Parterapi - Slik får du forholdet til å vare

Lær av skilte og redd ekteskapet

Disse 5 tipsene er superlim for forholdet.

LÆR AV FEILENE: Kunnskapen skilte tar med seg inn i neste forhold kan være nyttig for par som fortsatt holder sammen også.
LÆR AV FEILENE: Kunnskapen skilte tar med seg inn i neste forhold kan være nyttig for par som fortsatt holder sammen også. Foto: FOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

I 2011 ble det inngått 23.100 ekteskap i Norge. Samme år ble 10.200 ektepar skilt og 11.200 separert, viser statistikken.

Med andre ord, det er ganske mange der ute som er ute etter en ny partner. Amerikanske forskere har nylig sett på hvordan skilte får det bedre til neste gang de prøver, og hvorfor.

Ønsker du at ekteskapet skal vare, kan det også være smart å lære av disse erfaringene.

Kutt båndene

I en pågående studie i midtvesten i USA har forskerne sett nærmere på 373 gifte par. Studien, som er finanisert med statlige midler, har pågått siden 1986, i regi av Terri Orbuch, terapeut og sosiologiprofessor ved Oakland University.

Hun har analysert data om de 46 prosent av parene som ble skilt og de 71 prosent av disse igjen som siden har giftet seg på ny eller gått i nn i varige parforhold.

Den viktigste lærdommen: kutt båndene til fortiden og la være å klandre eksen for skilsmissen.

Hensikten er å bli "emosjonelt nøytral" - en forutsetning for å lykkes i et nytt frohold, sier terapeuten til Times Magazine.

Orbuch peker på fem spesifikke typer atferd som i hennes studie økte sannsynligheten kraftig for at det nye forholdet ble vellykket.

5 avgjørende endringer

Av dem i studien som gjennomførte minst en av disse endringene rapporterte 90 prosent at de var lykkelige:

1. Snakk med andre om bruddet

Søk råd om hvordan du skal takle bruddet og komme deg videre. Du trenger en realitetsorientering.

2. Endre gamle vaner

Mange i studien fikk bra utbytte av å jobbe mindre. Andre, mindre vanlige endringer: røykeslutt, sykle til jobben. Å komme seg ut av komfortsonen gir ny kraft til endring og nye perspektiver, som igjen øker sjansen for å lykkes med en ny partner, mener terapeut Terri Orbuch.

3. Snakk om penger på en ny måte

Økonomiske spørsmål er en av de vanligste årsakene til konflikt i ekteskapet. De fleste som fant nye partnere i denne studien (57 %), oppgir at de ikke har hatt felles økonomi i det nye forholdet. De mener dette har økt sjansen for å lykkes.

Ifølge Orbuch er det viktig å se på og analysere egne holdninger og verdier relatert til økonomi, og at du tidlig avklarer for en ny partner hva slags forhold du har til penger, sparing og forbruk. Dette gjelder uansett om økonomien skal holdes atskilt eller være felles.

4. Bli flinkere til å kommunisere

De nye parene går sterkere inn for å fortelle om emosjonelle spørsmål - følelseslivet, hva som stresser dem og hvilke mål de har. De lytter bedre og ber partneren om det samme. De er flinkere til å avveie når det er riktig å ta opp et tema, til å tenke før de snakker og til å lytte mer oppmerksomt. De kvitter seg med totale avvisninger av typen "du kommer alltid for seint".

5. Lær å takle konflikt bedre

De mest vellykkede av dem som har innledet et varig nytt forhold, forstår at konflikt kan forekomme i alle forhold - de jobber med å finne best mulige løsninger på konfliktene. De som får til dette med eksen - å løse konflkter om barn og økonomi, for eksempel - har langt større sjanse for å få det til også i et nytt forhold.

De lærer for eksempel å kontrolle sitt sinne - eksempelvis ved å tekke pusten dypt og ikke storme ut av et rom. De anstrenger seg også for å ikke avvise partnerens følelser og er flinke til å holde seg til saken framfor å komme med personangrep.

Faresignaler

Om du tror du trenger parterapeut, bør du sjekke faresignalene.

Parterapeut Kate Eline Søyland har tidligere satt opp denne lista for foreldreogbarn.no over ting man bør være på vakt for i et forhold:

  • Lite nærhet eller sextørke i forholdet, som har vart lenger enn 2 måneder.
  • Kranglene kommer jevnlig tilbake, uten at dere får løst dem.
  • Det begynner å gå ut over barna, selv om dere prøver å skjerme dem.
  • Det går ut over jobben - enten ineffektiv eller effektiv.
  • Jobben blir et friminutt der du opplever mestring - eller motsatt, sliter med ineffektivitet.
  • Du gruer deg til å komme hjem og gruer deg til helg.
  • Misforståelser er blitt daglig kost.
  • Du blir avvist eller avviser, gang på gang.
  • Dere flørter og ler ikke lenger - men er gjerne flinke med barna og det praktiske.
  • Småkjefting eller en vond taushet er blitt normalen.
  • Dere har en perfekt fasade, men unngår tema som kan true den tilsynelatende idyllen.
  • Dere velger stadig kvalitetstid med barna, venner og egne aktiviteter på bekostning av partid.

Det er en vanlig feil at man ikke snakker om problemene, sier Søyland.

- Problemet er at svært mange har en tendens til å bortforklare og bagatellisere problemene og dermed utsetter de den viktige praten. Noen innser dessverre ikke problemene i forholdet før det er full krise, sier Søyland til foreldreogbarn.no.

Kan du bedre?

Mange av punktene på lista over nødvednige endringer virker kanskje opplagte hvis du har det godt i ditt forhold.

Det kan likevel være smart å sjekke om du har forbedringspotensial - det handler stort sett om å gjøre seg selv til en bedre partner.

Les også:

Slik finner du som er forelder den rette daten på nettet

10 ting som får damene til å falle

Dette irriterer oss mest ved partneren vår

Denne saken ble første gang publisert 26/02 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også