Korte navn
Glem Kristine og Jeanette
Nå skal navnene være så korte som mulig.
De to siste årene har Emma og Lukas havnet helt øverst på lista over de mest populære navnene. Og det har vært vanskelig å finne noen trender som tilsier at de snart vippes ned av tronen.
Kortere navn de siste ti årene
Nå, derimot, øyner ekspertene en viss endring i trendene. Nå skal nemlig navnene være så korte som mulig.
- Vi har sett i topplistene at navnene har blitt kortere de siste ti årene. Og kanskje mest blant jentene, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen til Klikk.no.
Han nevner navn som Sara, Nora, Thea, Maja, Lea /Leah, Mia og Ida (klikk på lenkene for å se navnenes opprinnelse og betydning).
- Eksempler på nye navn som har kommet inn lenger ned på listene er Ada, Amy, Ava, Ea, Lara, Nila og Zoe. Blant guttene har vi navn som Abel, Ari, Ivo, Kian, Mio, Max, Noel og Tim, sier Utne.
Leter du etter korte navn til ditt barn? Søk i vår navneguide.
Ikke overraskende
Leder i Norsk Namnelag Olav Veka er overhodet ikke overraskende over at korte navn er i vinden.
- Det er jo ikke noe rart når det meste skal være kort og kjapt. Navnemoter henger jo sammen med samfunnsutviklinga, sier Veka til Klikk.no.
I tillegg til korte navn er også internasjonale navn populære.
- Linnea og Emilie er to eksempler på ganske korte og internasjonale navn som er svært populære for tida. Det er særlig jentenavn-toppen som preges av den angloamerikanske trenden, sier Veko.
Forskjell på guttenavn og jentenavn
Navneforsker Jørgen Ouren hos Statistisk sentralbyrå er enig med Utne i at kortere navn er på moten igjen. Men mener vi må skille på guttenavn og jentenavn.
- Når det gjelder jentene vil jeg si at korte navn virkelig er det store. Og jeg tror ikke det stiger så mye mer enn nå. De siste åtte årene har 58 prosent av jentene hatt fornavn med fem eller færre bokstaver. Rundt 1990 var tallet 50 prosent, sier han til Klikk.no.
Ouren mener imidlertid at for gutter og guttenavn så er det ikke lenger korte navn som gjelder i like store grad.
- Første fornavn med fem eller færre bokstaver ble på 1950-tallet og 1960-tallet brukt av om lag 75 prosent. Etter litt opp og ned har det nå sunket ned til 49 prosent.
Les også:
Disse navnene går aldri av moten
Har du øst- eller vestkantnavn?
NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill
Denne saken ble første gang publisert 30/03 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.