Skolevei

Er minsten klar for å gå alene til skolen?

Disse faktorene avgjør.

Det er foreldrene som vet når barna er modne nok for å gå alene til skolen. Men skoleveien må også tas i betraktning - skoleveien kan innebære alt fra sterk trafikk til landlige omgivelser, lyskryss til skogsstier.
Det er foreldrene som vet når barna er modne nok for å gå alene til skolen. Men skoleveien må også tas i betraktning - skoleveien kan innebære alt fra sterk trafikk til landlige omgivelser, lyskryss til skogsstier. Foto: FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Huskeregler for barn i trafikken

Bruk øynene!

Se deg alltid godt for når du er ute i trafikken.

Bruk ørene!

Det er ikke alltid du kan se biler som kommer. Hør også etter om det kommer en bil du ikke ser bak et hus, rundt en sving eller over en bakketopp.

Stopp opp!

Stopp alltid opp før du går over en vei. Se til begge sider, hør og sjekk at det er klart.

Bruk refleksvest!

Refleksvesten gjør at du syns godt i dagslys og refleksen vil lyse i mørket når det kommer biler. Når du blir sett, er du tryggere.

Kilde: Trygg trafikk

Når kan barnet gå selv til skolen og hva bør du passe på med tanke på trafikken?

Ifølge Trygg trafikk bør avgjørelsen om når barn kan gå alene til skolen avhenge av mange faktorer - både av skoleveien og barnas modenhet.

Før barna kan gå alene, må dere øve på skoleveien. Hvor lang tid dette vil ta, er avhengig av hvor store utfordringer det er på veien og hvordan barna takler disse.

Barn har krav på en trygg skolevei som er tilrettelagt for gående og syklende og det er kommunen og skolen som har ansvar for at elevene er trygge på skoleveien. Mange skoler bruker skolepatrulje for å hjelpe de yngste elevene i trafikken og gjøre skoleveien tryggere.

Får erfaring i trafikken

Å gå til skolen gir barnet erfaring i trafikken, i tillegg til de helsemessige og miljømessige fordeler. Men husk refleks! I høst- og vintermørket et dette essensielt. Har du ikke refleks, har bilistene nemlig bare to sekunder på å se deg.

Mange tyr til følgegrupper den første tiden barna går uten voksne til skolen. Det kan være betryggende for foreldrene at flere barn går sammen.

- Det kan også være hyggeligere for barna å gå sammen med andre, mener Ida Neergaard, rådgiver i Trygg Trafikk.

- Det er du som forelder som vet best hva som kjennes trygt for akkurat ditt barn, selv om det kan være godt å snakke litt med andre foreldre i klassen eller i nabolaget om hva de tenker, sier Inger Marie Andreassen, psykolog ved Forebyggende psykisk helsetjeneste i Lørenskog kommune.

- Uansett om du følger barnet, lager følgeordninger, eller barnet begynner å gå selv, er det viktig at både barnet og foreldrene kjenner seg trygge på løsningen, forteller psykologen.

De yngste distraheres lett

Trygg Trafikk ønsker også at barn skal få gå til skolen, men understreker at det ikke bare er å sende dem avgårde.

- De yngste skolebarna har ofte lett for å miste fokus og bli distrahert, og de kan også være vanskelig å få øye på i trafikken. Barn forstår ikke alltid konsekvensene av det de gjør, og det er heller ikke enkelt for dem å bedømme fart og avstand. Derfor er det viktig at foreldre bruker tid på å forberede dem på skoleveien, har Neergaard tidligere uttalt til foreldre.no

Lær dem å bruke sansene

Det er viktig at barna øver på å bruke sansene sine for å orientere seg i trafikken.

Tips til øving på skolevei

  • Øv på hvor barna skal gå, stanse og hva de skal se etter når de krysser en vei.
  • Gi barna gradvis mer ansvar for egne valg og vurderinger.
  • Gå sammen med barna til de føler seg trygge på veien og mestrer utfordringene.
  • Øv sammen flere ganger gjennom året. Det kan være flere utfordringer når det er mørketid og vinter.
  • Før barna går alene kan det være lurt å gå et stykke bak slik at du kan holde øye med hva som skjer og har mulighet til å gripe inn.

Kilde: Trygg trafikk

- Det aller viktigste å lære dem er at de alltid må stoppe når de skal krysse en vei, for å se og lytte om det kommer biler. Hørsel er viktig fordi det kan komme biler eller andre kjøretøy som man ikke alltid kan se. Bilene kan komme i stor fart, og barn er vanskeligere å få øye på fordi de er små av vekst. Lær barna at de skal vente helt til bilen har stoppet, det holder ikke at sjåføren bare har sakket farten, ifølge Neergaard.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Det aller beste er å si til barna at de skal få øyekontakt med sjåføren, slik at barna vet helt sikkert at hun eller han har blitt sett.

Dette er fellestrekkene Trygg trafikk mener betegner seksåringen:

  • De er impulsive, lekende og lar seg lett distrahere.
  • De har liten trafikkerfaring.
  • De har vanskeligheter med å forstå alt de ser og hører i trafikken.
  • De er små av vekst, noe som gjør det vanskelig for dem å se og bli sett.
  • De ser detaljer, men oppfatter ikke alltid sammenhenger.
  • Vi vet også at barna ikke kan bedømme avstand og fart til biler som nærmer seg, og vi vet at de ikke alltid forstår at biler kan dukke opp når de selv ikke er dem.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.