Skolesekk

- Det er unødvendig å følge ergonomiske sjekklister til punkt og prikke før innkjøp

Glem alt maset om å finne riktig sekk til ditt barn.

SKOLESEKK: - Det er på høy tid å frikjenne skolesekken som sentral årsak til muskel- og skjelettplager hos barn, sier Lennart Bentsen, fysioterapeut, manuellterapeut og universitetslektor ved NTNU.
SKOLESEKK: - Det er på høy tid å frikjenne skolesekken som sentral årsak til muskel- og skjelettplager hos barn, sier Lennart Bentsen, fysioterapeut, manuellterapeut og universitetslektor ved NTNU. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert
 LENNART BENTSEN: Fysioterapeut, manuellterapeut og universitetslektor ved NTNU.
LENNART BENTSEN: Fysioterapeut, manuellterapeut og universitetslektor ved NTNU. Foto: FOTO: Privat

Tips til god sekk

- Kjøp en sekk som passer barnets størrelse, og som barnet selv liker. Det viktigste er at barnet går med sekken hver dag.

- Brystreim og hoftebelte er bra.

- Sekken må være lett å regulere, også for små barnehender. Test gjerne om barnet klarer dette selv.

- Barnet må også klare å åpne og lukke sekken selv. Noen sekker har klemmer som er tunge for små barn å å få opp.

- Et stort rom innerst i sekken til bøkene er bra, da blir det meste av tyngden plassert nærmest ryggen.

- Sekken bør også være utstyrt med refleks.

- Ta barnet med i butikken. Ha gjerne med noen bøker eller annet som er tungt, for å se hvordan sekken fungerer i bruk.

Kilder: Kiropraktor Sarah Gilhuus og lærer Maren Lie Malmo.

August betyr skolestart og gjerne kjøp av ny sekk. Både til spente seksåringer, men også til større barn som har vokst i løpet av sommeren.

Ikke skyld på sekken

Foreldre, som ønsker det beste til barna, investerer gjerne mye tid og penger i å få fatt i en perfekt sekk til barnet, mens utallige advarsler og ergonomiske sjekklister svirrer i bakhodet. Frykten er at ”feil” sekk kan gi barnet ryggplager.

Men akkurat den bekymringen kan man trygt spare seg for, ifølge Lennart Bentsen, fysioterapeut, manuellterapeut og universitetslektor ved NTNU.

- Det er på høy tid å frikjenne skolesekken som sentral årsak til muskel- og skjelettplager hos barn. Faktisk er det svært lite sannsynlig at ryggsmerter hos barn skyldes bæring av tung sekk, sier han.

La barnet gå til skolen med sekk

Fysioterapeuten har sett seg grundig lei på den allmenne oppfatningen om at tung skolesekk kan ødelegge ryggen til barnet.

- Forskning finner lite sammenheng mellom bæring av sekk og rygg- og nakkeplager hos barn, sier Bentsen. 

Kiropraktor Sarah Gilhuus ved Ullevål kiropraktorklinikk i Oslo, sier seg delvis enig.

- Det er riktig at skolesekken alene ikke kan gi barnet store plager, her er det flere faktorer som spiller inn. Hvis man tilpasser sekken til barnet, sjekker at den bæres symmetrisk riktig på begge skuldre og ikke er unødvendig tung, er det å gå med sekk bare god trening, bekrefter Gilhuus.

Derimot kan et lavt aktivitetsnivå ha sammenheng med ryggsmerter. Så det å la barnet gå til skolen hver dag med sekk på ryggen, er tvert imot en god måte å forebygge slike plager på, ifølge fysioterapeut Lennart Bentsen.

- Foreldre som kjører barna til skolen på grunn av tung ryggsekk, har misforstått. Faktisk viser forskning at foreldres frykt for at tung sekk vil føre til ryggsmerter, kan smitte over på barnet, og således ha en selvforsterkende effekt, sier han.

Er pappa overbevist om at sekken er belastende for ryggen, øker det sjansen for at barnet faktisk vil gi uttrykk for slike smerter, mener han.

Unødvendig med sjekklister

Samtidig understreker fysioterapeuten at det naturligvis vil finnes barn som får vondt i ryggen av å bære sekk.

KIROPRAKTOR: Sarah Gilhuus.
KIROPRAKTOR: Sarah Gilhuus. Foto: FOTO: Privat

Tips fra lærer

Opplever du at barnet bærer en svært tung sekk hjem fra skolen, så snakk med læreren og hør om ikke det er mulig å endre rutiner.

Barna kan få beskjed om hva de trenger å bære hjem til dagen etter, slik at ikke alle bøker blir med frem og tilbake hver dag.

Kilde: 1. klasse-lærer Maren Lie Malmo ved Hyllestad skule, Sogn og Fjordane

- Bærer barnet altfor tungt i forhold til egen kroppsvekt, eller en sekk som er altfor stor, så er det klart at barnet kan få ubehag. Her må foreldrene bruke sunn fornuft.

- Men det er unødvendig å følge ergonomiske sjekklister til punkt og prikke før innkjøp. De fleste av dagens skolesekker har en helt grei standard. Det viktigste er at barnet får en sekk de selv ønsker å gå med, mener Bentsen. 

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Kiropraktor Gilhuus mener likevel at en god skolesekk bør oppfylle visse kriterier.

 - Sekken må ha regulerbare stropper til å feste over brystet og over hoftene. Spesielt for eldre barn som bærer tunge sekker, er det viktig at vekten er jevnt fordelt.

- En dårlig tilpasset sekk med skulderreimer som gnager, gjør at barnet ikke klarer å løpe og bevege seg fritt. Se etter godt polstrede, brede skulderreimer, tipser hun.

Stadig flere barn med voksenplager

Gilhuus ser at stadig flere barn kommer til henne med det hun kaller typiske ”voksenplager”, som vondt i rygg, nakke og skuldre. Barn fra ti-elleveårsalderen har gjerne tilbakevendende smerter, på samme måte som voksne.

Denne utviklingen bekrefter fysioterapeut og universitetslektor Lennart Bentsen.

- Vi vet at muskel- og skjelettsmerter er vanlig blant barn og øker i omfang jo eldre barnet blir. Mot slutten av ungdomsårene er forekomsten nesten på voksennivå.

Klager barnet over smerter i rygg og nakke, bør man som forelder vende blikket bort fra skolesekken og over på barnets oppvekstmiljø, mener Bentsen.

- Vi ser en klar tendens til at et lavt aktivitetsnivå, sammen med psykososiale faktorer som mobbing eller mistrivsel hjemme eller på skolen, kan påvirker smerteopplevelsen hos barn, sier han og fortsetter:

- For eksempel er det en tydelig sammenheng mellom mobbing og smerter i rygg, nakke, skuldre og hode. Sjekk først hvordan barnet har det, før du skylder på tung skolesekk, anbefaler fysioterapeuten.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.