Portveien 2

– Jeg husker godt at Jarl fikk hundrevis av brev fra beundrere. Jeg fikk bare to

"Portveien 2" er et kjært minne for mange nordmenn. Her er 15 ting du kanskje ikke visste om Barne-TV-serien.

Populære: Eli og Jarl var manges TV-favoritter på 1980-tallet.
Populære: Eli og Jarl var manges TV-favoritter på 1980-tallet. Foto: NRK
Sist oppdatert

"Velkommen, jeg sier til deg!
Vil du være sammen med meg?"

Var du barn på 1980-tallet, har du trolig mange gode minner fra "Portveien 2" på Barne-TV.

Eli Rygg, Jarl Goli og Terje Strømdahl ledet oss gjennom rundt 140 episoder mellom 1985 og 1987, og i tillegg ble det laget "Jul i Portveien" og "Sommerkino i Portveien".

Det er få serier som har klart å samle en hel generasjon på samme måte, og fremdeles synger vi sanger som "Morgendagens søsken" og "Tenn lys".

Vi har samlet noen artige fakta om serien som du kanskje ikke visste:

Hyggelige minner: Dette lille, røde huset bringer fram gode minner. Legg merke til giraffen til venstre - han var det bare TV-seerne som kunne se.
Hyggelige minner: Dette lille, røde huset bringer fram gode minner. Legg merke til giraffen til venstre - han var det bare TV-seerne som kunne se. Foto: Screenshot: NRK

1. Effektiv innspilling

"Portveien 2" ble vist fire ganger i uken. Episodene ble spilt inn og redigert dagen før de ble vist på TV.

2. Hit og dit

De spilte inn utendørsscenene før lunsj og innendørsscenene etter lunsj.

3. Midt i Oslo

Utendørsscene ble spilt inn i Hjemmets Kolonihager på Bjølsen i Oslo. Huset ble bygget i 1912 og har en grunnflate på 12 kvadratmeter.

4. Fortsatt i bruk

Det var en ansatt i NRK som eide huset, og det var derfor akkurat dette huset ble valgt ut til serien. Etter at serien var ferdig, ble huset donert til kolonihagen og kan i dag brukes av folk som står på venteliste for å kjøpe en egen hage.

5. TV-lureri

Selv om innendørsscenene ser ut som de er i et trangt kolonihagehus, er scenene faktisk spilt inn i et NRK-studio.

6. Byttet på

Fordi innspillingsprosessen var så intensiv, hadde de to lag med innspillingscrew som byttet på å spille inn episodene.

Les også: 23 ting du neppe visste om dine barne-TV-favoritter

7. Ville rive

I 2013 ble Portveien-huset vurdert som så falleferdig at det ble bestemt at det skulle rives. Men fans fra hele landet protesterte, og de fikk blant annet hjelp av Fortidsminneforeningen. Etter en massiv dugnad, ble huset reddet.

- Nå er Portveien 2 klar for 100 år til, sa Ola Fjeldheim i Fortidsminneforeningen til Sagene Avis.

Noe av det som ble byttet ut, var vinduene i huset. De ble byttet ut med vinduer fra en gammel sveitservilla fra 1800-tallet.

Varm og kjærlig: I dag er Eli Rygg 68 år gammel. Hun har jobbet i blant annet barnevernet og som barnepleier og har gitt ut flere bøker for barn.
Varm og kjærlig: I dag er Eli Rygg 68 år gammel. Hun har jobbet i blant annet barnevernet og som barnepleier og har gitt ut flere bøker for barn. Foto: Gry Traaen

8. Gikk sakte

Programleder Eli Rygg minnes tiden i Portveien som en fantastisk tid.

– Vi har sådd og laget den lille hagen der, og jeg ser ennå for meg plommetreet som står der. Det var veldig hyggelig, og veldig ålreit at Barne-TV var et samlingspunkt for alle, har hun sagt til Her og Nå.

Men hun innser at TV-serier ble laget på en annen måte på 1980-tallet enn i dag.

– Det gikk fryktelig sakte på den tida. "Hysj, kan du høre gresset gro", og å følge med på maur i en halvtime er noe annet enn i disse tider hvor vi er helt gira og alt skal gå fort. Jeg har lært mye av det.

