Navnevalg
Slik finner du det riktige navnet
Her kan du hente inspirasjon.
Sjekkliste for navnevalg
- Rimer navnet med et stygt ord?
- Får initialene en uønsket betydning. Hans Iver Vik blir for eksempel HIV
- Har navnet stumme bokstaver som gjør at barnet ofte vil måtte stave navnet sitt
- Vil dere ha et veldig vanlig navn? I så fall kan barnet lett bli kalt Sara A eller Peder F
- Ønsker dere å gi barnet ett eller to fornavn?
- Er navnet fint til en baby, men utenkelig til en voksen person? Husk at også babyer blir voksne
Kilde: Marte Ihlebæk
Det å finne det rette navnet til babyen kan være vanskelig, og mens noen har hatt navnet klart i flere år, er andre helt blanke selv etter at babyen er født.
Heldigvis finnes det mange gode kilder som kan gi dere inspirasjon.
Let i statistikkene
- Det er flere steder du kan hente inspirasjon til navn, men jeg anbefaler å starte med å ta en kikk på Statistisk sentralbyrås nettsider for navn i Norge. Velg de alfabetiske tabellene for jentenavn eller guttenavn for 2006 til 2015, sier navneforsker Ivar Utne.
Mer inspirasjon får du hvis du tar en kikk på de vanligste navnene i Sverige og Danmark.
Du finner oversikt over de siste årene på nettsidene til Statistiska centralbyrån og Danmarks Statistik.
- Du kan også se på nettsiden til Ankestyrelsen i Danmark og søke på ”Godkendte fornavne”. Der er det mulig å laste ned en stor liste med navn eller søke på navn med bestemt begynnelse eller slutt, sier han.
Sjekk navnebøkene
Etter å ha studert navnestatistikker, kan du fortsette jakten på det rette navn i de største, norske navnebøkene.
- Her finner du både nye og gamle navn. Slike bøker finner du både på biblioteket og i noen bokhandler. Du kan også sjekke utenlandske navnebøker og ta en kikk på navnetoppen i blant annet USA, sier han.
Inspirert av kirkebøker
Ønsker du navneinspirasjon fra eldre tider, kan også digitalarkivet føre deg til rette navnet.
Der finner du norske kirkebøker og folketellinger.
- Eller du kan se i bygdebøker med gårder og slekter samt andre slektsbøker. Også disse finner du blant annet på biblioteket, sier navneforskeren.
Utne tror de fleste tar en kikk på slektstreet når de venter barn, og mener det ofte vil dukke opp navn blant oldeforeldre og tippoldeforeldre som faller i smak.
- Dette er gjerne navn som passer med trendene i vår tid, så selv om det ikke høres så utbredt ut å bruke navn fra slektstreet, er det en del som gjør det, sier han.
Finn andre varianter
Marte Ihlebæk har mastergrad i navnegransking, og hun mener nettopp slektstreet er det beste stedet å starte.
- Dere trenger jo ikke nødvendigvis å ta et navn direkte derfra, men dere kan kanskje finne andre varianter. Heter for eksempel bestefar Peter, kan dere kalle barnet Petrus eller Petra, og heter bestefar Olaf, kan dere kalle opp med Olai eller Olea, sier hun.
Dette kan være en smart måte å tenke på hvis du syns navnene i slektstreet blir kjedelige eller for gammeldagse.
- For å finne variasjoner, kan det lønne seg å sjekke et navneleksikon. Der står det alltid hvilket navn et navn kommer fra, og da kan dere slå opp på neste navn og finne varianter og kortformer, sier hun.
Navn fra favorittboken
Liker du å lese bøker, finner du også mange fine navn i litteraturen.
- Ofte er disse navnene gjennomtenkt og har betydning som står til karakterenes egenskaper og personligheter, sier hun.
Dette bør dere tenker på når dere velger navn
- Vil dere ha et vanlig og trygt navn eller et uvanlig og mer særpreget?
- Tenk på uttale og skrivemåte. Vil det gå greit i Norge?
- Vil dere også ta hensyn til bruk i utlandet?
- Vil dere unngå navn som andre blant venner, naboer eller familie har?
- Vil dere har navn med tradisjon i Norge, lokalt i Norge eller i andre land, eller er det ikke viktig?
