Huskeliste SFO

Hva trenger barnet å ha med på SFO?

Huskelisten og rådene du trenger.

HUSKELISTE TIL SFO: Når barnet starter på skolen og skal videre til skolefritidsordningen, er det naturlig at du ikke vet alt barnet trenger. Her har du en huskeliste! .
HUSKELISTE TIL SFO: Når barnet starter på skolen og skal videre til skolefritidsordningen, er det naturlig at du ikke vet alt barnet trenger. Her har du en huskeliste! . Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Er det første gang du har en seksåring i hus, og dermed første gang du har barn i skolefritidsordningen?

Det kan være vanskelig å vite hva du skal sende med barnet hver dag, og ikke minst hva som skal bli liggende på skolen.

Her er en sjekkliste til deg som er usikker.

Ikke likt overalt

Mona Søbyskogen er nestleder i skolelederforbundet, og har tidligere jobbet mange år som barneskolerektor.

Hva barnet bør ha med seg hver dag, og hva barnet bør ha liggende av utstyr, varierer fra skole til skole, påpeker Søbyskogen.

– Skolefritidsordningene er forskjellige, de praktiske fasilitetene er ulike og det er ulikt hva de tilbyr.

De aller fleste skoler har informasjonsmøter i forkant av oppstart for å vise frem skolen, orientere foreldre om hvilke forberedelser som kan gjøres, og hva som skal tas med.

SFO: Nestleder i skolelederforbundet, Mona Søbyskogen, forteller at det varierer fra skole til skole hva man bør ha liggende av utstyr.
SFO: Nestleder i skolelederforbundet, Mona Søbyskogen, forteller at det varierer fra skole til skole hva man bør ha liggende av utstyr. Foto: Privat

– Ideelt sett vil jeg si at skolen må sørge for at SFO-ordningen er en vesentlig del av førskoleprogrammet. Både foreldre og barn bør ha muligheten til å se garderobene og lokalene i god tid før oppstart, mener nestlederen.

Hun anbefaler også at dersom du ikke har mottatt informasjon, eller har ytterligere spørsmål, er det bare å ringe skolen og spørre om det du måtte lure på.

– Det praktiske løser seg alltid i samarbeid mellom de ansatte og foresatte. SFO’ene/AKS’ene våre har gode rutiner og ivaretar dialog og samarbeid med foresattegruppa, sier Søbyskogen.

Avdelingsleder for aktivitetsskolen (AKS) og 1.trinn ved Rosenholm Skole i Oslo, Geraldine Grindrud Ahssain, sier at de fleste har en oppstartsdag, hvor de samler foreldre og foresatte for å gi god informasjon, i stedet for å ta det en-til-en.

– Vi har kun felles oppstartsdag 1. august for alle nye skolestartere. Den første dagen er kortere enn vanlig, og for at skolestarterne skal få en trygg og god start får de skolen helt for seg selv mens de eldre elevene er på tur denne dagen.

Les også (+): – Hjelp! Barnet mitt har ikke kommet i klasse med noen det kjenner og jeg frykter skolen ikke vil bytte. Hva kan vi gjøre?

Ha med første dag

Første dag på SFO kan det kanskje være greit å ta med alt dere trenger, så slipper det å mangle ting om barnet plutselig skulle trenge det.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Matpakke og drikkeflaske er det viktigste, og det skal tas med hver dag, forteller Ahssain.

Noen steder serveres det ett måltid om dagen på SFO, mens det andre steder kanskje serveres langt færre.

– Sjekk opp om du noen dager må ha med to matpakker til barnet, en til skolelunsj og en til SFO.

Innarbeid rutiner

Søbyskogen mener det er viktig med gode rutiner i overgangen mellom barnehagen og skolen, der besøk og relasjonsbygging til personalet inngår.

Det er derfor viktig at overgangen fra barnehagen ikke blir veldig stor, siden SFO er en sentral arena for skolestart.

Barna kommer med den erfaringen de har fra barnehagen, hvor de er tett på voksne, vant til mye lek og mange aktivitetsmuligheter.

Når barnet ditt er ny i skolen og i skolefritidsordningen, vil det kanskje føle både spenning, nysgjerrighet og engstelse. Det er derfor viktig å ikke skremme barnet.

– Barnet bør være forberedt på at det ikke vil få samme oppfølging eller være like tett på voksne som i barnehagen, råder nestlederen.

– Det viktigste foresatte kan gjøre, er å trygge barnet, fremsnakke skolen og SFO, skape positive forventninger og sørge for at barnet er noenlunde selvstendig.

Søbyskogen råder barnet å være selvstendig i måltid-, toalett- og overgangssituasjoner. De bør kunne rydde unna, lete frem nye saker og bøker, og kle av og på seg. Disse tingene bør innarbeides rutinemessig.

