PAPPAPERMISJON

Norges første barselgruppe for menn

De snakker verken om brystspreng eller strekkmerker, og blir ledd av når de triller sammen. Hva er vitsen med barselgruppe for pappaer?

IKKE TIL Å KOMME FORBI: Anders (33, t.v.), Joakim (36), Ole Morten (31) og Christian (31) er den nye barnevognmafiaen.
IKKE TIL Å KOMME FORBI: Anders (33, t.v.), Joakim (36), Ole Morten (31) og Christian (31) er den nye barnevognmafiaen. Foto: Bjørn Inge Karlsen
Sist oppdatert

- Du må bli med i pappagruppen vår!

Helsesøster smilte innbydende og la smigrende til: - Vi trenger noen gode eksempler å vise fram.

Jeg var på 11-månederskontroll med datteren vår, Thelma. Min første tur på helsestasjonen uten mor. Det viste seg at helsestasjonen hadde tatt daværende statsråd Audun Lysbakken på ordet og lagt til rette for egne grupper for pappaer i perm.

Her forteller småbarnspappa Ole Morten Knudsen (31) fra Oslo om det som kanskje er Norges første barselgruppe for menn.

Mødrenes siste bastion

Skepsisen slo meg umiddelbart. Pappagruppe virket som nok en aktivitet for pappaer basert på mammaenes ønsker. Fra før har du barselyoga, babysang og babymassasje. Nå skulle vi tydeligvis innta mødrenes siste bastioner - helsestasjonen og fortauet.

Jeg har vært med på både fødselsforberedende yoga, riktignok sammen med barnets mor, og babysang tidligere. Fødselsforberedende yoga var mildt sagt interessant. Et rom fylt med høygravide damer som skal simulere fødestillinger og puste rytmisk, er et bilde som har brent seg fast på netthinnen.

Babysang er heller ikke noe jeg ønsker å gjenta. En kirke med vanvittig akustikk og 30 skravlete damer i ammetåka - og meg. Det ble rett og slett litt for mye.

Pinlig taushet

Bare ordet «pappagruppe» fremkalte bilder av en samling menn i fotformsko og med falske bryster som liksom-ammer barna. Jeg så for meg at det kunne bli utrolig flaut. Men jeg er av den oppfatning at alt skal prøves, og det kan jo bli en stund til neste gang jeg har pappaperm. Helsestasjonens pappagruppe måtte derfor testes ut.

To dager senere troppet jeg opp på helsestasjonen igjen. Med Thelma på armen, stelleveska fylt opp med alle nødvendigheter og hodet nullstilt for å møte det hele med et åpent sinn. Det var ikke det store oppmøtet. Foruten meg var det to andre pappaer, en Anders og en Joakim, og to helsesøstre i rommet. En beskjeden deltagelse i en bydel med over 900 fødsler i året!

Vi ventet en stund for å se om det dukket opp flere pappaer, men den ene helsesøsteren skar til slutt gjennom og bestemte at det var på tide å begynne. Akkurat tidsnok til at den pinlige tausheten ikke tok fullstendig overhånd.

Tre menn og en baby

Noe av det første helsesøster spurte om, var om barnas mødre hadde vært med i barselgrupper. Det hadde alle. Og da en av pappaene kommenterte at mor hadde tilbudt ham å overta hennes barselgruppe, nikket vi to andre ivrig gjenkjennende.

Men da helsesøster konkluderte med at «ja, da vet dere jo hvordan dette fungerer,» ble jeg mer usikker. Men jeg nikket like ivrig som de to andre. Jeg ville jo ikke fremstå som en uengasjert far.

Brystspreng og strekkmerker

Jeg vet at barselgruppen til mammaen til Thelma var mye på kafé, og at de snakket mye om både fødsel, brystspreng og strekkmerker. Men hvordan en barselgruppe fungerer, ante jeg ikke.

Det vet jeg derimot nå, for da vi nikket anerkjennende, spurte helsesøster om vi hadde noen spørsmål, for i motsatt fall ville de trekke seg tilbake.

Spørsmålene uteble.

- Gratulerer som første pappagruppe, da, sa helsesøster før hun lukket døren og forsvant.

Ny, pinlig taushet

Så da satt vi der, da, tre totalt fremmede karer. Det ble stille, pinlig stille.

