Barn og matallergi

Ekspertene snur om allergi-råd: Kommer med oppfordring til foreldre

Tidlig introduksjon av allergener som peanøtter, hvete, melk og egg, kan gi livslangt allergiforsvar.

PEANØTTSMØR: Tidligere var det frarådet å gi peanøttsmør før barnet var eldre. Barnelegen oppfordrer å begynne å gi det i tremåneders-alderen.
PEANØTTSMØR: Tidligere var det frarådet å gi peanøttsmør før barnet var eldre. Barnelegen oppfordrer å begynne å gi det i tremåneders-alderen. Foto: Getty Images
Først publisert

Det er mulig å utvikle matallergi i alle aldre, men matallergi forekommer oftere hos små barn.

– Det anslås at omtrent fem prosent av barn har allergi mot en eller flere matvarer. Hos barn er det melk, egg, peanøtter, hvete og soya som oftest gir allergi.

Det forteller seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup, til Klikk.no.

Tidligere ble det anbefalt å vente med å introdusere potensielt allergifremkallende matvarer til barn var eldre, men nyere og oppdatert forskning viser heller at tidlig eksponering kan redusere risikoen for å utvikle matallergi.

– Når babyer introduseres for ulike matvarer tidlig i livet, kan dette hjelpe kroppen med å «venne seg» til matproteiner. Immunsystemet lærer da å gjenkjenne maten som ufarlig i stedet for å reagere med allergiske reaksjoner, forteller Bistrup.

Dette støttest opp av forskere fra King's College i London.

NEJM Evidence publiserte nylig en ny studie som konkluderer med at tenåringer som spiste peanøttsmør fra de var spedbarn til de fylte fem år, hadde 71 prosent mindre risiko for å få peanøttallergi enn om de unngikk peanøtter, skriver forskning.no.

Seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup
Seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup Foto: Naaf

En annen studie publisert i 2022 viser at det å la babyen smake på disse matvarene allerede fra han eller hun er tre måneder gammel, kan redusere risikoen for at barnet blir allergisk.

– Barna som ble introdusert for peanøtter, egg, melk og hvete fra de var tre måneder gamle, hadde lavere forekomst av matallergi da de var tre år enn barna til foreldre som fulgte de nasjonale anbefalingene fra Helsedirektoratet, sier Karin C. Lødrup Carlsen til UiO.

Hun er professor ved Institutt for klinisk medisin ved UiO og overlege/barnelege ved Oslo universitetssykehus. Hun leder PreventADALL-studien.

Les også: Aldersguide for grensesetting 0 til 6 år: Det er spesielt én «foreldrefelle» du bør unngå

Start tidlig med smaksprøver

For å redusere risikoen for at barnet blir allergisk, er det nok at babyen smaker på matvarer som inneholder peanøtt, egg, melk og hvete noen ganger i uken.

– Du bør gi barnet en dose på cirka 1,5 ts per allergen cirka fire ganger i uken. Dette bør du fortsette med minst ut året, og gjerne til barnet er 4-5 år gammelt, sier barnelege Bente Krane Kvenshagen til Klikk.no.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Ifølge barnelegen er det trygt å gi babyer små mengder mat som inneholder peanøtt, egg, melk og hvete fra de er tre måneder.

Barnelege Bente Krane Kvenshagen
Barnelege Bente Krane Kvenshagen Foto: Privat

– Det er snakk om smaksprøver og ikke ernæring, derfor vil det heller ikke påvirke amming, sier hun og fortsetter:

– Når barnet er tre måneder gammelt, er sjansen for allergi tilnærmet null. Poenget er å starte tidlig slik at barnet utvikler et allergiforsvar. Hvis du venter med at barnet er to år for eksempel, da kan det allerede være for sent, og barnet kan ha utviklet allergi.

Ved tidlig introduksjon er det kun små smaksprøver som skal til. Eksempelvis kan man ta litt bløtkokt eggeplomme eller peanøttsmør på lillefingeren og la babyen suge på fingeren.

– Det kan derimot være lurt å introdusere et og et allergen om gangen, så man har kontroll på hva barnet reagerer på hvis uventede symptomer skulle oppstå, sier Bistrup.

Symptomer på matallergi

Allergiske reaksjoner kan variere veldig. Symptomer kan oppstå fra mage og tarm, hud og luftveier.

– Reaksjonen kommer oftest raskt etter at du har spist maten du ikke tåler, fra få minutter opp til to timer etter, sier Kvenshagen.

Vanlige symptomer på matallergi er:

  • Kløe og ubehag i munn og svelg
  • Mage-tarmsymptomer som kvalme, oppkast eller diaré
  • Hudreaksjoner som kløe, elveblest, hevelser eller forverring av eksem

– Det kan være mange ting å se etter. Dersom barnet blir trøtt og sliten etter introduksjon av ny matvare, kan det være en allergisk reaksjon. Men magesmerter og kvalme som kommer etter et halv døgn, skyldes ikke matallergi, sier barnelegen.

Matallergi kan også være alvorlig, og i verste fall livstruende.

– I sjeldne tilfeller kan en allergisk reaksjon på en matvare utløse anafylaksi, ofte kalt anafylaktisk eller allergisk sjokk. Dette er en alvorlig tilstand som krever umiddelbar behandling, sier Bistrup.

Dersom du mistenker allergisk reaksjon hos barnet, råder Kvenshagen deg å snakke med lege.

– Hvis du merker symptomer, bør du snakke med lege. Små prikker og utslett kommer og går, og det skyldes ikke alltid allergi. Dersom barnet ikke har allergiske symptomer, bør du fortsette å gi matvaren regelmessig, og i store nok doser, avslutter barnelegen.