Hvordan snakke om mensen

Slik snakker du med datteren din om mensen

Tipsene som gjør samtalen fin, ikke klein.

SNAKK OM MENSEN TIDLIG: Venter du til barna er blitt store, blir samtalen om mensen og pubertet mye vanskeligere, mener ekspertene.
SNAKK OM MENSEN TIDLIG: Venter du til barna er blitt store, blir samtalen om mensen og pubertet mye vanskeligere, mener ekspertene.
Først publisert Sist oppdatert

- Både gutter og jenter bør tidlig ha språk for at egg kommer ut med litt blod når det ikke blir baby, sier psykolog Hedvig Montgomery til Foreldre.no.

Hun mener mensen bør være et tema vi snakker med både gutter og jenter om helt fra de begynner å interessere seg for verden rundt seg, altså fra to- til treårsalderen.

- Er dette på plass, er det lettere å fylle på med mer informasjon etter hvert som barna vokser og forstår mer, forklarer Montgomery.

Hun synes ikke mensen er et jente-tema, men at gutter også trenger å forstå hvordan det henger sammen. Da blir det lettere for dem når de får søstre eller kjæreste som får mensen.

Bør lillebror få beskjed?

Men er det virkelig slik at hele familien bør få vite om det? Også en irriterende lillebror - eller en storebror som liker å erte litt?

- Jeg ville nok ikke informere bror om at søster har fått mensen. For oss ville det være litt rart, sier gynekolog Hilde Jørgensen, som er tilknyttet Oslo Medisinske Senter. Hun er selv mor til fem, hvorav fire er døtre i alderen syv til 21 år.

Montgomery mener det vil avhenge av familien om søsken involveres.

- Har dere laget et trygt språk for dette hjemme, så sjokkeres verken lillebror eller storebror. Men følg datterens ønske her. Det viktigste er at hun kan snakke om det, og får den informasjonen og hjelpen hun trenger av de voksne. Brødre kan få vite om det når søster vil eller anledningen byr seg, sier Montgomery.

Kleint eller greit?

Pubertet og mens er i utgangspunktet den naturligste ting i verden, men likevel en ny situasjon som skal håndteres. Først og fremst av datteren din, men også av deg som forelder.

- Vi lever i en tid der vi tror ungdom vet mye om egen kropp, pubertet og seksualitet. Men ikke ta det for gitt! Jeg møter mange ungdommer som ikke er kjent med sin egen kropp eller underliv, forteller psykolog Kristina S. Moberg, som også står bak bloggen psykologblogg.no.

Hun mener menstruasjon er et personlig tema som ikke bør drøftes rundt middagsbordet, og foreslår en kjøretur som en mulighet for å snakke om det.

- Bilen er, overraskende nok, et sted mange har gode samtaler på tomannshånd. Når begge har blikket rettet mot veien, blir det ikke så intenst, og situasjonen kan virke litt mer ufarlig, tipser Moberg.

Irriterer du deg over bråk på trampolinen? Konfliktløser har et klart råd
Pluss ikon
Irriterer du deg over bråk på trampolinen? Konfliktløser har et klart råd

Hun foreslår sengekanten som et annet alternativ, dersom dere har et nært bånd og er vant til å snakke om kropp og slikt.

La bind og tamponger ligge fremme

- Mensen er ikke et spørsmål om moral eller seksualitet, mensen er bare et faktum. Snakk om det som den faktaopplysningen det er, sier Montgomery.

Hun råder mødre til ikke å gjemme bort egne bind og tamponger.

- De bør ligge på hylla på badet, slik at det blir anledninger til å spørre og snakke om det. Barn og ungdom har ganske kort oppmerksomhetsspenn. Det er som regel nok å si en setning nå og da, i årene fra barna er to-tre til de blir tenåringer, sier Montgomery.

- Jeg ville forberedt barnet ved for eksempel å si: «Etter hvert begynner puberteten, og jenter vil en dag oppdage blodspor i trusa. Da har jeg bind i den hyllen, og vil at du skal ta et slikt. Det festes sånn og sånn. Så håper jeg du kan fortelle meg det, jeg vil så gjerne vite. Det er en del ting jeg kan lære deg når den tid kommer. Jeg vil ikke at du blir redd, det er ikke farlig, men veldig uvant. Derfor er det godt å ha voksne», foreslår Moberg.

Hun tipser videre om at det å fortelle litt løst om hvilke følelser du selv hadde, første gang du fikk mens, kan være en god ting. Psykologen mener også det er viktig å kjenne litt på timingen og vise respekt.

At dialogen kan gå litt i stå, eller at ungdommen trekker seg unna, er noe de fleste kan kjenne seg igjen i.

- Har du barn i huset som er tenåringer, eller nærmer seg denne alderen, uten at mensen er nevnt, trenger du kanskje hjelp fra en bok eller en brosjyre slik at det blir litt lettere. Dette trenger ikke være en lang samtale, men for en jente er det helt avgjørende å kunne snakke med foreldrene sine om mensen. Dette er viktig, slik at hun skjønner at det ikke er noe galt med henne når mensen kommer.

