosent oppgir at de trener med hunden sin, men halvparten sier at de kun trener tilfeldig hjemme.

Det kommer frem i Den store kjæledyrundersøkelsen som Kantar har gjort på vegne av Musti.

– Det er fort gjort å ta treningen litt som det kommer hjemme, og det har jeg full forståelse for. Men det er virkelig verdt det å trene strukturert og konsekvent. Da går det både fortere å se resultater, og man skaper gode vaner som varer.

INSTRUKTØR: Betina Lykke understreker at det er viktig å trene strukturert med hund.
INSTRUKTØR: Betina Lykke understreker at det er viktig å trene strukturert med hund. Foto: Musti

Trene positivt

Ane Gerotti er utdannet hundeinstruktør og atferdsanalytiker, med en bachelor i læringspsykologi gjennom OsloMet, i tillegg til å være instruktør i hundesporten nosework, og dommer i sporten barnhunt.

– Det er uendelig mange gode årsaker til at alle burde trene hunden sin. For det første kan vi gjennom trening lære hundene våre hva vi ønsker at de skal gjøre, hvordan de skal opptre i forskjellige situasjoner og hvordan hverdagen vår sammen skal se ut. Når vi lærer hundene våre dette gjør det at vi som eiere unngår mange unødvendige problemer i hverdagen, sier Gerotti.

Hun forteller at det er gunstig for hunden å ha blitt lært hva som er ønsket av den, så den ikke behøver å finne en løsning på egen hånd.

– Det kan fort gjøre at eier blir oppgitt og irritert, som igjen fører til at hund og eier får en dårligere relasjon. I tillegg trener vi hundene våre for at de skal bli gode samfunnsborgere og passe inn i samfunnet vårt uten å være til ulempe for andre, sier hun.

Les også: Den egentlige grunnen til at hunden din gjesper og slikker seg på snuten

Hundesport for alle

Gerotti anbefaler også å begynne med hundesport. Man trenger ikke konkurrere på høyt nivå, men for å ha det gøy med hunden.

– Det vil både gi hund og eier en bedre relasjon samt gi hunden et godt utløp for mental aktivisering. Men det er først og fremst viktig å trene på det som blir aktuelt i hundens hverdag, for eksempel å gå i bånd, komme på innkalling, ha kontakt med fører, være i ro og å kunne være alene hjemme.

Bettina Lykke ser positivt på at mange engasjerer seg i aktiv trening av lydighet, men oppfordrer til å unngå å overlate treningen til tilfeldighetene.

– Det finnes mange gode guider på nett, og man må ikke gå på dyre dressurkurs for å få en lydig hund, sier Betina.

GODE RÅD OM TRENING: Ane Gerotti forteller at alle kan ha god nytte av å gå på hundekurs.
GODE RÅD OM TRENING: Ane Gerotti forteller at alle kan ha god nytte av å gå på hundekurs. Foto: Privat

God hjelp i hverdagen

Hundekurs kan imidlertid være en god hjelp i hverdagen. Da får du noen til å se situasjonen utenfra. Gerotti forteller at kurs er nyttig også for de som har hatt hund i årevis eller jobbet aktivt med hund.

– Det å gå på kurs med hunden sin er gunstig for alle - også oss hundetrenere. Det er mange ting vi gjør som vi ikke ser selv, og det er alltid bra å få flere innfallsvinkler i treningen vår. Ved å gå på kurs vil man få tips, øvelser å jobbe med hjemme, man får tilbakemeldinger på treningen og det er veldig motiverende å vise progresjon gjennom kurset.

Hun forteller at å gå på kurs hos en god hundetrener vil kunne hjelpe deg å løse problemer som dukker opp under treningen.

– Det er også viktig å gå valpekurs selv om man har hatt valp tidligere, det er alltid mange ting som er glemt siden sist, det er utrolig god trening for hunden å være på kurs, og det er mange nye moderne treningsmetoder man bør oppdatere seg på hvis man behøver det.

Hvordan få hunden til å gjøre «riktig»?

Betina Lykke forteller at man kommer mye lengre i treningen dersom man i stedet for å straffe hunden når den gjør noe feil, gir overdrevent mye ros og oppmuntring når den gjør noe riktig.

– Det er en øvelse for eier også, men forsøk å heller være helt stille når den gjør noe feil, og ros mye og tydelig når den gjør noe du vil at den skal gjøre. Tro meg, det funker!

Gerotti understreker at mange generelt har for mye fokus på «hva gjør jeg når hunden min gjør feil».

