Navn: Gamle norske gutte- og jentenavn

Dette er Norges eldste navn

De første runene som er funnet, er fra 200-tallet, altså for litt over 1800 år siden.

GAMLE NAVN: Vi kan fortsatt finne en vri på de gamle navnene i dag.
GAMLE NAVN: Vi kan fortsatt finne en vri på de gamle navnene i dag. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

– De eldste nordiske navnene er kjent fra runesteiner som kan være fra 200-tallet og et par hundre år utover, sier navneforsker Ivar Utne til Klikk.no.

I Norge er det runene som er de elste skrifttegnene. De ble hogd inn på steiner, i kirker, på våpen og smykker. De første runene som er funnet, er fra 200-tallet, altså for litt over 1800 år siden, skriver forskning.no.

Dette er noen av de aller første navnene som ble risset inn i runene:

  • StainawarjaR
  • HagustaldaR
  • Wodurid
  • Wiw
  • Isni
NORGES ELDSTE NAVN: Navneforsker Ivar Utne forteller at de eldre navnene trolig var en beskrivelse av dem som hadde navnene.
NORGES ELDSTE NAVN: Navneforsker Ivar Utne forteller at de eldre navnene trolig var en beskrivelse av dem som hadde navnene. Foto: Privat

– Når vi ser på betydningen til disse navnene, kan de ha blitt som beskrivelser av dem som hadde navnene, altså slik kallenavn blir til for voksne, sier Utne og fortsetter:

– Men det er også mulig at StainawarjaR og HagustaldaR er eldre former av de senere navnene Steinar og Hoskuld. Dersom det er slik for disse to, kan navnene allerede ha vært i bruk som kjente fornavn på den tiden de ble funnet første gang på runesteiner, og gitt omtrent på samme måten som i dag.

– Dette vet vi ikke noe sikkert om, men det er trolig mest sannsynlig at dette var navn som beskrev personene, legger han til.

Utne forteller at navnet Isni, vet vi ikke noe om. Men navnet ble funnet på en stor runestein for syv år siden i en hage i Østfold.

Steinen var blitt brukt som hvilebenk i hagen, men da de skulle flytte på den, oppdaget de alle runene, skriver Forskning.no.

Der sto det: lū irilaʀ raskaʀ rūnōʀ in(n) Īsni. Det kan bety «Hogg raske/dyktige iril runer inn for Isni!», skriver forskersonen.no.

Betydning av navnene

Utne har laget en oversikt av betydningen og forklaringen på de fem navnene:

StainawarjaR: Betyr Stein-verger. Det vil si en som var vakt (beskytter) for en steinborg (steinfestning). Dette kan være en eldre form av navnet vi kjenner som Steinar.

HagustaldaR: Betyr Jordeier. Delen haga (hagu) vil si inngjerdet jordstykke eller gård, og staldar vil si eier. Dette kan være en eldre form av navnet Hoskuld, som også blir forklart med andre mulige opphav.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Wodurid: Betyr en sint (opprørt), tankefull eller diktende rytter. Delen -rid vil si rytter. Wodu har usikker betydning, men har blitt forklart på flere måter, som sinne, tanke eller diktekunst.

Wiw: Betyr en som velger ut, en som viker, en som kjemper, eller en som styrter på. Dette er fire usikre forklaringer som er foreslått.

Isni: Et kvinnenavn med ukjent betydning.

Les også: Mest populære navn 2023: Navneforskeren er overrasket

Verdens eldste navn

Nathional Geographic skriver at verdens eldste navn som har blitt funnet ikke er en konge, kriger eller en poet - som mange kanskje ville trodd. Deres navn ble ikke funnet før en generasjon senere cirka.

KUSHIM: Leirtavla er mer en 5000 år gammel. Det er en avtale om mengde korn skal leveres over tre år, der også navnet "Kushim" er risset inn.
KUSHIM: Leirtavla er mer en 5000 år gammel. Det er en avtale om mengde korn skal leveres over tre år, der også navnet "Kushim" er risset inn. Foto: Metropolitan Museum of Art

Det første navnet som ble funnet er «kushim», som var en regnskapsfører. Det viser seg at det ble skrevet ned som en del av en handel, der det sto hogget inn i stein: 29.086 mål bygg 37 måneder Kushim, skriver Nathional geographic.

Leirtavla navnet ble funnet på, er mer enn 5000 år gammel.

Mange handelsmenn hogget ned avtalene sine i stein eller risset i leire for å ha en sikkerhet på handelen deres.

Det er funnet flere slike avtaler risset i leire i Sumer, som lå i dagens Irak, men forskerne mener at tavla med navnet Kushim er den eldste.