«Plastic Surgery Simulator» er et av de mest populære spillene i Sverige

Spillet får svenske foreldre til å se rødt.

OPERASJON: «Plastic Surgery Simulator Doctor Salon» går ut på å forvandle en jentes utseende ved ulike plastiske operasjoner. Svenske foreldre reagerer kraftig på spillet, som har blitt veldig populært der.
OPERASJON: «Plastic Surgery Simulator Doctor Salon» går ut på å forvandle en jentes utseende ved ulike plastiske operasjoner. Svenske foreldre reagerer kraftig på spillet, som har blitt veldig populært der. Foto: Kids Games Studio LLC
Publisert

(SIDE2):  «Bli med og spill Plastic Sugery Simulator Doctor Salon og hjelp jentene med å forvandle seg selv.»

Småjenter kan leke med plastisk kirurgi

Slik beskrives «Plastic Surgery Simulator Doctor Salon», som ligger tilgjengelig på App Store. Spillet ligger på 19. plass over de mest populære gratisappene i Sverige, noe som har fått flere foreldre til å reagere, melder Expressen.

I Norge er spillet langt fra like populært, og er ikke engang inne på topp 100-listen.

Mikaela Lysell fra Gøteborg har to døtre på to og åtte år, og hun reagerer sterkt på at småjenter oppfordres til å leke med plastisk kirurgi:

- Spillet lærer barn at de ikke er gode nok som de er. Det er umulig å se få dette utseendet uten et kirurgisk inngrep. Og spillet er rettet mot små jenter, som min datter. Er det virkelig disse uoppnåelige idealene vi vil formidle til våre barn?

PLASTISK OPERASJON: Man kan velge mellom ulike operasjoner, men ikke alle er tilgjengelig i gratisversjonen av appen.
PLASTISK OPERASJON: Man kan velge mellom ulike operasjoner, men ikke alle er tilgjengelig i gratisversjonen av appen. Foto: Kids Games Studio LLC

Flere lignende spill

«Plastic Surgery Simulator Doctor Salon» går kort forklart ut på å forvandle en jentes utseende gjennom plastisk kirurgi. Man kan velge mellom ulike operasjoner, og alt fra nese og øynebryn til lepper og ører kan fikses på. I tillegg kan man utføre større operasjoner på kroppen.

Spillet er langt fra det eneste innenfor samme kategori, og Lysell forteller at hun til og med har sett apper der barn kan legge inn bilder av seg selv for å se hvordan de ville sett ut om de selv utførte plastiske operasjoner.

Ifølge Gamer.no ble et lignende spill nylig fjernet fra App Store og Google Play. Spillet het «Plastic Surgery & Plastic Doctor & Plastic Hospital for Barbie», og gikk ut på å gjennomføre plastiske inngrep på kvinnelige figurer.

Datteren på seks år spilte det

Webutvikler Jonathan Mattebo Persso har også reagert på spillet, melder Macworld. Han har lagt ut et innlegg på Facebook der han oppfordrer andre foreldre til å kontakte Apple for å be dem fjerne spillet.

- Gutter skal drepe, voldta, stjele og kjøre bil fort. Jenter skal ta plastiske operasjoner? VI MÅ SNAKKE OM HVILKE SPILL BARNA VÅRE SPILLER, skriver Mattebo Persson.

Innlegget ble mye delt, og flere foreldre skriver at deres egne barn har spurt om å få spillet. En mor skriver at hun spurte datteren på seks år om hun hadde spilt dette spillet, og datteren fortalte at hun hadde spilt det flere ganger.

- Takk Jonathan, for at du viste oss dette, jeg ante ikke at hun brukte å spille dette. Det er jo helt forferdelig!

Expressen GT har bedt om en kommentar fra både Kids Games Studio LLC, som har utviklet spillet, og Apple, men de har så langt ikke uttalt seg om saken.

LES OGSÅ: Barnepsykolog: - Barn som ser mest på voldelige filmer og spill, utøver i større grad vold i virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2016.

Les også