Hvorfor i all verden heter de Anton Manoa, Edvard Ikaika og Olaf Kekoa?
De litt spesielle mellomnavnene er ikke tatt ut av lufta.

Edvard Ikaika (8), Anton Manoa (5) og Olaf Kekoa (4 måneder). Ikke de mest vanlige navnene, spesielt ikke når foreldrene heter Karianne Helen Sand og Åsmund Eriksen. De tre brødrene har fått navnene sine fra mormor Irminas hjemstat Hawaii.
Noen foreldre lager også egne navn til barna, for at de skal få sjeldne navn.
Bevarer røttene
- Vi har mye familie på Hawaii, og reiser dit omtrent annenhvert år. Moren min vokste opp i Honolulu, og har kjøpt leilighet der. Det var viktig for meg at barna mine skulle få navn fra Hawaii. Det er der røttene mine er. Og Åsmund har blitt veldig glad i Hawaii, så han var helt med på det, forteller Karianne.
- Ikaika betyr sterk, Manoa er dalen på Hawaii der min mor kommer fra og Kekoa modig og kriger. Vi møtte en som het Ikaika da vi bodde på Hawaii i 2000-2002, så det navnet kom vi på da. Det er et vanlig navn på Hawaii. Manoa og Kekoa er det moren og tanten min som har valgt. De norske navnene deres har vi valgt fordi vi synes det er flotte navn som passer godt sammen, sier Karianne Helen Sand.
Redd for mobbing
Selv fikk hun og søskene helnorske navn.
- Det var ikke så mange utlendinger i Norge på 70-tallet, og faren min var redd for at vi skulle bli mobbet. Men til søsteren min fikk mamma trumfet gjennom mellomnavnet Malia. Og i voksen alder har hun gitt meg sitt eget mellomnavn Opualani, som betyr blomst fra himmelen.
Det blir endel oppmerksomhet rundt guttenes spesielle navn.
- Folk lurer jo, siden vi foreldre har så norske navn. Men gutta er veldig stolte av navnene sine.

Vanlig å kalle opp barna

- Olaf, Edvard og Anton er vel ikke så uvanlig i dag som det var endel år tidligere. Men nummer-to navnene må nok sies å være sjeldne, sier navnestatistiker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.
Han mener det er ganske vanlig å kalle opp barna sine.
Debatter her: Hva med å kalle opp barnet etter besteforeldrene sine? Er det for nært, syns dere?
- Noen tall for oppkalling kjenner jeg ikke til, men jeg er overbevist om at det er en del av det. Ved oppkalling er det ikke alltid bruker man bruker nøyaktig samme form. Noen ganger er det bare forbokstaven som går igjen, sier Jørgen Ouren.
Fra folketellingen i 1801 har man funnet at det nesten ikke var variasjon i tid i navnebruken. Navnebølgene som vi kjenner til nå, var helt fraværende.
- Jeg tolker det som et resultat av rigide oppkallingsnormer. Det at guttenavn aldri blir helt borte tolker jeg også som et tegn på at oppkalling holder stand.
Jeg vet om en familie hvor Anton har gått fra far til sønn siden stamfar ble født i 1818, sier navnestatistikeren.
Følg oss på Facebook - trykk på liker!
På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.
Les mer:
Disse barna er oppkalt etter U2
Disse navnene går aldri av moten
Kjendisnavnene som er på vei opp
