Barn og overvekt
La barna gå selv
På grunn av økende barnefedme, bør treåringer slutte å bruke vogn, anbefaler Storbritannias helseminister. Hun får full støtte av norske eksperter.
Barnevogn er en genial oppfinnelse, som få ville vært foruten. Men blir den brukt for mye? Er det tidsklemma som gjør at vi hiver poden i vognen og setter av gårde? Tid er et viktig aspekt. Vi er alle på vei et sted, og vi vil frem raskest mulig. Og all erfaring tilsier at det neppe skjer dersom lille William vil gå ved siden av og plukke smågrus og gammelt løv. Men det kan være lurt dersom du vil ha en harmonisk hverdag.
Helsedirektoratet oppfordrer til minst en time fysisk aktivitet med moderat til høy intensitet hver dag for alle barn og unge. Tidligere fikk alle nok mosjon i hverdagen. Slik er det ikke i dag. De mange små ærendene til nærbutikken for mor og far har blitt erstattet av bilturer til supermarkedet.
Overvekt er en økende epidemi
Debatten raser nå blant annet i England hvor fedme blant barn er et meget stort problem. Så mange som 1 av 5 barn mellom ti og elleve år er overvektige, et problem myndighetene mener starter allerede i barnehagealder.
Helseminister i Storbritannia, Anne Milton gikk ut med en oppfordring til alle foreldre om å kutte bruken av barnevogn for treåringer for å øke den daglige mosjonen, og mente det var på høy tid å anerkjenne at overvekt blant barn er en økende epidemi.
Fem år er for gammelt
Også Nickie Aiken, som er Westminster Council's cabinet member for children, tok til orde for at barna trenger mer fysisk aktivitet i hverdagen. Hun har selv to barn på fem og syv, og hun forstår godt foreldre som kjenner på tidsklemma og ikke alltid kan ta seg den luksusen å la barna bestemme tempo når man skal til butikken for å handle middagsmat, men er allikevel klar i sin tale:
- Jeg blir veldig frustrert når jeg ser barn helt opp til fem år som sitter i vogn. Vi bør slutte å bruke vogn så mye som mulig fra barna er tre år, sa Aiken.
Viktig for den motoriske utviklingen
Barneoverlege ved Sørlandet sentralsykehus, Unni Mett Kopp, støtter utsagnet til Aiken, og mener hverdagsaktiviteten er blitt mer eller mindre borte i mange familier.
- Når barnet begynner å gå er det viktig å finne balansen mellom det å gå selv, og bruken av vogn. Å få lov til å gå på egenhånd er en viktig del av den motoriske utviklingen til barnet, understreker Kopp.
Hun påpeker at dette setter et bedre grunnlag for barna senere i livet.
- Bare se hvor mange biler det står parkert ved skolene rundt om i landet, færre og færre barn kommer seg til skolen på egenhånd, sier Kopp.
Små grep i hverdagen
Far og treningsekspert Yngvar Andersen har trening i hverdagen som en del av livet, og understreker at det handler om prioriteringer.
- Det er opplagt ting vi kan gjøre i hverdagen for å unngå fedme og overvekt blant barn, og og gjøre barna bedre i stand til å lære seg å mestre ulike fysiske aktiviteter i oppveksten, sier Andersen.
Voksne trenger også mosjon
Han påpeker at det ikke handler om å legge om livet totalt, men å kunne ofre de små tingene i hverdagen som alle kan ha godt av.
- Vi snakker om små strekninger her. En tur som ville tatt ti minutter med vogn, tar kanskje femten minutter når barnet får gå på egenhånd. Dessuten skader det jo ikke at de voksne også får litt mer mosjon ved å bøye seg ned eller sprinte etter smårollingene, sier han.
Helsedirektoratet anbefaler:
- Sørg for at barnet får være i mest mulig naturlig bevegelse i spedbarnsalderen: La barnet få utforske omgivelsene gjennom å krype og krabbe på gulvet på forskjellige typer underlag, gjerne også ute.
- Vær selv fysisk aktiv sammen med barnet: Lek sammen med barnet. Inspirer til bevegelseslek og utprøving av forskjellige former for løp, hopp, hink, rulle-, kaste- og fangeleker og lignende.
- La småskolebarnet få muligheter til å være i allsidig aktivitet: Organiser lek og delta i aktiviteter sammen med barna.
- La barna være ute i fysisk aktiv lek sammen med venner: Å være ute er den beste garantien for at barna er i fysisk aktivitet.
- Ta med barna på tur og inviter gjerne med venner: Det er mer motiverende for barn å ha med venner på tur enn bare å være sammen med voksne.
- Gå tur på barnas premisser: Ta dere tid til å utforske det dere ser underveis. Turen behøver ikke være lang, men vær innstilt på mange stopp og episoder som tar tid. Ta med mat og drikke og legg vekt på å hygge dere sammen.
Andersen ser i tillegg en annen viktig faktor ved å la barna gå selv.
- Det kan være lurt å lære de minste om trafikken helt fra starten av. Stoppe ved rød mann, passe seg for bilene, og ta hensyn til trafikken, slik at barnet lærer gode vaner helt fra starten av, sier Andersen.
Tjukkere og tjukkere
De seneste årene ser man flere vogner som er praktiske for den aktive livsstilen, og den økende løpetrenden har sørget for at det har dukket opp mange flere joggere i marka enn tidligere, noe industrien i Norge har fanget opp. Problemet blir bare at mens mor eller far trener, sitter barnet i vognen og spiser bolle med rosiner.
Studier viser at barn og voksne i Norge bare blir tjukkere og tjukkere, og Leder for Nasjonalt råd for Fysisk aktivitet, Per Egil Mjaalvatn påstår at fedmeproblematikken ikke er økende, men galopperende.
Urbant liv
- Jeg synes forslaget til helseministeren i Storbritannia er glimrende, og jeg støtter det fullt ut. Mange flere bør kunne ta seg tiden til å gå med barna til barnehagen så sant det ikke er snakk om veldig store avstander, sier Mjaalvatn, som synes tre år er en passe alder å begrense bruken av vogn.
Han gir mye av skylden for inaktiviteten den urbane livsstilen som flere jager etter.
- Turer i skog og mark har blitt erstattet med kafetur med venner, og når man trener er det mer aktiv trim på treningsstudio uten barna, forklarer Mjaalvatn.
Mener bilen har skylden
Barnas Hus som er Nordens ledende innen salg av barnevogner, mener på sin side at barna nyter godt av at barnevognene har utviklet seg i en rasende fart de seneste årene. Innkjøps- og kategorisjef Ut på tur, Yngvild Portvik mener at inaktivitet blant barn heller skyldes den økte bruken av bil enn barnevogn. Men hun understreker at salget av barnevogner har økt enormt de siste årene.
- Foreldre kjøper oftere ny barnevogn, ikke brukt slik det var vanlig å gjøre før. Det er veldig vanlig at familier har én til barnehagen og én til fritid eller reise, forteller Portvik og legger til:
- Mange av vognene vi selger egner seg utrolig godt til turer i skog og mark, både sommer som vinter, noe som heller fører til sunne og friske barn som blir glad i naturen, avslutter Hansen.
Følg oss på Facebook - trykk på liker!
På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget
Les også:
Slik sniker du grønnsaker i barna