Gode morgenrutiner
- Ikke tro at det er dekkede bord med stearinlys og hyggelige samtaler overalt en tirsdag morgen
Fem gode råd til en bedre start på dagen.
De aller fleste foreldre har nok fra tid til annen kjent på følelsen av nærmest å måtte sluke frokosten, pakke sekken eller gymbagen i en fei, eller komme på at det jo i dag er turdag akkurat idet du kommer inn porten på skole eller i barnehagen.
- Dette skyldes som oftest at du selv ikke er godt nok forberedt på dagen, kanskje ikke har sovet godt nok og ikke helt klarer å følge med på det som barnet driver med, forteller barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.
Les også: Hjelp barnet ditt gjennom en ny start
Lag gode rutiner
Mary Line Mikalsen er helsesykepleier og styremedlem i Landsgruppen av helsesykepleiere. Hun påpeker viktigheten av å etablere gode rutiner som vil kunne vare.
- Mitt beste råd er å stå opp i tide, slik at dere ikke får det så travelt. Hele morgenrutinen vil bære preg av om man har nok tid eller ikke. Om dere kommer dere opp litt tidlig, så vil det bidra til å gi en god start på dagen for både store og små, sier hun, og legger til:
- Ikke minst gjør det morgenstunden mer forutsigbar for barnet, og det fører i sin tur til at ting veldig ofte går smidigere.
Hun får støtte fra Gerhardsen.
- Om både barn og foreldre har sovet godt nok og er uthvilte, så vil det være mye enklere å komme seg opp om morgenen. Gjør gjerne de forberedelser som er mulig allerede kvelden før for å slippe stress, sure miner og dårlig stemning på morgenkvisten, råder hun.
Fem råd til foreldre
1. Både voksne og barn liker å ha en god start på dagen: Tenk over hva deres familie har behov for. Hva slags stemning skal det være hos dere på morgenen? Hvilken følelse skal dere ha i kroppen når dere forlater huset?
2. Lag en plan for hverdagene – med fokus på gode rutiner som er enkle å følge. Ikke legg listen så høyt, men ta med det som virkelig betyr noe. Involver også barna, og vær lydhøre for hva de trenger – og fortell dem hva dere voksne trenger.
3. Forsøk å gjøre klart det meste kvelden før sammen med barna. Legg frem klær, pakk gymtøy og lag matpakke. - Det er mange måter å takle situasjoner på. Kanskje kan du bli mer bevisst på å bruke humor istedenfor irritasjon og kjeft?
4. Livet er hele tiden i endring. Kanskje fungerer ikke det som fungerte før. Da er det dere voksnes ansvar å endre på rutinene.
5. Snakk sammen om hva dere kan gjøre for at hverdagen oppleves best mulig for alle. Involver barna ved behov.
Kilde: Ellen C. Mentzoni Nilsen, barnvernspedagog, foreldreveileder og eier av firmaet Trygge Barn (www.trygge-barn.no)
Kanskje har barnet ditt klare preferanser når det gjelder påkledning og klær? Da kan det lett oppstå konflikter på morgenen om dere må raskt av gårde, barnet opplever at det ikke selv får bestemme og dere ”bare må gå for noe” i klesveien for ikke å komme for sent.
- La barnet være med og legge frem klær til neste dag. Sjekk også om det ligger vått tøy og mugne matbokser i sekken, og hvilke aktiviteter som eventuelt er planlagt på skole eller i barnehagen dagen etter. Da er du godt forberedt, sier Gerhardsen
- Smør gjerne matpakken kvelden før, og sett den i kjøleskapet. Da blir du enkelt kvitt noe som for mange oppleves som en stressfaktor om morgenen, tipser Mikalsen.
Les også: Dette gjør du når barnet ditt sliter med lesing og skriving
Vær den første som står opp
Om du selv står opp og gjør deg klar før du vekker barna, kan du ha fullt fokus på dem når de våkner. Ikke minst får du mulighet til kanskje litt etterlengtet egentid.
