Rideleir for barn
En uke med hest kan bli en opplevelse for livet
Velg den perfekte rideleiren for ungene. Den siste ferieuka har fortsatt ledige plasser.
Har du hestegærne unger vet du godt at den største drømmen om sommeren er å dra på rideleir. Men med en tettpakket ferie har det kanskje ikke vært nok tid.
Du har fortsatt sjansen.
Rideleirsesongen går mot slutten. Men det er fortsatt noen som har ledige plasser den aller siste uka før skolestart.
Nå gjelder det å være kjapp, og kanskje kan du gi datteren eller sønnen din en ekstra begivenhetsrik siste uke før hverdagen er tilbake for fullt?
Skal du sende ungene på en av de mest populære rideleirene kan det faktisk være lurt å planlegge neste års hesteuke allerede nå.
Hva slags rideleir bør du egentlig velge, og hva får ungene ut av en uke med hest?
Nært bånd til hestene
- Rideleir er nærkontakt med naturen og dyr døgnet rundt. De lærer å forstå hesten og dens naturlige reksjoner, forteller Tuva Thorson på EKT Langedrag.
Fjellgården har rideleire og leirskoler, og Thorson vet godt hvor viktig kontakten med dyr er for barn.
- Hesten er en veiviser for å forstå andre levende individer og å bygge empati. De bygger respekt for alt levende liv, sier hun.
I tillegg får barna konsentrert rideundervisning, både teoretisk og praktisk.
- Gjennom lek og lære får de kunnskap om dyrenes behov gjennom sykdoms- og fôringslære, stell, håndtering og det å forstå hestens språk og signaler, forklarer hun.
Uansett ferdighetsnivå lærer også barna mer om ridning.
- Ridelæren gjør at de blir mer ett med hestens bevegelser, de får bedre balanse og lærer seg en nyansert ferdighet med kroppsspråket for å påvirke hesten. Det øker også barnet selvstendighet, understreker Thorson.
Bør kunne litt
En rideleir egner seg i utgangspunktet best for barn som allerede har en del erfaring med hest. Men mange rideleire har et godt tilbud til nybegynnere.
- Her på Langedrag deler vi inn i tre ferdighetsnivåer, og det har vist seg at barna blir plassert i grupper der de passer godt inn med sånn de har presentert seg. Vi har en nedre aldersgrense på ni år, for da er de ofte modne nok til å klare seg en uke uten mor og far. Men vi har unntak fra den regelen også med erfarne og veldig modne barn, forteller hun.
Når du jakter på rideleir er det greit å vite hva barnet dit kan.
- Det er viktig å sjekke hva man er ute etter. Vil barnet lære å ri sprang og dressur eller bli bedre i noen av grenene? Eller vil hun eller han først og fremst ri på tur? Undersøk hva slags tilbud de ulike rideleirene har, og sørg for å vite hva slags nivå barnet ditt er på, råder Marie Hatlevoll, redaksjonssjef i hest.no
Hun forteller at dersom ridningen skal perfeksjoneres, må ridelærerne være kvalifiserte og hestene holde et visst nivå.
- Er barnet nybegynner må det være et gjennomtenkt tilbud, slik at man kan få en smak av hva ridningen dreier seg om. På den måten starter man ikke helt på bar bakke når de skal begynne på rideskole til høsten.
Rideleiren kan være en bra start, og mange kommer tilbake fra en leir med fornyet selvtillit.
- Det øker selvstendigheten å måtte være både en veileder og en leder for hesten. Det sies jo at gode ledere er hestejenter. Man er nødt til å ta beslutninger og forstå hvordan man skal påvirke på en måte som fører frem. Ikke overkjøre, men være en medspiller med et annet individ, sier Thorson.
Gode ridelærere og hester
At de som skal instruere barnet ditt den neste uka vet hva de driver med og har solid kompetanse er også viktig.
- Se etter om det står noe om kvalifikasjoner i annonsen. Har de trinn I eller høyere fra Starum, er det bra. Enkelte har utdannelse fra utlandet. BHS, eller British Horse Sosiety i England har eksamener som tilsvarer en utdannelse fra Starum i Norge, forteller Hatlevoll.
Også hestene bør være av god kvalitet.
- Skal barnet ri på tur er det ikke viktig hvilken grunnutdannelse hesten har, eller hvilket nivå den er på. Det har imidlertid stor betydning for barn på et visst nivå. Rasen er ikke like viktig. Du kan få like mye, eller like lite ut av en fjording eller dølehest, som av en halvblods.
Det vanligste er at barnet får en "egen" hest som de har ansvaret for iløpet av en uke. Hesten skal de stelle og ri og ta vare på. Noen ganger må de imidlertid finne seg i å dele hest med andre barn, og det kan være greit å undersøke på forhånd.
Finn også ut hvor mye ridning det er hver dag, og hvordan dagene er lagt opp. Er det turridning, baneridning eller konkurransetrening barnet ditt er mest interessert i? Og hvor mye teori må de igjennom?
- Undersøk hva teoriundervisninga går ut på. Er det mulig å lære bandasjering, om hestesjukdommer, trening, foring, longering og slike ting, sier Hantlevoll.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kost og losji
På rideleir bor man bortefra i en hel uke. Da er det viktig at der man skal spise og sove virker bra.
Noen steder må du ta med sengetøy. På de fleste rideleire sover barna i køyesenger eller på dobbeltrom. Da forsøker rideleiren så godt det lar seg gjøre å plassere barn i samme aldersgruppe på rom sammen.
- Undersøk også hvem som passer på barna om kvelden og natta. Bor det voksne folk på stedet, om noe skulle skje? Mange er borte hjemmefra for første gang, og det er ikke alltid like gøy. Mange sliter med hjemlengsel. Å ha en voksen å snakke med når det er trist og vondt kan være nøkkelen til et vellykket opphold. Mareritt kan plage den tøffeste, og da er også en voksenperson god å ha, påpeker Hatlevoll.
Thorson understreker at foreldre og barn må være enige om at dette er noe barnet ønsker og skal mestre.
- De må være modne sosialt sett, og tørre å ha en uke alene. Vi er trygge og nære ledere, men de er ikke foreldre. Likevel gir de støtte i de utfordringene som dukker opp iløpet av uka.
Hun anbefaler å ikke ha så mye kontakt med barnet mens de er på leiren.
- Hvis man ringer hver kveld kan det skape mer uselvstendighet. Ofte er det foreldrene som er mest bekymret. Barna klarer seg bra, og trenger frihet til å stole på at det får fint. Hvis det skulle være noe galt hører de noe. De er trygge så lenge ikke foreldrene hører fra dem, smiler hun.
Det koster å dra på rideleir
En vanlig pris på rideleir i Norge er rundt 5000 kroner. Dette kan føles som veldig dyrt, men det er mye man får for den prisen.
- Man får "egen" hest i en uke, god undervisning hver dag, både teoretisk og praktisk, kost og losji, aktiviteter utenom stallen, nye venner og et minne for livet, sier Hatlevoll.
Hun anbefaler å ta seg tid til å undersøke hva som finnes av tilbud.
- Ikke bind deg til ett sted, men få en god oversikt over ulike tilbud. Så kan du fatte ditt valg i ro og mak. Ring alltid og still spørsmål, slik at du er sikker på at alt er så bra som reklamen sier, slår hun fast.
Denne saken ble første gang publisert 04/08 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.