Barnehagestart

– Barns utvikling kan deles i tre etasjer

Mens noen foreldre venter flere år med å sende barnet sitt i barnehage, er andre klare til å sende poden på åtte måneder avgårde. Hvor stor betydning har alder for barnets trivsel i barnehagen, og når er den optimale barnehagestarten?

LEK OG MORO: Barnehagen skal være et trygt og godt sted for de minste.
LEK OG MORO: Barnehagen skal være et trygt og godt sted for de minste. Foto: Getty Images
Først publisert

Når er det riktig for ditt barn å starte i barnehagen? Mange foreldre er uenige, og usikre, på når de skal sende barnet i barnehage. Er barnet klart for barnehage som ettåring, toåring, eller kanskje til og med treåring?

Heidi Skaug startet Styrvoll barnehage i 1985. Den gang var barnehagen åpen fire timer hver dag fire dager i uken, og holdt stengt i skoleferiene. Dagens drift har åpningstid over ti timer per dag, 11 måneder i året.

- Det har skjedd mye disse årene knyttet til barndommens rammevilkår og institusjonalisering av oppvekstarenaer, sier Heidi, som har prøvd å si noe om barnehagestart for ett-, to- og treåringen.

Ettåringen

Heidi forteller at man i dag har mye og god kunnskap om betydningen av trygg tilknytning for små barns totale utvikling, og om hjerneutvikling koblet opp mot blant annet

PÅ JOBB: Heidig Skaug foran PCen i barnehagen hun styrer.
PÅ JOBB: Heidig Skaug foran PCen i barnehagen hun styrer. Foto: Privat

stress hos de aller minste.

Toåringen:

- Toåringen har kommet lenger i utviklingen, er gjerne nysgjerrig på hva som skjer utenfor «den lille rammen», og er klar for barnehagefellesskapet.

– Det skjer fantastiske ting i det sosiale samspillet mellom barn. Voksne kan aldri erstatte det gjensidige fellesskapet, det sosiale fellesskapet og all læringen som skjer mellom barn i barns lek, sier Heidi.

Treåringen:

- Det er ikke ofte vi opplever at barna starter i barnehagen i treårsalderen lenger. Det var nok vanligere før da flere var hjemme med ungene sine og det alltid var lekekamerater i gata. Over 90% av dagens treåringer går i barnehage.

Les også: Dette kjennetegner overbeskyttende foreldre

Et hus med tre etasjer

Joachim Haarklou er psykolog fra universitetet i Bergen, og spesialist i klinisk psykologi med fordypning i barne- og ungdomspsykologi. Hans tilnærming til barn og ungdom bygger på utviklingspsykologisk teori og tilknytningsteori.

Harklou sammenligner barns utvikling med et hus med tre etasjer.

1. etasje

– Den første etasjen er den emosjonelle med utvikling av en følelsesmessig grunntilknytning, fokusert på en hovedomsorgsperson. Dette skjer gjerne hjemme hos hovedomsorgspersonen(e) i barnets to første leveår, sier Haarklou.

2. etasje

– I andre etasje, mellom tre og fem år, utvider barnet tilknytning til andre mennesker, og det utvider dermed sin sosiale radius.

3. etasje

ETASJER: Psykolog Joachim Harklou sammenligner barns utvikling med et hus i tre etasjer.
ETASJER: Psykolog Joachim Harklou sammenligner barns utvikling med et hus i tre etasjer. Foto: Privat

– Den tredje etasjen er den kognitive, forståelsesmessige, der barnet utvikler seg til å bli et intellektuelt vesen. Dette starter i stor grad ved skolestart. 

Etasjene må bygges i riktig rekkefølge, men Haarklou er også klar på at det er trapper mellom hver etasje med mulighet til å gå litt fram og tilbake etter at huset er bygget.

 – Barn er jo svært forskjellige og har ulik individuell modenhet som ikke kan defineres i antall dager med tilvenning. Noen trenger én dag, andre trenger uker på å bli trygge. Barnet må være klart før oppstart, understreker Harklou.

Les også: Én stor skamtrigger gjør at det er vanskelig å vise sinne foran barna

Tegn på et trygt barn

– Det trygge og klare barnet kommer blid inn i barnehagen og sier uproblematisk farvel til mor eller far. Etter å ha vinket setter barnet i gang med lek med andre barn. Ved henting viser barnet positiv gjensynsglede. Dette barnet viser en trygg tilknytning og er ferdig i første etasje, og klar for å ta trappen opp til neste: det sosiale. Dette barnet er klar for å begynne i barnehage, forteller Harklou.

 – Barnehagen er et nydelig sted å være for barn som er ferdig med emosjonell utvikling og har utviklet en fokusert, trygg tilknytning i den første etasjen, avslutter han.

Denne artikkelen ble først publisert i Foreldre og Barn 7/2020.