SYVLINGFØDSELEN

Overlege tviler på syvlingfødsel

- Jeg lurer på om dette er rent oppspinn, sier seksjonsoverlege Tom Tanbo ved Rikshospitalet, om moren som skal ha født syvlinger.

Sykehusdiretøren Emad Darwish melder at alt står bra til med syvlingene som ble født lørdag.
Sykehusdiretøren Emad Darwish melder at alt står bra til med syvlingene som ble født lørdag. Foto: Foto: Reuters/ScanpixNTB
Sist oppdatert
SENSASJON: Lørdag skal Ghazala Ibrahim fra Alexandria i Egypt ha født friske syvlinger. Seksjonsoverlege Tom Tanbo på Rikshospitalet tviler på historien.
SENSASJON: Lørdag skal Ghazala Ibrahim fra Alexandria i Egypt ha født friske syvlinger. Seksjonsoverlege Tom Tanbo på Rikshospitalet tviler på historien. Foto: Foto: Reuters/ScanpixNTB

Flere norske og utenlandske medier, inkludert klikk.no, bragte mandag nyheten om Ghazala Ibrahim fra Egypt som fikk syvlinger. Hun hadde fire døtre fra tidligere, og ville gjerne ha en sønn. For å øke denne sjansen benyttet hun seg av assistert befruktning.

At resultatet skulle bli syv barn, fire gutter og tre jenter, kom imidlertid som en stor overraskelse.

Se videoen her.

- Det er en tragedie for hele familien. Én ting er å få syv barn om man ønsker seg barn og barnløs, og det å ta hånd om barna. Men en annen ting er hva de overlever til, om hvilke komplikasjoner og skader de får, sier seksjonsoverlege Tom Tanbo ved Seksjon for barnløshet ved Rikshospitalet, til klikk.no.

Kvinnen skal ha født bare en måned for tidlig. Det stiller Tanbo seg svært skeptisk til.

Han lurer på om historien er rent oppspinn.

Svært usannsynlig

- Nei, dette tror jeg nesten ikke på. Når det gjelder flerbarnsfødsler, blir barna i de aller fleste tilfeller forløst mye tidligere enn dette, sier seksjonsoverlegen.

Direktøren Emad Darwish på El-Shatbi sykehus i Egypt, hvor barna er født, uttaler til nyhetsbyrået AP at det ser ut som om barna har sluppet unna skader på indre organer og andre misdannelser. Seksjonsoverlegen på Rikshospitalet mener imidlertid det er alt for tidlig å friskmelde barna.

- Det er alt for tidlig for å si om de har fått skader eller ikke. Det går ikke an å si noe konkret om det så tidlig, sier Tanbo.

Ekstrem situasjon

Praksisen med å sette inn flere egg og gi større doser hormoner er utbredt utenfor Norges grenser.

- Vi er oppmerksom på dette. Foreningen ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) gir ut årlige rapporter om en rekke aspekter knyttet til assistert befruktning. Vi ser jo det at jo lengre sydover du kommer i Europa, desto flere tilfeller er det av kvinner som får tvillinger, trillinger og så videre. På Balkan setter man i mange tilfeller inn fire egg for eksempel. Det er ikke alltid like lett å få for kvinnen å forstå at det vil lønne seg å sette inn bare et egg, sier Tanbo, og påpeker at risikoen ved et tvillingsvangerskap er i gjennomsnitt tre til fire ganger høyere enn i et vanlig svangerskap. Jo flere barn, desto større risiko for fostrene og moren.

Når det gjelder antall egg man kan sette inn på én gang ved assistert befrukning, finnes det i Norge ingen formelle regler fastsatt av myndighetene.

- De er fastsatt av fagmiljøet selv. Maksimum egg som settes inn er to, helst ett. Det er viktig å få pasientene til å forstå at endepunktet ved en slik behandling skal være friske barn. Hvis man mister barna langt ut i svangerskapet, er det en stor tragedie, sier Tanbo.

Å bære på syv barn vil være en enorm påkjenning for moren.

- Klart det er det. Livmoren blir enormt mye større. Komplikasjoner som svangerskapsforgiftning, blødninger i svangerskapet og for tidlig fødsel vil øke. Man må bli liggende til sengs i flere uker før fødselen i flere uker for å unngå for tidlig fødsel. Det i seg selv øker risikoen for blodpropp. Men risikoen er større for barna enn for mor, sier Tanbo.

Så du tror ikke på at denne kvinnen har født friske syvlinger en måned for tidlig?

- Det er i så fall en ekstrem situasjon, sier seksjonsoverlege Tom Tanbo.

- Kjøpers marked

Gynekolog Åsle Marit Ullern var tidligere overlege på Kvinneklinikken på Sentralsykehuset i Akershus, og har bred erfaring fra sitt fagfelt.

- Det er klart at i utlandet er det enda mer et kjøpers marked, og det er enda mer penger involvert. Jo lenger øst og sør man kommer, desto flere flerbarnsfødsler er det, sier Ullern.

- I flere fattigere land settes det ofte inn flere befruktede egg i håp om at et av dem skal føre bli et barn. I Norge regnes denne metoden som gammeldags, mye på grunn av risikoen det utgjør for mors helse. Her settes det i stedet inn et egg av god kvalitet, enn flere, sier gynekologen.

I Norge har en vordende mor ikke lov til å velge å abortere noen av fostrene, dersom hun skulle være gravid med flere barn. I flere andre land er det ifølge Ullern ingen lovforbud mot å abortere vekk noen av fostrene.

Mange kvinner som får assistert befrukning har et helseproblem, som for eksempel diabetes eller høyt blodtrykk, som gjør at deres befruktningdyktighet er nedsatt. Særlig for disse kvinnene vil et svangerskap med flere fostre medføre en betydelig økt helserisiko.

Ullern har opplevd en solid økning i antall flerfødsler, særlig tvillingfødsler, de siste årene.

- Ja, helt klart. Jeg har jobbet på fødeavdelingen i mange år og det har vært en markant økning, sier gynekolog Åsle Marit Ullern.

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også