OL-håpet veier 28 kilo
- Barn hører ikke hjemme i et arrangement som OL, sier professor.
I morgen braker det løs med de olympiske leker i Kina. For barna som øver i OL- anlegget i Beijing er det ingen lek. Det er blodig alvor.
Flere barn skal konkurrere i forskjellige grener i OL-lekene.
Blant dem er den 12 år gamle jenta Joyce Guedia Mouafo fra Kamerun som skal svømme 50 meter fri, og den 13-årige Dwayne Didon fra Seychellene som deltar i stuping, skriver Aftonbladet.
Blant medaljehåpene finner vi også den britiske 14-åringen Tom Daley. Han trener syv timer daglig og er Storbritannias yngste deltaker i et OL noensinne.
Veier 28 kilo
De to største gullfavorittene på kvinnesiden er imidlertid kinesiske Wang Xin og Chen Ruolin, henholdsvis 15 og 14 år. Wang veier 28 kilo (og er 137 centimeter høy), Chen veier 30 kilo (og er 136 centimeter høy).
Det finnes ingen aldersgrense i OL. Hver idrett setter selv sin grense.
I svømming og stup er aldersgrensen 14 år. Men ettersom også hver nasjon bestemmer sin egen grense, finnes det barn ned i 12-årsalderen som skal konkurrere i Beijing.
Beskytter norske barn
Professor i idrettsfag ved Norges Idrettshøgskole, Sigmund Loland, mener barn og unge ikke hører hjemme i et så prestisjefylt arrangement.
- Et OL er helt unødvendig for barns idrettsutvikling; det kan snarere bremse utviklingen. Barn og unge skal utvikle seg fysisk og mentalt, og prestasjonene kan komme senere, sier Loland til klikk.no.
Han mener barn i vekst kan ødelegges av ensidig hard trening.
- De aller, aller fleste er heller ikke emosjonelt klar for de belastningene det er å delta i toppidrett, sier professoren.
Høyt nivå
- Det finnes jo ekstremt begavede barn som har glede av å prestere på et høyt nivå. En god idrettskultur har selvfølgelig også rom for de store talentene. Men disse barna har like stort utbytte av å konkurrere i mindre strenge sammenhenger, og ikke i et så prestisjefullt mesterskap som et OL, understreker Loland.
Tre av fire norske barn er medlem i et idrettslag, og Loland mener en ansvarlig barneidrettspolitikk bidrar stort til det høye medlemstallet. Selv om norske barn ved fylte 12 år kan konkurrere utenfor landets grenser, er det strenge retningslinjer.
Deltakelse i OL er uaktuelt for norske barn.
- I Norge kan man sende barna sine på idrettsarrangementer og være trygge på at de ikke blir utnyttet, sier Loland.
Denne saken ble første gang publisert 07/08 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.