knask eller knep i korona-tid
Dette er Halloween-rådene du bør følge
Ikke vær redd for å feire Halloween, men disse kjørereglene bør du følge.
– Årets feiring vil nok være preget av rådene om smittevern, og derfor vil nok ikke de helt store arrangementer bli avholdt. Men det er ikke noe i veien for at man samles i mindre grupper, særlig sammen med de man normalt omgås med. Og det å ha moro med å kle seg ut denne dagen er uansett ikke imot smittervernrådene, sier Andrine Forsén Bisbo, lege i Hjemmelegene.
Hun forteller at barn gjerne kan gå på Halloween-fester med dem de er i kohort med i barnehagen eller på skolen, så lenge man følger de samme reglene for antall og avstand som gjelder ellers.
– De samme rådene om avstand og maks antall personer gjelder også for voksne, påpeker Bisbo.
Alternativt knask eller knep?
Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, oppfordrer til ikke å arrangere store fester blant ungdom og studenter under årets Halloween.
– For de yngste barna, som jo er de som gleder seg aller mest til 31.oktober, er det klokt å tenke annerledes i år og kanskje organisere alternativer til tradisjonelle «knask eller knep-runder, råder han, og legger til:
– Skattejakt, rebusløp og tilsvarende aktiviteter som leder frem til godteri kan fungere veldig godt for de minste barna.
Om man likevel skal gå «knask eller knep» fra dør til dør, kan det være en fordel å kun besøke husene til personer man er i kohort med.
– Hvis man velger å gå til andre hus, er det viktig å holde god avstand, ikke bruke hendene til å ta godteri med, og vente med å spise det til etter mann har vasket hender. Det vil også være best med godteri som er pakket inn enkeltvis, sier Bisbo.
Følg med fremover
Det aller viktigste er at alle som deltar i Halloween er friske, og at alle som lukker opp døra hvis noen ringer på er friske også.
– Hvis man skal ringe på dører, gjør det helst hos venner og andre som dere vanligvis har kontakt med. Og husk, det er ingen skam å ikke lukke opp, sier Nakstad.
Restriksjonene gjelder hele Norge, men det kan være lokale forskjeller i smittevernrådene på grunn av lokale tiltak ved lokale smitteutbrudd. Et eksempel på dette er at antall mennesker som kan samles er redusert til 10 personer i Oslo kommune, mot tjue personer på nasjonalt plan.
– Det er ikke mulig å forutse om det vil skje endringer av restriksjonene, men det beste rådet er å planlegge en feiring ut fra de aktuelle rådene. Og så må man jo endre planene hvis det skulle komme nye råd etterhvert, sier Bisbo.
– Sjekk råd på helsenorge.no og fhi.no - både når det er Halloween og ikke. Selv om rådene er felles for hele Norge, er det noe strengere regler i Oslo-området nå. Så man må følge med litt i tiden fremover, råder Nakstad.
Bisbo er opptatt av at dette er en morsom dag for store og små, og at det er fint mulig å gjennomføre en Halloween-feiring uten betydelig økning av smitterisikoen.
– Jeg synes det er viktig at vi husker på å ha det gøy og skape gode minner for barna våre og oss selv, selv om vi står midt i en pandemi. Så vær kreative, og forsiktige, og ha en kjempefin Halloween-feiring!
Les også: Slik lager du en skummel lykt til Halloween
Utendørs feiring
I Haugesund gleder Emilie Bersaas (28), mannen Truls (33) og datteren Sonja (1) seg til å lage i stand en fin Halloween-feiring for familie og venner.
– Jeg er vokst opp med å feire Halloween, og med småsøsken hjemme, har vi hatt familiefest hvor både barn og voksne har kledd seg ut. Det er noe jeg husker som veldig stas, og tror det betyr mye for barna at vi voksne kan være med på deres premisser, forteller Emilie.
Feiringen skal være utendørs hvor den lille familien har mer enn nok plass, arrangementet er lagt opp til at gjestene skal være i aktivitet og ikke sitte rundt et bord.
– Vi skal lage en fest som vi føler oss helt sikre på at er i tråd med de gjeldende reglene for smittevern. At de som kommer er helt friske, er en selvfølge. God organisering skaper trygghet og oversikt, og vi kommer til å fordele de ulike gjøremålene på et fåtalls personer, hvor hver har ansvar alene for kun en oppgave.
Planen er å sette ut lykter og gresskar nede ved innkjørselen slik at det er lett for barn å forstå at de er velkomne innom. Her skal det stå en utkledd voksen som figurerer som en «skummel vakt», informerer om hva som er viktig å huske på, deler ut plasthansker til alle, sørger for at alle spriter hendene samt passer på at de besøkende kommer inn i små grupper.
– Vi legger opp til en rebus på en koselig og litt skummel sti med fakler og lykter som hovedsakelig skal være ute og i kjelleren. Rundt omkring vil det være utkledde voksne som passer på at alle regler overholdes og at barna skal føle seg trygge, og det blir delt ut porsjonspakket godteri.
– Bålpannen skal tennes, og vi har oppfordret gjestene til å ta med egen drikke til sin familie. Håndsprit og vaskekluter vil være tilgjengelig flere steder, og i tillegg vil en person ha ansvar for å jevnlig vaske over dørhåndtak og lignende. Dette skal bli en fest som er trygg for både små og store, smiler Emilie.
Les også: Når Halloween blir for skummel
GENERELLE SMITTEVERNRÅD FOR HALLOWEEN
- Er du syk skal du holde deg hjemme.
- Vask hendene ofte og grundig, og husk god hostehygiene.
- Følg gjeldende regler og råd for gjennomføring av arrangementer og samlinger.
- Finn gjerne alternative måter å feire Halloween på i år, for å begrense antall kontakter.
- Skattejakt, rebusløp og lignende er gode alternativer til knask eller knep-runden.
- Arranger gjerne Halloween-fest for klassen, barnehageavdelingen, vennegrupper eller andre faste kohorter. Følg i tilfelle de samme rådene som for bursdager.
- Kjøp og spis ferdiginnpakket godteri.
- Ikke del Halloween-sminke med andre enn de du bor med.
Kilde: helsenorge.no
KNASK ELLER KNEP-RÅD
Knask eller knep er en utendørsaktivitet for barn og unge, og så lenge de følgende smittevernrådene følges, anses smitterisikoen som lav:
- Både de som ringer på og de som åpner døren må være friske.
- Gå i små grupper og med de man er sammen med til vanlig.
- Hold avstand til andre grupper dersom det oppstår kø utenfor enkelte hus.
- Den som åpner døren, er den som deler ut godteri. Husk rene hender, eller bruk skje/pølseklype.
- Vent med å spise godteriet til runden er ferdig og man har fått vasket/spritet hendene.
- Ikke del godteri.
- Ha gjerne en voksen med på runden. De kan sikre både smittevern og trafikksikkerhet i mørket.
Kilde: fhi.no