Skolestart

Dette er det aller viktigste du kan snakke med barnet ditt om før skolestart

Glem bokstaver og tall, her er det barnet egentlig bør kunne til skolestart.

SKOLESTART: Skolestart og første skoledag er rett rundt hjørnet. Her er gode råd på veien.
SKOLESTART: Skolestart og første skoledag er rett rundt hjørnet. Her er gode råd på veien. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

- Det er store forskjeller i alder og modenhet for barn som er født i januar og de som er født mot slutten av året. Man kan derfor ikke stille presise krav til hva alle skal kunne, sier Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk og forfatter av bokserien «Forstå barnet ditt (0-16)» «Rakkerunger og Englebarn» og «Forstå tenåringen din».

Han er opptatt av å gi foreldre trygghet i rollen, slik at de igjen kan oppdra trygge barn. Han er også opptatt av å se barnet som et selvstendig individ.

- Det er ikke forventet at barnet skal kunne lese og regne, men mange kan mye av det de skal lære i begynnelsen allerede første skoledag. Siden læreren skal tilpasse undervisningen til den enkelte elev, skal det ikke ha noen avgjørende betydning for læringsutbyttet hva elevene kan den første skoledagen, sier Ulvund.

Skolestart og første skoledag

Tradisjonene for første skoledag er forskjellig fra skole til skole. På noen skoler leser rektor opp elevens navn, og eleven går frem for å håndhilse på rektor.

- Det er ikke uvanlig at noen barn ikke tør å gå frem i det hele tatt, noen gråter, og nekter kanskje å strekke ut hånden, forteller Ulvund.

Han legger til at barnet ikke bør bli tvunget til å delta i seremonien, da det kan bli en dårlig start på den første skoledagen.

- Vanligvis får både foreldre og barn hilse på lærerne, og foreldrene er ofte like spent på å møte lærerne som det barna er, sier han.

Den første skoletiden

Den første tiden på skolen er spennende for både lærere og nye elever. Det er en stor overgang fra barnehagen til skole.

- Barnehagelærere bruker mye tid det siste året på å forberede barna, men det kan være store forskjeller mellom barn med hensyn til hvordan de takler overgangen, sier Ulvund.

Professoren forteller at kampen om lærernes oppmerksomhet starter allerede første dag, og det er nødvendig med erfarne lærere som legger merke til barna som er stille og tilbaketrukne.

- Det er viktig å trekke disse barna med i felleskapet så raskt som mulig, sier han.

De fleste lærerne bruker mye tid på at barna skal bli kjent og trygge på hverandre den første tiden.

- Det er en viktig forutsetning for å lære. Det er en vanskelig balansegang for læreren når og hvor mye tid som skal brukes på bokstaver og tall, og mange barn kan mye allerede, sier Ulvund.

Han legger til at både foreldre og barn har forventninger om at læringen skal komme raskt i gang, men lærere forstår at lek og læring er to sider av samme sak.

- Det er en utfordring at læringstrykket stadig øker. Verken foreldre eller politikere ser ut til å være tilstrekkelig bevisste på at lek og læring går hånd i hånd, og alt for mange setter likhetstegn mellom læring og bokstaver og tall, forteller han.

Les også: Slik er 6-åringen

Førskolelærerens tips

  • - Forbered barna på skolehverdagen ved å for eksempel lese masse bøker.
  • - Øv på ferdigheter som å kle av og på seg utetøy og støvler.
  • - Lær dem å gå på do alene.
  • - Øv på å knytte skolisser.
  • - Lær dem å vente på tur.
  • - Bli selv med på foreldremøter og engasjer deg i barnets liv. De vil se at de er viktige.
  • - Veiled og støtt barnet ditt ved å undre deg sammen med dem i ulike settinger.
  • - Vis at respekt er en selvfølge uansett hvem du møter.

Kilde: Førskolelærer Cecilie Elstad Bredesen og leder ved Torshov barnehageenhet, Kari Eriksen.

Forberedelser til første skoledag

Faglærer i matematikk, forfatter og mattehjelper for barn og foreldre, Hanan Abdelrahman, mener at barn elsker å utfordres uansett alder.

- På mine kurs oppfordrer jeg foreldrene til å spre positivitet om matte ved å trekke det inn i hverdagen, som ved å bruke hoderegning når man spiller yatzi eller bruker penger til å betale i butikken. Matlaging gir også trening i både mattekunnskaper og leseferdigheter. Dette kan du trygt starte med før skolestart, sier hun.

Les også: Slik foregår mobbing i skolen.

Praktiske ferdigheter og omsorg

- Man kan ikke forvente at alle førsteklassinger greier å sitte stille og rolig på pulten sin i lengre perioder. Mange er urolige og ukonsentrerte i begynnelsen, sier Ulvund.

Det professoren derimot er opptatt av, er hvordan foreldrene kan lære barnet praktiske ferdigheter.

- Det er lurt at foreldre trener på praktiske ferdigheter som å kle på seg, knytte skolisser og gå på do. Det sier seg selv at lærere ikke har tid til å gi hjelp til dette, sier han.

Han er også opptatt av at barnet skal lære å ta hensyn til andre.

- Aller viktigst er det at du snakker med barnet ditt om at det er viktig å ta hensyn til andre, og at alle kan være lei seg en gang i blant, sier professoren.

Ikke ta pedagogens rolle

Abdelrahman er opptatt av at foreldrene skal snakke positivt om lærerne og oppfordre til samarbeid. Det foreldrene derimot ikke skal gjøre, er å ta pedagogens rolle.

-Det er ikke forventet at foreldre skal kunne like mye som lærerne, men forsøk likevel å samarbeide godt om elevens faglige utvikling og snakk positivt om lærerne, fagene og skolen. Har du negative erfaringer fra eget liv, så forsøk å ikke overføre dette til barna, råder læreren.

Denne saken ble første gang publisert 07/08 2016, og sist oppdatert 25/06 2018.

Les også