Fødselskalkulator fra Redd Barna:
Så mye koster fødselen din - egentlig
Tenk om du måtte sette deg i gjeld for å få en trygg fødsel?



Tar du det norske helsesystemet for gitt, eller er du takknemlig for at hjelpen du fikk da du fødte barna dine var helt gratis? Hvor mye ville du egentlig måttet ut med dersom Norge tok seg betalt for å hjelpe deg under fødselen, slik realiteten er i en rekke svært fattige land?
Her kan du taste inn antall barn du har født og få vite hvor mye du hadde måttet ut med – prisen staten vanligvis tar for kvinner som føder i Norge. Kalkulatoren regner ut prisen av en gjennomsnittsfødsel. All ekstra behandling og eventuelle komplikasjoner kommer i tillegg.
– Nå er det sånn at de aller fattigste i verden må vurdere om de har råd til en sikker fødsel. Alle kvinner fortjener gratis hjelp og tilgang til helsearbeidere når de skal føde, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove Wang.
Folk settes i dyp gjeld
I mange fattige land er det farlig å føde. Ikke bare på grunn av åpenbare ting som dårligere utstyr, og lange avstander til legehjelp, men fordi mange kvinner ikke har råd til å føde med helsepersonell til stede.
–Kvinner setter seg i gjeld, selger den eneste kua de har, eller tar opp lån. Det er en belastning for hele familien. Om helsehjelp blir gratis vil både mødre- og barnedødeligheten i verden gå ned, sier Wang.
Barnedødeligheten for barn under fem år har på verdensbasis gått kraftig ned, men andelen nyfødte og spedbarn har gått opp.
– Selv om man har fått på plass mange gode vaksineprogram kan ikke de aller yngste vaksineres. Oksygenmangel, lungebetennelse og andre ting kan forebygges hvis man har helsepersonell til stede.
Lurte Harstad-jordmødre
Redd Barna har dratt situasjonen til kvinner i fattige land hjem til Norge med kalkulatoren. For å synliggjøre dette tok de sammen med Jordmorforeningen turen til et sykehus i Harstad med et filmteam. Her ble jordmødrene fortalt at de skulle være med å teste et nytt system.
– Vanligvis fyller jordmødrene inn koder for hva de bruker under en fødsel, som hvorvidt den fødende får epidural, lystgass, hvor mange timer fødselen varer og lignende, forteller leder i jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen.
Regningen blir betalt av det offentlige. Jordmødrene i Harstad ble fortalt at de skulle teste et «taksameter» som ville gjøre det lettere å registrere dataene. Etter hvert blir de imidlertid fortalt at de heretter skal informere fødende kvinner om kostnadene og be dem ta stilling til hva de ønsker å betale for. Det hele ble filmet med skjult kamera.
– Denne filmen og kalkulatoren gjør at man kan identifisere seg med problemene og se det absurde i at kvinner må betale for å føde barn, sier Jørgensen.
Reagerer så bra
Hun måtte skjule kampanjen for sine kolleger i Harstad, og er glad for den spontant sjokkerte reaksjonen de kommer med når de tror dette skal innføres i Norge.
– Det ble så ekte, og jeg er stolt av det engasjementet og de reaksjonene de viste. Det forteller helt tydelig hvor feil det er at fattige kvinner må betale for å føde, og at kvinner og barn dør fordi familiene ikke har råd til legehjelp.
Hun understreker viktigheten av at alle land må ha helsehjelp.
– Å føde med ukyndig hjelp er farlig. Mange kvinner dør, og det er ikke mer enn 150 år siden det var sånn her i Norge også, sier Jørgensen.
Innført i noen land
Noen fattige land har etter hvert fått tilbud til gravide og fødende, og det har en innvirkning på dødelighetsstatistikk.
– Det er ikke tvil om at det er en bra investering. Det er bedre helsesystemer som sikrer at mødrene overlever og at barna man får faktisk vokser opp. Det fører igjen til at man får færre barn, og da er man bedre i stand til å ivareta de barna du har, sier Wang.
Redd Barna jobber også for at helsearbeiderne skal komme nærmere der folk bor, slik at de ikke må reise i dager og timer for å komme fram til en helseklinikk – gjerne når fødselen er i gang og de ikke klarer å komme fram i tide. Mange av kvinnene er ofte svært unge, som også kan føre til komplikasjoner.
– Det er utrolig viktig at kvinnene får hjelp. Og nærhet til helsearbeidere redder liv.