– Her tenker jeg at det er mye viktigere å stille spørsmålet «hvordan lærer jeg hunden min å gjøre riktig?». Det viktigste i all hundetrening er å forstå at hunden gjør det som fungerer, så hvis det fungerer å få oppmerksomheten din ved å hoppe på deg, vil den fortsette med det, sier hun.

– Hvis vi derimot fokuserer på hva vi ønsker istedenfor, kanskje at hunden skal sette seg foran oss når den vil ha oppmerksomhet, kan vi belønne den atferden ved å gi hunden oppmerksomhet når den gjør det vi ønsker.

Hun forklarer at det også er viktig å legge opp til at hunden ikke får øvd på det vi tenker er «feil».

– Vi må heller bli gode på å kontrollere omgivelsene og ikke setter hunden vår opp til å feile. Det er utrolig viktig å forstå at ingen hunder kan norsk av seg selv. Ingen hunder har en forståelse av hva ord betyr, og det gjelder selvsagt også ordet «nei», slår hun fast.

– Vi kan trene inn et ord som betyr «slutt med det du holder på med og kom hit for å få belønning eller en annen oppgave», som avbryter ting vi ikke ønsker hunden vår skal gjøre i stedet for å kjefte på hunden uten at den forstår hvorfor.

Les også: (+) Kameratens hund ødela sekken til sønnen min. Kan vi få erstatning?

Belønning er viktig

Betina Lykke forteller at det er viktig med belønning når hunden gjør det du vil den skal gjøre.

– Om du ikke er konsekvent med belønningen, vil du få en hund som velger når den skal høre på deg fordi den ikke vet med sikkerhet at det er belønning å hente om den gjør som den skal. Juster belønningene etter behov, og vær oppmerksom på at vanskeligere oppgaver eller større forstyrrelser krever bedre belønninger for å opprettholde motivasjonen.

Belønning er essensielt i all hundetrening ifølge begge instruktørene.

Gerotti forteller at belønning brukes i hundetrening fordi det er den eneste etiske retningen å trene dyr.

– Vi trener hundene våre uten ubehag og vi belønner dem når de gjør rett så de skal gjøre rett oftere. Gjennom systematisk bruk av belønning i trening vil vi lære hunden vår hva vi ønsker av den og hvordan vi ønsker at den skal oppføre seg.

Hun understreker at man ikke skal slutte å gi hunden belønning.

– Det er belønningen som gir motivasjonen til å gjøre det igjen senere også når hunden blir flink. Det er akkurat det samme som når du blir flink på din jobb - hvis du slutter å få lønn bare fordi du er blitt god i jobben din vil du definitivt jobbe dårligere og dårligere.

BEGYNN TIDLIG: Det er viktig å trene tidlig på det du ønsker at valpen skal kunne.
BEGYNN TIDLIG: Det er viktig å trene tidlig på det du ønsker at valpen skal kunne. Foto: Musti

Viktig med god innkalling

Innkalling er et av de viktigste verktøyene man trener på som hundeeier.

– Skal hunden din gå løs er det nødvendig med en god innkalling, sier Lykke.

–Det er fire momenter som påvirker innkallingen; at du generelt har god kontakt med hunden, hundens instinkter, hvor godt trent den er til å velge deg ved forstyrrelser og at du har lært inn verdens beste belønning. Et godt tips er å ha en egen innkallingslyd som skiller seg fra andre lyder, som for eksempel plystring, slår hun fast.

Det er også viktig å øve på innkalling i mange ulike miljø. Det er lettere for hunden å komme til deg dersom du trener hjemme på stuegulvet, enn ute i skogen der den kan treffe på andre hunder eller mennesker.

Les også: Hund og bur: Derfor bør du la hunden velge liggeplassen sin selv

Vær i forkant

Lykke sier det er lurt å være i forkant og ha bestemt deg for hva slags atferd du ønsker eller ikke ønsker. Da kan du sette inn tiltak før huden for eksempel tigger ved matbordet.

– Stopp hunden før den prøver å ta mat, og gi belønning når den reagerer. Etter hvert vil den lære hvordan den skal oppføre seg, og det blir ikke nødvendig å stoppe den like ofte. Det er viktig at hunden er sikker på hva vi ønsker og hva vi ikke ønsker, sier hun.

Hun anbefaler å begynne trening i det små.

– Trening bør bygges stein for stein, og du gjør det enklere både for deg selv og hunden om dere ikke gaper over for mange kommandoer og triks på en gang. Start smått og sakte, og vær sikker på at hunden har forstått og lært før dere går videre.

Gerotti sier man aldri er ferdig utlært som hundetrener.

– Når vi blir gode på å tilrettelegge for at hunden lykkes, er rettferdige og belønner hunden vår godt er vi blitt gode hundetrenere, sier hun.