EN AV NORGES FØRSTE TRILLEGRUPPER FOR MENN: Bak fra venstre Joakim Øines (36) med datteren Victoria (9 mnd.), Anders Wigen (33) med datteren Ellinor (1 år) og Håvard Langmoen (30) med datteren Mille (9 mnd.). Foran fra venstre: Ola Frisk (30) med sønnen Sivert (1) og Ole Morten Knudsen (31) med datteren Thelma (1).
EN AV NORGES FØRSTE TRILLEGRUPPER FOR MENN: Bak fra venstre Joakim Øines (36) med datteren Victoria (9 mnd.), Anders Wigen (33) med datteren Ellinor (1 år) og Håvard Langmoen (30) med datteren Mille (9 mnd.). Foran fra venstre: Ola Frisk (30) med sønnen Sivert (1) og Ole Morten Knudsen (31) med datteren Thelma (1). Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto Bjørn Inge Karlsen

Jeg vurderte lenge om jeg skulle spørre de andre om de hadde problemer med brystspreng eller strekkmerker. I mitt hode er det jo dette man snakker om i en barselgruppe.

Sunt for fedrene

- Nå som pappaene tar lengre permisjon, er barselgrupper for pappaer blitt mer aktuelt. De får det samme tilbudet som vi gir til mødrene, sier helsesøster Wenche Sivertsen ved Sagene helsestasjon i Oslo.

- Mange pappaer ender med å trille barnet sitt alene. Å møte andre papper kan virke forebyggende mot barseldepresjoner - som rammer sju-åtte prosent av nybakte fedre.

Dersom du selv er i permisjon og kunne tenke deg å være med i en pappagruppe, ikke nøl med å kontakte din lokale helsestasjon.

En annen mulighet er dinbaby.com: Her kan du etterlyse andre menn i permisjon der du bor.

De to andre pappaene var like usikre som meg. Det eneste vi i utgangspunktet hadde til felles, var jo at vi hadde fått barn på noenlunde samme tid.

Det skulle heldigvis vise seg å være nok.

Bleieskift og tv-spill

Praten løsnet fort, og vi var innom mange av de samme temaene som mødre diskuterer. Vi utvekslet røverhistorier og erfaringer fra fødestua. Dessuten opptar nattesøvn, spising, bleieskift og barnehagesøknader oss pappaer vel så mye som mødrene.

Men samtidig snakket vi også om andre temaer, som sport, tv-spill, film, tekniske duppeditter og hvordan man skal klare å gå på do i fred når man er alene hjemme med en baby.

Problemer med brystspreng og strekkmerker har jeg så langt valgt å la ligge.

Barsel uten pupp

I skrivende stund har vi forlatt grupperommet på helsestasjonen og beveget oss ut i verden. To nye pappaer har hengt seg på. Vi har vært hjemme hos hverandre og drukket kaffe, og vi har gått sammen i åpen barnehage.

Vi finner stadig på nye aktiviteter hvor både babyer og pappaer kan sosialisere. Vi forsøker å møtes fast minst én dag i uka. For det er én stor forskjell på mamma- og pappagrupper i barseltiden.

Mens mødrene har ansvar for små spedbarn som blir fornøyd bare de får pupp, har vi pappaer ansvaret for små mennesker som både krabber og går. Å sitte i timevis på kafé med en baby på den ene armen og en latte i den andre, er ikke noe alternativ for oss. Her må det lekes og aktiviseres.

I Lysbakkens visjon trilles det mye. Det gjør også vi, men formålet med trillingen er som oftest å komme seg fra ett sted til et annet. For aktive barn vil sjelden ligge lenge stille i vogna. Men noe kafé blir det jo også, da.

Folk ler av oss

Vi vekker utvilsomt oppsikt der vi triller gatelangs. En gruppe på fem pappaer med hver sin barnevogn er fortsatt et sjeldent syn. Et syn som bringer fram smilet hos mange. En og annen pekefinger og en og annen humrende latter får vi også, men det tar vi som en kompliment. Det er heller ikke så rent få som vil slå av en prat.

Men for dem som kommer bak og gjerne vil forbi, er vi like irriterende som mødrene. Vi har jo all verdens tid der vi triller. Selvfølgelig går vi to og to i bredden - om ikke flere, noen triks har vi lært av mammaene. Om vi viser hensyn og gir vei til de som vil haste forbi og fram? Ikke tale om, her er det trillepappaene som regjerer gata!

Pappagruppen er blitt en suksess, og vi har allerede luftet muligheten for å møtes uten barn og å ta en øl en dag.

Vi må bare spørre mammaene om tillatelse først.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Disse stelleveskene er best i test

Disse tabbene gjør førstegangsforeldre.

Debatt: - Fedrekvoten ødelegger forholdet

Slik tar du de beste babybildene

Denne saken ble første gang publisert 23/09 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også