Alenefedre og mensenprat

Per 1. januar 2014 var det 32 894 barn i alderen 0-17 år som bodde med bare far, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

- Fedre som har aleneansvar for døtre har ofte en større utfordring her, men igjen: Det handler bare om fakta. Forklar hva som skjer med kroppen, at det er slik kvinner er konstruert, anbefaler Montgomery.

- Pappaer må også tørre å prate med jentene sine. Han kan for eksempel si: «Kanskje de fleste prater med moren sin, men siden jeg er alene, er det helt i orden for meg å være en god veileder. Noen ganger er det kanskje ting jeg ikke kan hjelpe til med, men da kan jeg være med på å finne rette person å snakke med«, foreslår Moberg.

Hun mener at dersom far synes det er flaut, kan han gå noen runder med seg selv først og søke litt assistanse og råd fra for eksempel en søster, kollega eller venninne.

- Det kan bli feil å sende en stemor. Tør å være en forelder! Ikke vær så redd for kjønnsrollene, en pappa kan være en like god samtalepartner og veileder. Men husk å trå varsomt og vise respekt - og vær litt tidlig ute! Ikke vent til 13-års dagen, råder Moberg.

Noen snakker ivrig i vei om alt som handler om kropp, andre sliter med å snakke om tematikken. Hva gjør du hvis du selv synes mensen rett og slett er flaut å snakke om?

- Alle foreldre må håndtere bleieperioden og pottetrening, uansett hvor anstrengt forhold de har til avføring. Når du først går i gang, oppdager du at det ikke er så vanskelig. Det er bare en del av det å være forelder. Mensen, og kunnskap om hvordan kroppen fungerer på det området, er ganske likt. Det hører til foreldrerollen å kunne snakke om dette uten å dette av stolen, mener psykologen.

Viktig å begynne tidlig

Hvor mye kan vi så stole på at ungene lærer om mens og pubertet på skolen?

Fakta

  • Det er vanligst å få mensen når du er mellom 11 og 14 år.
  • Utflod kan forekomme i ett til to år i forkant.
  • Cirka 0,3 prosent har ikke fått mens ved 16-års alder.
  • Hos ti prosent skyldes dette kun forsinket pubertet.
  • Andre årsaker kan være hard trening, spiseforstyrrelser, stress, hormonforstyrrelser eller sjeldne sykdommer som gir forstyrrelser i kjønnsutviklingen.

Kilde: Gynekolog Hilde Jørgensen

- Det tror jeg varierer. Jeg ser på skolen som en viktig arena for kunnskap, men det må også inn i foreldrenes språk og kultur. Det er viktig at barn kan snakke med foreldrene om slike grunnleggende forhold, mener Montgomery.

- Mitt inntrykk er at de nå får veldig mye informasjon på skolen om dette. Hvor tidlig temaet skal tas opp, vil nok være litt avhengig av hvor tidlig barnet ditt er utviklet. Men rundt 10-11-års alder er nok passende. Mange unge jenter sliter med sterke menssmerter, og noen av dem kan ha en sykdom kalt endometriose. Jeg forsker på denne sykdommen og ser at det er veldig viktig å være oppmerksom på symptomer tidlig, slik at man kan tilby behandling, forteller Jørgensen.

Tampong eller bind?

- Også helt unge jenter kan bruke tamponger. De finnes i små størrelser, som er mulig å sette inn hos de som ikke har hatt seksuell debut. Det er viktig at de byttes regelmessig, og ikke glemmes. Noen vil ikke være fortrolig med tamponger i starten, og kan trenge instruksjon eller veiledning, dersom det er viktig for dem å bruke dette i forbindelse med idrett eller annet. For andre er bind det naturlige og beste valget, forklarer Jørgensen.

Hun understreker at blødningsmengden kan variere veldig. Kraftige eller uregelmessige blødninger er svært vanlig de første årene etter første mens. Dette skyldes at mekanismene som regulerer hormonbalansen ikke er moden ennå, og at det kan være lange perioder uten eggløsning.

Mensenfest

I vår vestlige kultur er mensen fortsatt litt tabubelagt, og av mange ansett som skittent og flaut. Men i flere østlige kulturer er første menstruasjon forbundet med fest og moro. Markeringen kan minne om vår konfirmasjon. Ikke sjelden blir hovedpersonen selv båret på gullstol, og familie og venner inviteres til å delta.

- Er den første mensen noe som bør feires?

- Det kommer sikkert an på familien. Noen familier feirer mye og lett, andre er mer lavmælte. Her er vel det viktigste å følge sin egen familietradisjon for fest og feiring. Men at det er en viktig overgang, som jentene selv kjenner på, er sikkert. Det er som å miste sin første tann, et tydelig og synlig tegn på vekst og modning. Men jeg har aldri hørt om mensen-feen, som gir penger for det første blodfylte bindet, sier Montgomery humoristisk.