Navnevalg
Foreldre er redde for navnetyveri
Uønsket innblanding og redsel for at andre skal knabbe navnet er grunner til at mange holder babynavnet hemmelig.
En graviditet er privat, men den engasjerer likevel hele familien, og iblant også hele omgangskretsen.
Når babyen skal få et navn er det ofte mange som ønsker å uttale seg.
Dette er én av grunnene til at mange foreldre velger å holde babyens navn hemmelig til etter fødselen.
Vil velge selv
- Ofte er det nok et ønske om å holde særlig barnas besteforeldre utenfor diskusjonen. Noen blivende besteforeldre har så sterke meninger at det kan gjøre navnevalget til et ubehagelig tema for foreldrene, sier Marte Ihlebæk.
Hun har mastergrad i navnegransking.
Der besteforeldrene ikke respekterer at foreldrene vil ta dette valget på egenhånd, foreslår hun at man sier at man ikke har bestemt seg eller ikke er blitt enige ennå.
Svigermor farget valget
Vi spurte i vårt forum hvorfor brukerne hadde holdt babynavnet hemmelig, og da var uønsket innblanding en av grunnene flest oppga.
- Da vi ventet eldstemann, klarte svigermor å hale alternativene ut av min mann. Hun mente det ene ikke var et navn, og dette farget helt klart mannen min. Det ødela også for opplevelsen da barnet ble født, fordi vi ikke ville at noen skulle vite hva han het før da, skriver en mor.
Holdt dere navnet hemmelig?
Vi spurte i forum om brukerne der hadde holdt navnet hemmelig. Her er noen av svarene vi fikk:
- "Vi hadde ikke bestemt oss 100 prosent for navn da vesla lå i magen, men hadde en del alternativer. Disse delte vi ikke med andre, for jeg ville ikke at valget skulle farges av andres meninger".
- "Holdt det hemmelig til en eller to uker før fødsel."
- "Ser ingen grunn til å holde det hemmelig. Det er vårt valg uansett, og jeg lar meg ikke påvirke når jeg har bestemt meg."
- "Vi holdt navnet hemmelig. Når vi tidligere har luftet navn for familie og venner, har vi fått alle mulige meninger om navnet. Ikke bestandig positive. Jeg syns det er uhøflig å si at et navn andre liker er stygt, da kan man heller holde munn."
- "Etter at gutten var født, sendte vi melding med bilde, kjønn og navn. Alle syns det var en utrolig morsom måte å gjøre det på."
- "Opplevde med førstemann at venner tok navnet vi hadde snakket om siden de fikk barn først. Det samme skjedde med den mellomste, så nå har jeg lært."
- "Vi holder både kjønn og navn hemmelig til barnet er født. Da blir det ingen diskusjoner om hva bestemor, tante og oldefar syns er passende."
- "Vi har holdt det hemmelig fordi vi ikke bar helt sikre før vi fikk testet navnet på barnet etter fødselen. Da er det jo dumt om slekt og venner kaller Pernille for Signe."
- "Vi har en normal familie som respekterer at navnet faktisk er vårt valg, så når vi har bestemt oss har vi begynt å bruke navnet. Jeg syns det er en fin måte å knytte meg til babyen i magen."
- "Navnet er ganske hemmelig. De nærmeste vet det, men ikke flertallet av venner og kjente."
- "Vi fortalte det ikke til noen. Jeg kommer fra Canada, og der er det ikke vanlig å fortelle hva barnet skal hete før det er født. Man skal heller ikke spørre, det blir sett på som frekt."
Vil ikke at andre skal ta navnet
- Det finnes også eksempler på at foreldre ønsker å holde navnet hemmelig for at ingen andre skal "ta" navnet, sier hun.
Foreldrene er rett og slett redde for at andre blivende foreldre skal syns navnet er fint og at det da skal bli flere i samme omgangskrets som heter det samme.
- Dette er jo et veldig personlig valg så jeg kan forstå dem som er redde for dette, sier hun.
Like stort problem på TV
Også på TV har man sett eksempler på hvor viktig et unikt navn kan være.
- I Seinfeld har George valgt navnet Seven, som han vil kalle barnet sitt uavhengig av kjønn. Han holdt navnet hemmelig fordi han var redd for at andre ville bruke det, sier Ihlebæk.
