FAMILIEØKONOMI

Slik sparer du flere tusenlapper i måneden

Kjøp kjønnsnøytrale barneklær – og bursdagsgaver på salg. Penger spart gir deg cash på konto!

VÆR GODE ROLLEMODELLER: Barn lærer av det de ser at foreldrene gjør, ikke av det de sier. Så vis at dere har styring på familieøkonomien!
VÆR GODE ROLLEMODELLER: Barn lærer av det de ser at foreldrene gjør, ikke av det de sier. Så vis at dere har styring på familieøkonomien! Foto: iStockphoto
Først publisert Sist oppdatert

Unngå luksusfellene!

Sjekk tipsene fra Magne Gundersen («Luksusfellen», Sparebank 1):

GODE HANDLEVANER: Skriv handleliste før du går i butikken, følg den og gjør få, men store innkjøp.

FORSIKTIG MED KREDITT: Spar først og handle siden! Forbrukslån, avbetaling og kreditter er dyrt.

LÆR BARNA Å SPARE: Og spar selv opp en buffer på minst én månedslønn, slik at du tåler en uforutsett utgift eller to.

SETT OPP BUDSJETT: Det gir oversikt over økonomien - og en plan for hvordan dere vil bruke/forvalte pengene i familien.

STUDER PENGEBRUKEN: Gå gjennom kontoutskrifter for de siste 3-6 månedene, se post for post hva du har brukt penger på og identifisér områdene hvor du kan spare.

BRUK FORDELSKORTENE DINE: Coop-kortet, OBOS-medlemskapet, LOs fordelsprogram LOfavør og Trumf-kortet gir mange rabatter og tilbud.

BETAL REGNINGER VED FORFALL: Da slipper du purregebyrer, strafferenter og inkassoomkostninger som fort kan mangedoble regningen.

En kjernefamilie med to barn i skole- eller barnehagealder trenger minst 19 000 i måneden - inkludert barnehageutgifter - viser et standardbudsjett fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Tallene inkluderer ikke boutgifter, og er basert på et nøkternt budsjett.

Årlig blir totalsummen 250 000 kroner.

Men det er enkelt å spare tusenlapper uten å merke det. Både store og små budsjettposter kan krympes - og familien kan leve minst like godt som før, mener ekspertene.

Foreldre & Barn har bedt forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea vurdere utgiftspostene til en vanlig tobarnsfamilie.

Her er de beste sparerådene hennes:

BOLIG 1: Hold deg oppdatert om rentenivået - bruk www.finansportalen.no. Ring banken din dersom du ser at de andre bankene reduserer renten (den som maser, får). Ha referansepunkter når du forhandler om renten. Refinansier hvis du har pusset opp nylig.

BOLIG 2: Unngå for mange boligbytter. Alle boligbytter koster penger i form av kjøps- og salgsomkostninger. Sjekk om du kan hoppe over et boligbytte. Kanskje kan dere gå rett til den ønskede boligen hvis den har en utleiedel. En leieinntekt på 8000 kroner i måneden dekker renter og avdrag for et ekstralån på 1,6 millioner med dagens rentenivå. Hvis dere gjør dette, bind renten - for hele eller deler av lånet - for å sikre forutsigbare boligutgifter fremover. Fastrente er gunstig nå.

BOLIG 3: Ikke puss opp mer enn nødvendig. Finn ett, tidsnøytralt uttrykk som varer over år. Gå for kvalitet, men ikke legg inn luksusfliser hvis du skal flytte. Det får du lite igjen for.

MAT & DRIKKE: Du unngår dyre impulskjøp hvis du storhandler én gang i uka, og ellers bare supplerer med småting. Lag en matplan som du velger fra. Spar tid og penger! Handle fast hos lavpriskjedene - kjøp «kosen/festmaten» i fullsortimentsbutikker.

KLÆR & SKO: Inngå avtaler med familie/venner om ting dere kan arve, som klær, leker, barnesenger og -sykler. Mye av dette tåler flere generasjoner. Planlegger du flere barn, kjøp kjønnsnøytrale klær, barnevogn og annet utstyr til det første barnet. Studer tester av parkdresser og utstyr i for eksempel Foreldre & Barn, og finn beste match mellom kvalitet og pris. Kjøp slitesterke klær som varer lenge og tåler en trøkk. Vær tidlig ute og kjøp fjorårets testvinnere om høsten. Kjøp uteklær til halv pris etter hver sesong.

