Navneguiden
10 kriterier når du skal velge babynavn
Ifølge navneforsker Emila Aldrin må barnets fornavn ofte oppfylle 10 kriterier. Her er de.
Nora , Saga eller Estelle? Maximillian, Leo eller David?
Jakten på det perfekte fornavn til babyen kan være en morsom tidtrøyte mens månedene går og magen vokser. Men plutselig nærmer det seg fødselen, og venner, familie og ikke minst svigermor begynner å legge seg borti og foreslå navn til den ufødte. Kanskje synes dere ikke at navnet der har valgt ut passer til babyen som viser seg heller? Hva skal dere legge vekt på?
- Det er en mengde ulike faktorer som virker sammen når foreldre skal velge navn til barnet sitt. Det er mange kriterier som må være oppfylt, sier Emilia Aldrin. Hun har doktorgrad i nordiske språk og navneforskning ved Uppsala universitet i Sverige.
10 kriterier
I sin doktorgrad har hun sett på hvordan foreldre velger fornavn til barn og hvilken identitet disse navnene bidrar til å skape. Underveis er hun blitt overrasket over hvor mange faktorer som foreldre faktisk tenker over og legger vekt på i navneprosessen.
- Mange foreldre tenker på veldig mange ting før de bestemmer seg. Ofte synes de at det er vanskelig å ta det endelige valget.
I min forskning oppgir foreldrene opp til ti ulike motiv eller kriterier som er med på å påvirke det endelige valget. Det handler for eksempel om hvilke estetiske preferanser og hvilke assosiasjoner de vil at navnet skal gi, hvor tradisjonelt eller hvor moderne, om det skal være søtt eller tøft, om det skal være urnorsk eller utenlandskklingende og om det skal gi assosiasjoner til spesielle personer eller situasjoner, oppsummerer Aldrin.
10 kriterier til navnevalg
- Estetisk tiltalende
- Passe vanlig
- Lett å stave
- Lett å uttale
- Passe med etternavnet
- Passe med navn på søsken
- Passe med barnets personlighet
- Kan brukes i utlandet
- Ikke bety noe rart
- Vanskelig å lage kallenavn på
Kilde: Emilia Aldrin
Et kompromiss
- Navnevalget kan ofte også handle om praktiske overveielser, som at foreldrene vil at navnet skal være lett å stave, fungere i mange land, passe sammen med søskenes navn eller være vanskelig å lage ekle kallenavn til. Dessuten vil mange foreldre at navnet skal "passe til barnets personlighet". Og til slutt innebærer ofte navnevalget ulike grader av kompromiss mellom begge foreldrene - og det påvirker også det endelige navnet, sier Aldrin Hvilke av disse faktorene som blir den aller viktigste varierer fra familie til familie utfra blant annet personlighet og sosiale faktorer.
På nettstedet Barnimagen diskuteres det om hvilke kriterier som er viktigst når en skal velge navn til det kommende barnet.
Leter på nettet
- Nesten alle foreldre i min forskning leter aktivt etter inspirasjon på ulike steder, oftest på internett (over 70 prosent av svenske foreldre leter etter inspirasjon der) i form av navnestatistikk, navnehistorikk og navnegeneratorer.
Andre vanlige inspirasjonskilder er navn i slekten, navn i den svenske navnealmanakken og fødselsannonser, sier Emilia Aldrin. Hun sier at det ikke er gitt at mammaene og pappaene selv vet hvor alle navneideene kommer fra.
- Det finnes bevisste og ubevisste navnevalg. For eksempel kan et dreie seg om en hyggelig tante i hjembyen som heter Karla. Hun har gitt navnet positive assosiasjoner og navnet velges lett selv om de kanskje ikke har tenkt bevisst på akkurat denne kvinnen.
Sterke meninger om navn
Barnets nye navn engasjerer. Ikke bare foreldrene, men besteforeldre, jobbkolleger, venner og ikke minst storesøsken.
- Navnevalg engasjerer omgivelsene fordi navnet ofte forbindes med barnets identitet, sier Aldrin. - Navnevalget blir viktig fordi det oppleves som å vise hvem barnet er, og derfor blir det jo viktig å velge "et bra navn". Mange tenker mye på navn og har sterke meninger om det. For besteforeldre kan barnebarnets navn bli noe som det ikke nødvendigvis blir så enkelt å forholde seg til fordi de konfronteres med en annen generasjons smak. Navn som er populære i dag, kan kjennes rare for dem fordi navnene i deres generasjon ble forbundet med helt andre saker og personer.
Stol på magefølelsen
Det kan bli mye å forholde seg til når barnet skal få navn.
- For det første må foreldrene følge navneloven. Utover det tror jeg at det er viktig og riktig å stole på sin egen magefølelse og velge ett navn som man liker selv. Det finnes ikke noe navn som kun kommer til å bli utelukkende positivt mottatt av absolutt alle i omgivelsene, og det er umulig å vite hvordan ett navn kommer til å bli mottatt 10 år frem i tid. Men å vite at en selv liker navnet er en god forutsetning for at det skal bli bra. Ett tips er også å skrive ned sine tanker om navnevalget i ett brev som barnet får når det blir større. Det er ellers lett å glemme detaljene og barnet kommer til å bli veldig glad for å få vite hva dere tenkte!
- Ikke hør på bestemor
Navneforsker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå råder kommende foreldre til å kikke på navnestatistikkene.
- Ønsker dere dere et vanlig navn, ser dere på hvilke som er på topp. Vil dere ha et uvanlig navn kikker dere på navn som ikke er på vei opp igjen.
- Men velger dere et navn som akkurat er gått av moten, må dere huske at det vil være veldig mange voksne som heter det samme som barnet deres, sier Ouren. Han anbefaler også å holde besteforeldrene utenfor navnediskusjonen. De er ofte negative til moderne navn fordi de ikke har fulgt med i tiden. Navn de forbinder med sine gamle tanter, som nå er på vei inn igjen, vil de ha et helt annet forhold til enn dagens småbarnsforeldre.
- Alt gammelt blir nemlig pent bare det blir gammelt nok, sier Ouren.
Lurer du på hva barnet skal hete og trenger inspirasjon? Prøv Navnekarusellen:
To typer foreldre
Navneforsker Ivar Utne forteller at man kan dele foreldre inn i to grupper. Han har skrevet boka "Hva er et navn".
- Vi har dem som vil ha et vanlig navn, og dem som velger veldig spesielle navn. I tillegg tas det blant annet hensyn til om navnet er gangbart i utlandet, hvordan klang navnet har og en rekke andre kriterier, sier Utne. Han forteller at navneidealet gjerne satte seg hos oss i ungdomstiden, og at man derfor ser en forskjell på foreldre som får barn tidlig og dem som får barn sent.
- Man føler gjerne noe spesielt for navnet man velger, og det er nok de færreste som foretar navnevalget på impuls, sier Utne
Mødrene vinner
- Som oftest er det nok mødrene som vinner diskusjonen om navn. De har gjerne gjort et bedre forarbeid, og har dermed bedre forutsetninger til å vinne. Likevel styrkes nok fedrenes rolle også på dette området etter hvert som farsrollen endres og flere fedre er mer hjemme med barna, sier Utne.
Følg oss på Facebook - trykk på liker!
Les også:
De mest populære navnene i 2016
Denne saken ble første gang publisert 08/05 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.