Navnet glapp likevel ut, og en bekjent syns det var fint og brukte det på sitt barn.
- Og i Sex og singelliv har Charlotte et hemmelig babynavn, Shayla, som hun sier hun har funnet på, og som hun kun har delt med noen få. Mange år senere deltar jentene i en babyshower for en gammel venninne, og oppdager at hun har stjålet Charlottes unike babynavn, sier hun.
Vil være eksklusive
Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen får ofte telefoner fra vordene foreldre som trenger innspill når de skal velge navn.
Han forteller at mange oppgir nettopp denne grunnen.
- De vil ikke at kjente skal knabbe navnet i forveien, for det passer dårlig at venners unger har samme navn. Særlig hvis navnet er sjelden, sier han.
Utne opplever også at foreldre ber ham om ikke å spre navnet i media - heller ikke etter at navnet er gitt.
- De vil gjerne være eksklusive, sier han.
Ufrivillig navnetyveri
En mamma i vårt forum har imidlertid opplevd at nettopp hemmelighold kunne føre til samme problem.
- Hemmelighold kan være litt dumt. En gravid venninne sa plutselig at de hadde tenkt å kalle jenta si det samme som vi gjorde. Det sa hun nesten tre uker etter, og jeg er ikke klarsynt så når hun ikke sa det, visste jeg det jo ikke. De valgte et annet navn, skriver hun.
Gutt eller jente?
Andre foreldre kan velge å holde navnet hemmelig fordi de ikke vil avsløre kjønnet.
Derfor holder mange navnet hemmelig:
- For å unngå innblanding fra venner og familie
- For ikke å avsløre kjønnet
- For at ingen andre skal "ta" navnet
- For å overraske
Kanskje røper de ett guttenavn og ett jentenavn, slik at navnealternativene er avslørt, men ikke om det er en jente eller gutt.
- Hvorfor noen vil holde kjønnet hemmelig er jo et annet spørsmål, men noen sier det er for å slippe bare rosa eller blå gaver og andre fordi de vil holde dette for seg selv en stund før alle tar del i det. Som blivende foreldre er det ofte viktig å holde ting litt for seg selv i begynnelsen, sier hun.
Vil overraske
Andre ganger kan foreldrene faktisk holde navnet hemmelig for å glede andre.
For eksempel besteforeldre eller oldeforeldre.
- Jeg tenker da på foreldre som ønsker å kalle opp barnet etter noen. Da ønsker de kanskje å overraske til ære for den de kaller opp etter, sier Ihlebæk.
Hun forteller at nettopp dette skjedde i hennes egen familie. Foreldrene hennes var lei av farmorens ønsker om oppkalling da broren ble født, og valgte en litt spesiell vri på hemmelighold.
- De løy rett og slett og sa til henne at han skulle hete noe helt annet. Da sluttet hun å mase, selv om hun ikke var helt fornøyd. Da dåpsdagen kom, ble det imidlertid avslørt ved døpefonten at han faktisk skulle kalles opp etter farfar, forteller hun.
Vi gjør som de kongelige
Marte Ihlebæk vet ikke om det er mer vanlig å holde navnet hemmelig i dag enn tidligere
- Men hvis dette med å holde navnet hemmelig er en slags kommende motebølge, er det som med all annen mote noen som går foran. Kongefamilien er alltid forbinder og kan skape motebølger, men her har det alltid vært vanlig å holde navnet hemmelig. Jeg tror derfor ikke påvirkningen kommer derfra i dette tilfellet, sier hun.
Et ønske om oppmerksomhet?
- Kanskje er det heller bloggere og andre kjendiser som også her går foran. Nå er for eksempel en av Norges mest leste bloggere, "Fotballfrue" Caroline Berg Eriksen, gravid i niende måned, sier Ihlebæk.
Denne bloggeren har ikke avslørt navnet, men kun noen bokstaver i navnet.
- Dette gjør selvfølgelig leserne meget nysgjerrige, og det kan jo også være andres motivasjon å gjøre folk nysgjerrige for å få enda mer oppmerksomhet rundt den spesielle tiden, sier hun.
Følg BabyDrøm på Facebook - trykk på liker!
Les også: