Idrett og Genetikk

– Mange idrettsutøvere får barn som blir toppidrettsutøvere

– Om to tidligere toppidrettsutøvere får barn, vil det være en form for seleksjon. Da vil barna ofte ha gode og naturlige kroppslige forutsetninger for å kunne prestere i idrett, og den typen idrett mor og far var fremragende i, forteller professor Espen Tønnessen.

<b>IDRETTSBARN</b>: Professor Espen Tønnessen mener det kan tenkes at tidligere toppidrettsutøvere vil ha en annen aksept for at deres barn forfølger toppidrettsdrømmen, siden de vet hvor viktig det var for dem selv.
IDRETTSBARN: Professor Espen Tønnessen mener det kan tenkes at tidligere toppidrettsutøvere vil ha en annen aksept for at deres barn forfølger toppidrettsdrømmen, siden de vet hvor viktig det var for dem selv. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Flere norske idrettsstjerner har funnet lykken og stiftet familie sammen. Hvorfor er det slik at flere av barna ofte går i foreldrenes fotspor?

– Det finnes ingen forskning på temaet, men vi ser at mange tidligere fotballspillere, håndballspillere, friidrettsutøvere, tennisspillere og andre suksessfulle idrettsutøvere får barn som utvikler seg til å bli toppidrettsutøvere, forteller Espen Tønnessen, professor i treningsvitenskap ved Høyskolen Kristiania.

Les også: Disse toppidrettsutøverne har barn sammen

Arv og gener

Professoren var tidligere fag- og forskningssjef på Olympiatoppen og har gitt ut 12 fagbøker, samt publisert 50 vitenskapelige artikler. Han har også tidligere skrevet en doktorgrad om utøvere som følger i foreldres fotspor, og har derfor mange tanker om temaet.

<b>ESPEN TØNNESSEN: </b>Professor i treningsvitenskap ved Høyskolen Kristiania
ESPEN TØNNESSEN: Professor i treningsvitenskap ved Høyskolen Kristiania Foto: Høyskolen Kristiania

Tønnessen mener at dette sannsynligvis skyldes disse tre hovedgrunnene:

1. Arv og gener som gir gode kroppslige forutsetninger for toppidrett.

2. Kunnskap og kultur i familien om toppidrett: Spesifikk kunnskap om idretten, kunnskap om det å leve livet som toppidrettsutøver og gode øvingsbilder i unge år.

3. Aksept fra foreldrene om at barna satser på en toppidretts-karriere.

Les også: – Økonomi bør ikke være en brems for barns fritidsaktiviteter. Barn skal aldri føle seg ekskludert

Prestere i idrett

Professoren forteller at hvis man skal prestere i idrett, er personens genetikk ekstremt viktig.

– Om to tidligere toppidrettsutøvere får barn, vil det være en form for seleksjon. Da vil barna ofte ha gode og naturlige kroppslige forutsetninger for å kunne prestere i idrett, og den typen idrett mor og far var fremragende i.

– En annen, og ofte undervurdert faktor, er at tidligere toppidrettsutøvere også har en kunnskap om hva som skal til for å lykkes. Denne kan «komme inn med morsmelka», og barn av tidligere toppidrettsutøvere vil dermed kunne få et fortrinn både når det gjelder kroppslige forutsetninger og kunnskap om hva som skal til for å utvikle seg, forteller Tønnessen.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Les også: (+) Mannen min er ikke far til barnet. Hva bør jeg gjøre nå?

Toppidrettsdrømmen

Han mener også at det kan tenkes at tidligere toppidrettsutøvere vil ha en annen aksept for at deres barn forfølger toppidrettsdrømmen, siden de vet hvor viktig det var for dem selv.

Tønnessen peker også på at det kan oppstå utfordringer for unge idrettsutøvere med berømte etternavn.

– Noen barn av toppidrettsforeldre vil nok også føle et press, men kanskje ikke først og fremst fra foreldrene. Mange opplever store forventninger fra andre personer i miljøet, og at de nesten tar det for gitt at de skal prestere når de er barn av tidligere suksessfulle idrettsutøvere.

– Dette presset fra trenere, ledere, venner og media kan bli en så stor belastning at det tar fra dem gleden med idretten, og at de derfor velger bort en idrettskarriere, avslutter han.