9. Populære sanger

Det var prest og forfatter Eyvind Skeie som sto bak "Portveien 2". Han skrev også flere av sangene fra TV-serien, som "Tenn lys", "Morgendagens søsken", "Fire elementer" og "Ta en potet". Du har trolig også hørt hans kjente julesang "En stjerne skinner i natt" (som ble skrevet lenge etter at "Portveien 2" var slutt).

Skeie skrev også sangen Fire elementer, som er en av de sangene folk kanskje husker best fra Portveien 2. Musikkvideoen ble spilt i seks ulike episoder. Sangen dukket også opp i Sesam Stasjon noen år senere

10. Ville ikke forkynne

Skeie har fortalt at han var bevisst på å skrive "Tenn lys" som en sang som alle barn kunne like.

– Utfordringen var å skrive en salme som tok vare på julens grunnleggende innhold, samtidig som den ikke hadde for sterk grad av forkynnelse. Det er morsomt å tenke på at denne sangen vandret fra barnekulturen og helt inn i salmeboken, har han sagt til Oppegård Avis.

11. Varme klemmer

Eli Rygg har fortalt VG at hun satte pris på kontakten med alle barna som så på serien.

- Jeg trengte både å gi og få alle de klemmene fra ungene. For jeg kan si det; det var så utrolig mange barn som hadde behov for en klem. Det er det fortsatt, har hun sagt.

TV-stjerne: Jarl Goli har blitt 67 år. Han har deltatt i blant annet "Skal vi danse" og "Farmen kjendis". I dag er han kunstner.
TV-stjerne: Jarl Goli har blitt 67 år. Han har deltatt i blant annet "Skal vi danse" og "Farmen kjendis". I dag er han kunstner. Foto: Svein Brimi

12. Damenes favoritt

Jarl Goli ble nærmest like populær blant mødrene som blant barna, og han fikk mange brev fra beundrere.

– Jeg husker godt at Jarl fikk hundrevis av brev fra beundrere. Jeg fikk bare to. De var fra et par brødre på Vestlandet, har Rygg sagt til Her og Nå.

13. Overveldende

Selv husker Goli den overveldende suksessen som spesiell.

- Jeg var 27 år og plutselig var jeg årets TV-ansikt og ble bedt med på sydenturer av Se og Hør. Sånt kan gå til hodet på enhver, har han sagt til Se og Hør.

Men han har mest positive minner fra de 70 episodene han var med i:

- Det er det beste jeg har fått være med på. Det er et vanvittig privilegium å bli husket slik vi blir for den serien.

14. Oppfølger

Det ble vurdert å lage mer Portveien, har Åsmund Huser sagt til NRK. Huser sto bak den mystiske giraffen Raffen, som bare TV-seerne kunne se. Han er også kjent som blant annet Bjarne Betjent i "Sesam Stasjon" og Tøfflus i "Skomakergata".

- Vi snakket jo om å gjøre en oppfølger, og hadde flere ideer vi lanserte. Men det ble aldri noe ut av det, dessverre, har han sagt.

15. Skuespillerspire

Mange var involvert i prosessen med å lage Portveien. En av dem som jobbet med serien, var skuespiller Kåre Conradi. På den tiden var han rekvisitør.

– Jeg husker at jeg lagde pepperkakehus til en av episodene i "Portveien 2" til jul, har Conradi sagt til Her og Nå.

Conradis pepperkakehus: Vi har spolt oss gjennom Portveiens juleepisoder, og har ikke funnet andre pepperkakehus enn dette. Vi antar derfor at dette er pepperkakehuset som Kåre Conradi har laget.
Conradis pepperkakehus: Vi har spolt oss gjennom Portveiens juleepisoder, og har ikke funnet andre pepperkakehus enn dette. Vi antar derfor at dette er pepperkakehuset som Kåre Conradi har laget. Foto: Screenshot: NRK

Kilder: 25 år siden «Portveien» – NRK Kultur og underholdning

Sommer i Portveien 2 - ABC Nyheter

Portveien 2 – Wikipedia

Portveien 2 er reddet – Stor-Oslo (nrk.no)

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2024, og sist oppdatert 10/09 2024.

Les også