– Ting som barnet gjerne har trent på i barnehagen er å vente på tur, lytte til voksne og følge opp beskjeder. Når det nå blir færre voksne til å ivareta ett og ett barn, bør barnet trene på å høre etter.

– Vennlighet og «folkeskikk» er verdifulle ferdigheter i skole- og SFO-starten.

Les også: Slik får barnet en god skolestart: – Ikke press barnet

Riktig kledning

Spesielt førsteklasseforeldre er, ifølge Ahssain, veldig flinke til å ha alt riktig på plassen til barnet.

– De følger opp så godt de kan, og så sklir det gjerne litt ut jo eldre barnet blir. Det får egne meninger og vil kanskje ikke ha på seg det mor og far har valgt ut.

Hun forteller at så lenge foreldre passer på at barnet har det som trengs liggende på SFO, passer de ansatte på at barnet går riktig kledd.

– Så lenge vi har riktig utstyr, har barnet en bedre dag enn om vi ikke hadde hatt det.

Husk navnelapp

Dersom du ikke vil at tingene dere har liggende skal forsvinne, bør det merkes med barnets navn.

Merker du tingene, kommer 99 prosent av det til rette igjen om det mistes eller forveksles med andre. Det er vanskelig å finne riktig eier om ikke, sier Ahssain.

Du trenger heller ikke gå til innkjøp av dyre merkelapper.

– En tekstiltusj holder i massevis, noe SFO også gjerne har liggende som du kan låne, tipser hun.

Når det gjelder priser og åpningstider er det ulikt fra kommune til kommune. Prisliste finner du ofte inne på kommunen sin nettside, opplyser nestleder i Skolelederfirbundet, Mona Søbyskogen.

– Åpningstider er også litt varierende, men stort sett 07.-17.00. De fleste holder SFO stengt tre uker midt i sommerferien (juli), altså åpent hele juni og hele august, åpent i skolenes høst- og vinterferie, og deler av skolenes påske- og julefri. Tror de fleste holder stengt på helligdager. Informasjon om dette ligger også tilgjengelig på kommunenes hjemmesider, sier hun.

Se mer

Ahssain og Søbyskogen råder deg å ha dette liggende på SFO:

Matboks og drikkeflaske

– Barnet bør ha en matboks, drikkeflaske og det de trenger til måltidet sitt, sier Dahl.

Regntøy og støvler

Dette er noe av det viktigste, ifølge Søbyskogen.

For dersom noen ikke har regntøy på plassen, kan alle ende opp med å måtte være inne.

– Det er kjipt for barnet om det ikke har regntøy og støvler, og den planlagte aktiviteten kanskje ikke kan gjennomføres, sier hun.

Ahssain er enig i det.

Vi har opplevd at noen har kommet med paraply i stedet for regntøy til barnet, og det er på ingen måte gunstig. Barnet kan ikke leke med en paraply, opplyser hun.

Søbyskogen legger til at hun synes foreldre må sørge og tilrettelegge for at barnet kan delta i aktivitetene som skal være.

Pass også på at skoene holder varme og ikke tar inn fuktighet.

Les også: Døgnrytme: Dette bør du unngå

Ulltøy

Ulltøy er mer sesongbasert, men er greit å ha liggende likevel.

– Det er bedre å ha på ullundertøy enn masse annet tøy som gjør barnet lite bevegelig, informerer AKS-lederen.

Hun forteller at med ull holder barnet seg varmt, og at det er dumt å bruke lag på lag med syntetiske stoffer som ikke holder på varmen.

Ryggsekk til tur

Ahssain forteller at på SFO kan det være greit med en egen tursekk som ikke rommer like mye som en vanlig skolesekk.

– Barna er mye på tur og utflukter i skogen, og det er viktig at barnet har en sekk hvor det selv bærer matpakken og drikkeflasken sin, sier hun.

Noen velger imidlertid å bruke skolesekken, men AKS-lederen anbefaler en mindre, og egen, ryggsekk til tur.

Et ekstra sett med behagelig tøy

– Ha alltid ett sett med skift liggende på plassen, helst truse, sokker, bukse og en t-skjorte eller genser, anbefaler Ahssain.

Søbyskogen tipser om at det ikke bør være pyntete klær du har liggende.

– Det skal være klær til å leke og være i aktivitet i. Barnet skal være praktisk kledd, og med mulighet til å enkelt kunne kle av og på, sier hun, og legger til:

Barnet skal kunne være ute og leke i klærne uten å være redd for å få hull i buksen og bli skitten.

Innesko

En essensiell ting å ha på plassen.

– Det kan gjerne være tøfler, slipperser eller gymsko, avslutter Søbyskogen.