Arvelige egenskaper
Økonomisk sans går i arv
Barn som har foreldre med ryddig økonomi vil trolig arve denne egenskapen, mener forskere.
Ikke alle er som Tom Cruise og Katie Holmes, som skal ha brukt syv millioner på å gjøre Suri til et vidunderbarn .
De skal også ha betalt 50.000 kroner for et treningsrom til Suri i leiligheten familien eier i New York, og hun skal ha fått en bil i premier av pappa Tom - en rosa Hummer i barnestørrelse som går på strøm.
«Den kostet skjorta, for den var spesiallaget. Men ingen pris er for høy når det gjelder denne lille prinsessen», sier en kilde nær familien til ukebladet Star.
Mye tyder på at lille Suri i alle fall vil bli dyktig i noe: nemlig shopping.
Arvelig
For ifølge førsteamanuensis Ellen Katrine Nyhus ved Institutt for økonomi, Universitetet i Agder, er økonomisk sans en høyst arvelig egenskap.
Hvilke verdier og økonomiske tankesett foreldre overfører til barnet, gir seg utslag i hans eller hennes økonomiske fornuft som voksen.
Økonomisk sans er en arvelig egenskap, ifølge norsk forsker.
Hvilke verdier og økonomiske tankesett foreldre overfører til barnet, gir seg utslag i hans eller hennes økonomiske fornuft som voksen.
Det sier førsteamanuensis Ellen Katrine Nyhus ved Institutt for økonomi, Universitetet i Agder.
Forsket på økonomisk atferd
Nyhus har nylig gjennomført en undersøkelse i samarbeid med Paul Webley ved Universitetet i London.
De jobber begge innenfor fagfeltet "økonomisk psykologi" og har i en studie gjort rede for sitt forskningsarbeid på hvordan økonomisk atferd påvirkes av ulike psykologiske faktorer.
To typer økonomisk kunnskap
Nyhus mener det ser ut til å være en positiv sammenheng mellom de økonomiske holdningene vi har som voksne, og de holdningene som foreldrene våre hadde da vi var små.
Les også: Her er bleiene billigst
Hun sier at foreldre bør skille mellom to typer økonomisk kunnskap og aktivt søke å lære sine barn begge.
- Det ene er kunnskap om økonomi og ulike typer finansielle produkter som finnes. Barna skal være aktører i komplekse markeder når de skal flytte for seg selv, og det er greit da å vite hvilke tjenester som er viktige og hvilke en bør unngå. Det andre er kunnskap om hvordan man bør fordele sine knappe ressurser over tid. Det handler da om å tenke over fremtidige konsekvenser av det en gjør, budsjettering og liknende, sier hun til Klikk.no.
Holdninger og verdier
Forbrukerøkonom i Postbanken, Ellen Dokk Holm, støtter det studien til Nyhus og Webley viser.
- Økonomisk fornuft har med holdninger og verdier å gjøre og alle som vokser opp er et produkt av det miljøet vi lever i, sier hun, og tviler ikke på at økonomisk fornuft på den måten er arvelig.
Dokk Holm mener at verdiene vi lærer fra våre foreldre påvirker vårt forhold til penger som voksne.
- En forelder som er opptatt av å spare penger og som snakker med barnet sitt om dette vil automatisk lære barnet om verdier og holdninger til penger. Å si til barnet at vi har ikke penger til en ny sykkel til deg i år, men vi kan kanskje kjøpe det til neste år hvis vi sparer, vil lære barn om verdier og holdninger knytte til økonomi, sier forbrukerøkonomen.
Samme oppdragelse, ulikt utfall
Dokk Holm legger til at mennesker er forskjellige individer, og i en søskenflokk med samme oppdragelse kan barna ende opp med ulike økonomiske holdninger.
- Hos et søsken kan pengene brenne i lomma, mens en annen i samme søskenflokk kan være veldig fornuftig. Det er personligheten din som til syvende og sist avgjør, avslutter hun.
Les også: Norske kjendiser strutter av babylykke
Fremtidsorientering
- Noe av det Paul og jeg har kikket på i studien er effekten av fremtidsorientering. Dette med langsiktighet og at en tenker over de langsiktige konsekvensene av det en gjør, er viktig for økonomisk atferd. Det vil også antakelig påvirke utdanningsvalg, og gjennom dette senere inntekt, sier forsker Kathrine Nyhus til Klikk.no
Oppdragelsen spiller inn
Nyhus forteller at finske forskere har funnet ut at oppdragerstil er viktig for utviklingen av fremtidsorientering.
Les også: - La barns seksualitet få være i fred!
- Det er varme og støttende oppdragelse samtidig med at foreldrene er grensesettende, som gir de mest fremtidsorienterte barna. Paul og jeg fant ikke en effekt av diskusjoner om penger, så det ser ut til at det viktige er å utvikle en generell fremtidsorientering som vil være viktig for mange områder i livet slik som helseatferd, utdanningsnivå, kontroll av følelser og økonomi, sier Nyhus.
Les også:
Finanskrise - dette sier du ikke til barna
Denne saken ble første gang publisert 13/07 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.