Gravid og jobbsøkende
«Lone» (22) kvier seg for å fortelle sjefen om graviditeten
«Lone» (22) kapret nylig drømmejobben, men har ikke fortalt sjefen at hun er gravid.
Å være nyutdannet og jobbsøkende grafisk designer, og samtidig ha blitt uplanlagt gravid, er ikke en dans på roser.
Svært få har fått fast jobb etter endt studie, noe som gjør fremtiden veldig usikker for mange.
«Lone», som i denne saken ønsker å være anonym, er blant de heldige som har klart å kapre drømmejobben etter at hun avsluttet studiene sine i juni.
Hun er stresset, nervøs, og gruer seg til hun må fortelle sjefen at hun er gravid.
Gravid og jobbsøkende
«Lone» begynte jobbsøkingen tidlig i mai, men fikk ikke noe napp.
I midten av mai, rett oppi eksamensperioden, fikk hun og kjæresten en positiv graviditetstest.
- Det var jo egentlig en gledelig nyhet. Kjæresten min er fem år eldre enn meg og hadde ønsket seg barn veldig lenge. Barnet er veldig ønsket av oss begge, men timingen var veldig dårlig. Kjæresten min er fremdeles under utdanning og har ingen fast inntekt, sier hun til Foreldre.no.
I løpet av juli ble «Lone» innkalt til fire forskjellige intervjuer. På de tre første intervjuene hun var på, fortalte hun sjefene som intervjuet henne at hun for en liten stund siden hadde funnet ut at hun var gravid.
- Jeg tenkte at det var best å være ærlig fra starten av, slik at vi ikke havnet på gæren side med hverandre hvis jeg hadde fått jobben, forteller hun.
Avslag på avslag
Etter et par uker fikk «Lone» beskjed fra de tre respektive arbeidsplassene om at hun dessverre ikke ble valgt denne gangen, hvor de også ønsket henne lykke til med graviditeten og jobbsøkingen.
- Uten at jeg skal si det med hundre prosent sikkerhet så er jeg ganske sikker på at i hvert fall én av dem, om ikke fler, ikke ansatte meg fordi jeg var gravid. Det var kjempefrustrerende, sier hun.
På det siste intervjuet bestemte hun seg for å la være å si noe om at hun var gravid.
- Intervjuet gikk veldig bra, og hun som intervjuet meg virket veldig positiv. Det var vanskelig å la være å håpe og tro da, til tross for at jeg følte meg som den store stygge ulven som ikke sa noe, forklarer hun.
Ca én uke etter intervjuet fikk «Lone» telefon fra damen som intervjuet henne; hun fikk jobben!
Gruer seg
«Lone» ble ansatt som grafisk designer, noe hun hadde drømt om i mange år.
- Jeg var i ekstase over å ha fått jobb. Men gleden ble litt nedtråkket da jeg kom på at jeg sannsynligvis har fått jobben fordi jeg ikke nevnte at jeg var gravid. Jeg var omtrent ti uker gravid da jeg begynte, og nå er jeg nærmere 13. Jeg må jo snart si noe, sier hun.
Hun er redd for hvordan sjefen kommer til å ta det, og hun gruer seg til å fortelle det.
Spørsmål som «kommer hun til å bli sur? Oppgitt?», «vil de prøve å kvitte seg med meg?» og liknende, driver å surrer i hodet hennes om dagen.
- Jeg er veldig redd for å havne på gæren side med sjefen og kollegaene mine. Det er jo akkurat dette jeg har ønsket å jobbe med. Det er jo det jeg har utdannet meg som. Det hadde vært utrolig nederlag om jeg plutselig skulle blitt utstøtt nå, sier hun.
Er du gravid? Da kan det være spennede å følge med på svangerskapet fra uke til uke.
Ingen formelle regler
Slike saker om «Lone» befinner seg midt oppi, er noe Likestilllings- og diskrimineringsombudet (LDO) får flest henvendelser om.
Likestillings- og diskrimineringsombud, Sunniva Ørstavik, forteller til Foreldre.no at arbeidsgiver ikke har rett til å vite at arbeidssøkeren er gravid.
- Det er ulovlig å spørre både direkte og indirekte om arbeidssøkeren er gravid eller planlegger å bli det. I Norge er det ikke lov å diskriminere noen fordi de er gravide, sier hun.
Hun forteller at det ikke er noen formelle regler om når man skal fortelle det, men at det må gjøres i rimelig tid før man skal ut i permisjon.
Du er nemlig ikke pålagt å fortelle at du er gravid i ansettelsesperioden.
- Over 1000 personer har henvendt seg til oss med saker som handler om diskriminering i forbindelse med graviditet og foreldrepermisjon i perioden 2007 til 2011. Det handler om kvinner som går glipp av jobb, opprykk og lønn mens de er gravide eller i permisjon, sier hun.
Hun forklarer videre at graviditetsdiskriminering er alt for utbredt i norsk arbeidsliv, og at arbeidsgivere som diskriminerer bør straffes hardere.
Stort dilemma
Ørstavik forteller at hun forstår godt at dette er vanskelig og at disse kvinnene føler de står overfor et dilemma.
- Skal man enten være ærlig og risikere å ikke få jobben, eller la være å fortelle om graviditeten og føle at man ikke er åpen og lojal overfor en potensiell arbeidsgiver, sier hun.
Hun sier at det er viktig at man kjenner sine rettigheter.
- Du har ingen plikt til å fortelle at du er gravid, og arbeidsgiver har ikke lov å legge vekt på det. Derfor er det også helt legitimt å vente med å fortelle det, forteller hun.
Les også:
I disse yrkene får du ikke lov til å jobbe når du er gravid
For dårlig tilrettelegging på jobben for gravide
Tina (25) ble gravid etter one night-stand
Denne saken ble første gang publisert 04/10 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.