- Passer navn for søsken sammen? Dette er ganske subjektivt og har med smak å gjøre. Kanskje kan det være navn fra samme språk, eller navn som har vært mye i bruk på samme tid før, eller navn som høres litt like ut.
Kilde: Ivar Utne
Liker du et navn eller en karakter fra en bok du har lest, eller kanskje en film du har sett, kan du sjekke hva navnet betyr og se om dette er egenskaper du ønsker for det nye barnet.
- Det er forresten en gammel tradisjon i Norge at foreldre tilla den nye babyen egenskaper gjennom navnet de ga, som de ønsket at barnet skulle leve opp til. Det var derfor viktig hva navnet betydde eller at babyen ble oppkalt etter en person med fin personlighet og gode egenskaper, sier hun.
Bibelske navn
En annen stor, litterær inspirasjonskilde til navn er Bibelen.
- Dersom dere kjenner en fin historie fra Bibelen, kan dere kanskje kalle opp babyen etter noen der. Også her finnes det store muligheter for variasjoner, sier hun.
For eksempel er navnet Johannes opprinnelsen til veldig mange navn.
Både Jan, Jon, Jens, Jo, Johan, Hans, Johanne, Janine, Hanne, Hanna, Janikke og Jeanette har opprinnelse i dette navnet.
Navn som passer sammen
Hvis den nye babyen har eldre søsken, kan også navnet til storebror eller storesøster være et fint utgangspunkt.
- Se om og hvordan du vil matche det nye navnet med navnet på søsken. Du kan for eksempel matche antall stavelser, betydning, opprinnelse, lyder og forbokstav. Eller kanskje måten det er laget på, sier Ihlebæk,
Heter storebror Sander, som er en kortform av Aleksander, kan kan kanskje lillesøster hete Line, som er en kortform av Karoline .
- Eller hva med å la begge navnene ende på samme stavelse som Henrikke og Janikke, eller å velge navn som er motsatte av hverandre som Siri og iris eller Aron og Nora, sier hun.
Gammeldags og snart moderne
Er du redd for at barnet skal få samme navn som mange barn på samme alder, bør du gå til egne foreldre for inspirasjon.
- Det er mest vanlig å kalle opp og hente navn fra barnets oldeforeldre, men mange av disse gamle navnene er kommet tilbake nå. Går du derimot til barnets besteforeldre, er dette navn som de fleste syns begynner å bli gammeldagse nå, sier hun.
Her har du altså muligheten til å komme moten i forkjøpet ved å velge et navn som ikke så mange syns er fine igjen før om 20-40 år.
Altså når de som heter det blir oldeforeldre.
- Det er ikke mange barn som nå blir døpt Rune, Terje, Wenche og Ingunn i dag. Dette er navn som hadde en topp på 50-70-tallet, og navnemoten går i en slags syklus på 90-110 år. Navnene Sara, Olivia, Oskar og Jakob, som nå er på ti på topp-listen, hadde for eksempel sin forrige navnetopp for 80-120 år siden, sier hun.
Kjendisnavn
Verken Ihlebæk eller Utne tror foreldre flest går til film- og kjendisverden for inspirasjon.
I alle fall ikke bevisst.
- Men vi har nok noen år nå blitt ufrivillig påvirket av kjendiser og media siden vi de siste tiårene har fått mer og mer tilgang til informasjon fra kjendisverdenen gjennom internett, sier Ihlebæk.
Hun tror likevel de færreste går inn for å ta navnet til en kjendis.
- Moten har bare endret seg med at vi hører flere utenlandske navn enn vi gjorde før. Jeg tro derfor det er blitt enda viktigere nå å gå tilbake til slektstreet og det tradisjonelle norske, enten det er snakk om bibelske navn med lange, norske tradisjoner eller norrøne navn, sier hun.
Det finnes for øvrig også mange eksempler på navn som er like andre ord i språket vårt, slik som Bjørn, Ravn og Rose.
Kanskje noen av disse navnene passer til nettopp ditt barn.
- Man kan jo hete nesten hva som helst så det er bare å prøve seg. Regn imidlertid ikke med at du får godkjent navn på sykdommer eller medikamenter, tall og andre symboler, navn som brukes som etternavn eller navn som vil være belastende for barnet, sier hun.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.