LEK & FRITID: Tenk nøye gjennom hvilke - og antallet - aktiviteter dere ønsker at barna skal delta på. Alpint og hesteridning vil (på lang sikt) koste mye mer enn turn og fotball. Selv om naboens barn begynner på et dyrt ballettkurs i 3-årsalderen, er det ikke sikkert at datteren din trenger det.

SPORT: Både ved sesongstart og etter hver sesong selges sykler, ski, skøyter og annet utstyr til nesten halv pris. Pakker med ski, støvler og staver er ofte billigere enn å kjøpe dette hver for seg. Ofte arrangeres det lokale bruktmesser, og mye får du tak i på finn.no og fbtorget.klikk.no.

HELGEAKTIVITETER: Tenk igjennom hva som er gratis. Kjøp for eksempel turkart med orienteringsposter. Turer i skog og i park er gratis, det samme er museer og bibliotek. Barna trenger ikke Hoppeland og Gigagøy for å ha det moro! Planlegg utfluktene. Ha med mat og drikke i sekken. Mange tilfeldige kjøp blir det fort penger av. La ikke spising på kafé bli normalen.

BARNEBURSDAGER: Nordmenn bruker mer penger på barnebursdag enn på jul (14,9 vs. 14,4 milliarder årlig). Mange barn går i 10-20 bursdager i året - dette blir mange tusenlapper. Kjøp gaver på salg: spill, bøker og tegnesaker er tidløse vinnere som passer til begge kjønn. Bli enige med skole/barnehage om en standard gavesum.

BIL: Ingen god - men likevel kanskje nødvendig - investering. Kvitt dere med bil nr. 2, hvis mulig. Biler har et verditap på 10 prosent i året. En selveid familiestasjonsvogn koster dere flere hundrelapper i døgnet. Rimeligere merker har lavere verditap i kroner og koster mindre å vedlikeholde.

Spar tusenlapper i året på å:

REDUSERE KAFFE LATTEN: En kaffe latte hver ukedag (à 35 kroner) koster deg 9100 kroner i året.

STUMPE RØYKEN: 10 røyk om dagen koster over 18 000 kroner i året.

DROPPE SNUSEN: To bokser i uka (à 80 kroner) blir 8300 kroner i året.

DROPPE BRUSEN: En brus fra kiosk tre ganger i uka (à 25 kroner) blir 3900 kroner i året.

UNNGÅ IMPULSKJØP PÅ FERIE: Fyll kjølebagen med baguetter, drikke og frukt og spar over 300 kroner per familielunsj.

KUTTE TRENINGSKOSTNADER: Er du støttemedlem på treningssenter? Månedsavgift på 550 kroner i måneden koster deg 6600 i året.

VELGE HALV PLASS PÅ SFO: Tell timene dere faktisk bruker, om dere sparer 600-700 kroner i måneden, blir det over 7000 kroner i året.

FERIE: Sjekk ut www.boligbytte.no. En barnefamilie kan bruke 20 000-30 000 kroner mindre på ferien dersom de byttelåner bolig med en familie i for eksempel Italia eller Frankrike et par uker i sommerferien.

HYTTE: En normal hytte koster dere raskt rundt 100 000 kroner i året, i form av renteutgifter, vedlikehold og løpende kostnader. Ukeprisen er veldig høy! Tenk gjennom om dere virkelig vil ha hytte, eller om dere for eksempel kan leie en hytte fast et par uker i året eller bo på hotell når dere skal på fjellet eller til sjøen.

Meld dere inn i Turistforeningen og benytt deres tilbud over hele landet. Rimelig overnatting og moro for barna.

Kjøp barneklær og -utstyr billig brukt på Foreldre & Barn-Torget!

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Slik kan du halvere matbudsjettet

Barnetrygden vokser mest i fond

Økonomisk sans går i arv

Barna vet mer om penger og kort enn mange voksne tror