- Ved å ha god tid slipper dere unødig mas, som ofte resulterer i at barnet blir surt og ting oppleves kjedelig og vanskelig, sier Miklasen.
Ifølge helsesykepleieren kan det være en god ide å involverer barna i familiens morgenrutiner når de er gamle nok.
- Det er nok å skulle ha den vanlige rutinen med morgenstell, frokost og påkledning. Ved å la barnet ta aktivt del i gjøremål og rutiner, slipper du å gjøre flere ting som kan forårsake stress.
Hun tror det ikke er uvanlig at foreldre havner i en diskusjon om hva barnet skal ha på seg før dere går ut døren hjemmefra.
- Noen barn har et sterkt ønske om å bestemme ting selv, og det er ikke noe galt i å ha egen vilje. Om dere ikke allerede sammen har lagt frem klær kvelden før, så gi gjerne barnet valget mellom to sett klær, råder hun.
Hold et øye med hva barnet gjør
Om du har gitt barnet en oppgave, som for eksempel å kle på seg selv, så er det ifølge barnepsykologen lurt at du holder et øye med at beskjeden faktisk blir gjennomført. På den måten slipper du å bli overrasket over at barnet heller har valgt å bygge med lego eller prøve ut de nye tegnesakene.
- Da er det fort gjort å bli sint, og barnet får kanskje kjeft fordi det drømte seg bort i leken. Plutselig ender dere opp med å få mye dårligere tid enn det dere hadde i utgangspunktet, sier Gerhardsen, og forteller at barn lett mister følelsen av tid når de leker, også dersom du tillater noen minutter med lek før dere skal dra ut døren.
- Unngå at barnet setter seg ned og leker med noe som er vanskelig å bryte opp, selv om det kanskje trygler deg om å få lov. Da kan det fort ende opp med å bli mye gråt og skriking, for noen minutter går mye raskere enn det barnet på forhånd er istand til å forestille seg.
Gi belønning?
Om du likevel opplever en stressende morgen, så kanskje du kan prøve å belønne barnet med tid?
- Det kan være lurt med såkalt tidsbegrenset ”lokking”: Fortell eksempelvis barnet at om det er raskt, så rekker dere å lese 10 minutter sammen før dere skal gå, råder Gerhardsen.
- På den måten blir det en aktivitet som du som forelder har kontrollen over, og som du kan avslutte på en hyggelig måte. Tid spart på påkledning, matpakker og mas gir ekstra tid til kos.
Les også: Styrk relasjonen til barna dine gjennom lek
Ikke still så store krav
Vær snill med deg selv, og senk standarden litt, råder barnepsykologen.
- Ikke tro at det overalt er dekkede bord med stearinlys og hyggelige samtaler en tirsdag morgen.
Mikalsen er enig, og påpeker at mange foreldre ofte har høye krav til seg selv når det gjelder både prestasjon og ikke minst effektivitet om morgenen. Hun råder til å stresse ned.
- Da gjør du ting mye lettere for deg selv, og du slipper å kjenne på følelsen av ikke å strekke ordentlig til.
Du trenger på ingen måte å føle deg mislykket selv om morgenen ikke ble helt perfekt, og kanskje ikke slik du hadde sett for deg og håpet på. Så lenge du sender fra deg et rolig og fornøyd barn, har du gitt både deg selv og barnet en god start på dagen.
Det kan være lettere sagt enn gjort, men både krangling og bråk er det best å styre unna tidlig på dagen.
- Slikt vil du bli stresset av, og både du og barnet vil ta med dere denne følelsen resten av dagen. Å gå irritabel i møte med andre er ikke noe hyggelig, sier Gerhardsen.
Når dere klarer å få en god start, så er det nettopp dette utgangspunktet dere har for resten av dagen.
- Den følelsen dere starter med, vil være den følelsen som følger dere med inn i det neste dere skal gjøre. Husk at morgenstundene ikke trenger å være perfekte for å være bra nok, råder Mikalsen.