Foreldremøter:
Overlevelsesguide til foreldremøter
Gruer du deg til vårens foreldremøter? Her er ti råd som gjør foreldremøtene bedre for alle.

- Mennesket utvikler seg best i fellesskap. Av og til tror jeg vi har fått en foreldregenerasjon som har glemt at de oppdrar barn sammen med andre, sier Thomas Nordahl, forsker og professor i pedagogikk ved Høgskolen i Hedmark, og forfatter av boka Hjem og skole - Hvordan skape et bedre samarbeid?
Har du barn, er det nemlig én ting du ikke slipper unna: Foreldremøter.
Du stresser hjem fra jobb og hopper over middagen for å høre andre foreldre legge ut om egne barn, kritisere læreren, stemple andres unger som problembarn, og baksnakke foreldrene som ikke er der.
Må foreldremøter alltid føles som et mislykket sosialt eksperiment?
Hold deg til agendaen
- Grunnen til at jeg går på foreldremøter kun en gang per år, er de samme hønene som får legge ut i det kjedsommelige om sitt barn og dets aktiviteter i plenum. At så mange foreldre ser på foreldremøter som en arena til å snakke om eget barn og særstilte problemstillinger, slutter aldri å forundre meg, oppsummerer brukeren Nerdybirdy på forumet Barn i magen.
- En forutsetning for vellykkede foreldremøter er at møtet er godt forberedt. Jeg har selv opplevd at foreldremøter har skåret ut i retninger verken læreren eller foreldrene er forberedt på. Det kan bli ganske ubehagelig, sier Elisabeth Strengen Gundersen, leder av Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG).
Mobbing er ofte et tema på foreldremøter. Slik kan du forebygge mobbing på ditt barns skole.
Læreren og foreldrekontakten bør på forhånd bli enige om en agenda, og holde seg til den, mener hun. Kandidater til foreldreverv bør være på plass før selve valget skal skje.
- Dukker det opp alvorlige saker man ikke er forberedt på, er det bedre å utsette diskusjonen og innkalle til et eget møte om saken noen uker senere, råder hun.
Da får både lærer og foreldre tid til å forberede seg, og diskusjonen vil ikke så lett fare galt av sted. Foreldremøter er absolutt ikke stedet å komme med uanmeldte anklager mot skolen, læreren eller andre foreldre.
- Er det noe du vil ta opp på møtet, bør du melde det til foreldrekontakten i forkant. Kommunikasjon er en vanskelig øvelse, men det blir lettere om vi går til foreldremøter med en intensjon om dialog, og ikke konfrontasjon, sier hun.
Ikke klag på andres barn
- Noen ganger blir foreldremøter destruktive, for eksempel om de brukes til å klage over Per hver eneste gang. Foreldrene til Per er ikke der, og vi andre himler med øynene og tenker vårt. Men vi ville ikke vært der vi heller, dersom vi ble syndebukker hver gang, skriver en anonym bruker på Barn i magen.
Mange barn med atferdsproblemer sliter også med lærevansker.
- Å snakke om enkeltelever som oppfattes som problematiske av andre elever, foreldre eller lærere hører ikke hjemme i et foreldremøte, sier Thomas Nordahl.
Så lenge diskusjonen holdes på et generelt nivå, kan de fleste temaer tas opp på et foreldremøte, mener han. Hans erfaring er likevel at foreldre kan være litt for snare til å bruke foreldremøtet til å kritisere læreren eller skolen for å gjøre en dårlig jobb.
- Du skal være ganske sterk som lærer for å stå der foran en stor foreldregruppe og ta imot kritikk. Når jeg holder foredrag for foreldre pleier jeg ofte å si at de gjerne må ha høye krav og forventninger til lærerne. Men da må de ha like høye krav og forventninger til seg selv som foreldre, sier han.
Vil du hjelpe barnet ditt med leksene? Kast ball til gangetabellen.
Fellesskapet er viktigst
Faktisk synes han det er på sin plass at lærere får mer ros og anerkjennelse for den viktige jobben de gjør. Gjerne i plenum på foreldremøtet.
- Foreldre generelt er veldig flinke til å si fra om krav og rettigheter, men ikke fullt så flinke til å si fra når vi er fornøyde. Vi tar nok skolen og lærerne litt for mye for gitt, sier han.
Det viktigste foreldre må forstå, mener han, er at barna er en liten del av et større fellesskap på skolen.
- Alle må tilpasse seg. Enkeltbarnets behov kan ikke gå foran fellesskapets behov, sier han.
Les også:
Ti gode grunner til å få flere barn