Facebook-fenomen
Skryter av familien på Facebook
«Barna sover søtt, og jeg nyter et glass hvitvin i sofaen!» Statusoppdateringene på Facebook er fulle av lovord over hvor koselig vi har det hjemme. Er det ok å skryte?
Helgen står for døren, og den ene koselige statusoppdateringen avløser den andre. På Facebook skrytes det av barnas egenskaper, matretter som putrer i ovnen og familiereiser som planlegges.
«David tok sitt første skritt i dag. Bare ti måneder!», «Indisk mat, cava i glasset og film - sammen med min elskede » og «Gran Canaria neste. Koffertene er pakket og barna er klare».
Hvordan bør en mamma eller pappa oppføre seg på Facebook?
Del på Twitter Tweet
Del på Facebook Del
Foreldre på Facebook
Familielykken er total - i alle fall på Facebook.
Blir du oppgitt og småkvalm av dine venners hyppige oppdateringer om sitt lykkelige familieliv? Har du hatt lyst til å fjerne en perifer bekjent på Facebook som ustanselig fyller statusfeltet sitt med detaljer fra eget og barnas liv?
Du er ikke alene.
Men i neste øyeblikk er det kanskje du selv som laster opp et bilde av ditt eget sjarmtroll?
Lov med foreldreskryt
Er det egentlig så galt at man forteller om hvordan det står til med familielivet i det offentlige rom?
- Nei, mener Kjersti (37). Hun har vært på Facebook i snart to år, og skryter gjerne av sitt familieliv til sine over 400 venner. Ikke daglig, men ganske ofte, legger hun ut oppdateringer om barnas (2 og 5 år) nyeste sprell og påfunn. Mannen har også fått både skryt og oppmuntring på hennes Facebook-profil.
- Ingen har påpekt at de ikke ønsker at jeg skriver om hvor bra vi har det, sier hun. - De som ikke orker å lese mine statusfelt kan vel bare la være, eller fjerne meg som venn, sier tobarnsmammaen.
Hun mener vi har for få arenaer der det er lov å skryte litt av seg selv og familien.
- Janteloven må ikke få overtaket, sier Kjersti.
Noen foreldre tenker annerledes; de vil ikke at barna skal synes på Facebook.
Skryt uten ansikt
- Er et lykkelig familieliv blitt status? Er barna den nye Chanel-veska?
- Det er lettere å brette ut familielykken i statusfeltet på Facebook enn å si det ansikt til ansikt til venner og mer perifere bekjente, bekrefter trendanalytiker Ståle Økland i analysebyrået Global Retail Trends. - Man slipper å se den andres ansiktsuttrykk når man serverer skrytet, og det gjør det helt klart lettere å skryte eller fortelle fra hverdagen i positive ordelag, sier han.
Får bekreftelse på Facebook
- Mitt inntrykk er at mange foreldre formidler sin fortreffelighet i nettsamfunn, sier undervisningsleder Anders Fagerjord ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.
- Eller at de skriver om familielivet sitt på samme måte som det formidles i pressen, og ikke minst i blader som Foreldre & Barn. Jeg tror blader som dette er med på å prente inn i oss et inntrykk av hvor lykkelig og rikt familielivet skal være, og så bruker vi for eksempel Facebook-statusen til å forsøke å ligne dette inntrykket.
Facebook funker
- Fasadebygging er ikke noe nytt. Mennesker har alltid hatt behov for å få tilbakemeldinger og bekreftelser på at det de gjør er bra. De ønsker å bli sett og hørt. For de fleste er det viktig å vise omverdenen at man lykkes på hjemmefronten, og hvilket medium er vel bedre til nettopp det enn Facebook?, sier Økland.
- Forskjellen fra tidligere tider er at man med sosiale medier kan skryte av familielykken til alle vennene sine samtidig, ikke kun til én og én.
Trykker på "liker"
Sorger og bekymringer over alvorlige temaer hører definitivt ikke hjemme på Facebook, sier trendanalytiker Ståle Økland. Derimot er det status å få mange «liker» på sine oppdateringer.
- Når man trykker på «liker», bekrefter man både vennskap og tilhørighet, det er en måte å anerkjenne hverandre på, sier Økland.
Han legger til at mange bruker Facebook til å oppdatere for eksempel besteforeldre og venner som bor et stykke unna.
- Dette er jo en fin mulighet til å dele noen glimt av hverdagen med utvalgte. Statusfeltet er foreldrenes skrytevindu, men også et slags trøstenettverk når man har liten tid til å være sosial med venner live. Mange småbarnsforeldre er mye hjemme, og da kan kanskje Facebook bli redningen slik at de ikke føler at de faller helt ut av sitt tidligere sosiale liv.
Små bleiebarn behersker tidlig den nye teknologien.
Kvinner med barn på Facebook
- Kanskje føler mange seg usikre i foreldrerollen, og søker bekreftelse på at de er idealforeldre via statusfeltet, sier Økland.
Han er selv småbarnspappa til en toåring og venter ett barn til. Som bruker av Facebook mener han at det først og fremst er kvinner som oppdaterer statusen sin om barn og familie.
Hans inntrykk er at menn er mer restriktive når de skal fortelle om privatlivet sitt.
NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill
Denne saken ble første gang publisert 09/02 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.