Kropp og selvtilitt

Kristine ble mor og la på seg 55 kilo: – Jeg har aldri hatt det bedre

Etter å ha strevd med negative tanker om egen kropp i mange år, er Kristine nå stolt av både strekkmerker, cellulitter og litt ekstra fett etter svangerskapene sine: «Strekkmerkene er de fineste tegningene du noen gang kan få. Det er livets gave.», siterer Kristine.

KROPPSBILDE: Kristine har lenge slitt med et dårlig kroppsbilde. Nå etter at hun har født to barn har hun aldri hatt det bedre,
KROPPSBILDE: Kristine har lenge slitt med et dårlig kroppsbilde. Nå etter at hun har født to barn har hun aldri hatt det bedre, Foto: Privat og Helge Zaar
Først publisert Sist oppdatert

– Jeg hadde aldri gode forbilder rundt meg. Selvbildet og psyken min var aldri bra, og det reflekterte på kroppen min, forteller tobarnsmoren Kristine Sørensen (25) til Klikk.no.

Som liten jente opplevde Kristine å bli mobbet fordi hun var tjukk. Da tilværelsen på hjemmefronten raknet, førte det til et enda mer usunt forhold til egen kropp.

Hun var bare 12 år gammel da de vonde tankene startet: «Jeg ønsker å være en person noen vil ha. Jeg vil bli akseptert», tenkte hun. For hjemme kjente hun aldri på å bli akseptert som barn. Kanskje dette ville gi henne det hun trengte?

Hun ble sykelig opptatt av vekt og den tjukke jenta ble brått tynn som en flis. Det hverdagslige fokuset ble rettet mot treningssenteret og tallet på vekta.

Hun tok steget på vekta opptil tre ganger daglig. På det verste turte hun ikke å svelge vann i frykt for at hun skulle legge på seg.

KROPPSBILDE: Kristine raste ned i vekt og ble veldig opptatt av hvor mye hun veide. Dette var fordi hun hadde det vondt psykisk.
KROPPSBILDE: Kristine raste ned i vekt og ble veldig opptatt av hvor mye hun veide. Dette var fordi hun hadde det vondt psykisk. Foto: Privat

– Folk begynte å legge merke til meg. Jeg fikk litt oppmerksomhet fra gutter. Jeg tenkte «Oi, Jøss. Det er noen som har lyst på meg.» Men det ble egentlig bare verre. Jeg viklet med inn i et vondt mønster, og dette ble synlig for andre.

Bekymringsmeldingene begynte å tikke inn: «Du må slutte! Dette er ikke sunt».

Det stoppet ikke Kristine. Hun var allerede på feil vei.

Les også: Vibeke (49) hadde prøvd «alt» – så raste hun ned i vekt: – Folk får hakeslepp

Store vendepunktet

I mange år fortsatte hun på det samme kjøret, men da hun var 15 år, klarte hun å se at hun var på feil vei.

Hun møtte stalleier Enok Antonsen som introduserte henne for stallen sin, og åpnet armene sine. Han tok på seg en slags farsrolle noe som ga henne trygghet.

Dette ble starten på reisen mot å bli frisk.

Forholdet til kropp ble sakte, men sikkert bedre med årene. Higet etter å se perfekt ut og være tynnest mulig, var ikke lenger så viktig.

HESTEJENTE: Da hun var 15 år møtte hun Enok Antonsen som introduserte henne mer for ridning. det ble en form for terapi.
HESTEJENTE: Da hun var 15 år møtte hun Enok Antonsen som introduserte henne mer for ridning. det ble en form for terapi. Foto: Privat

Hun fant mye trygghet i ridning. Det ble hennes terapi. Det bidro til å dra henne ut av det mørke hullet hun hadde sunket i.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

– Så møtte jeg samboeren min i 2019. Han er en utrolig viktig person for meg. Jeg fortsatte å ville trene, men ikke fordi jeg ville være tynnest mulig.

Kristine var allerede på god vei til å skape et godt forhold til kroppen sin. Men da hun startet å gå til psykolog, skjedde det store vendepunktet.

BEDRE SELVBILDE: Gjennom årene ble fokuset på kropp satt til side, og hun fokuserte mer på å leve. Det førte til at hun ble mer fornøyd i egen kropp. - På bilde til venstre var jeg tynn og syk. På bilde til høyre er jeg frisk og glad, sier hun.
BEDRE SELVBILDE: Gjennom årene ble fokuset på kropp satt til side, og hun fokuserte mer på å leve. Det førte til at hun ble mer fornøyd i egen kropp. - På bilde til venstre var jeg tynn og syk. På bilde til høyre er jeg frisk og glad, sier hun. Foto: Privat

Les også (+): Jeg trodde jeg fortjente å bli hånet av mannen min

Opp 55 kilo

– Jeg gikk inn i en depresjon og da begynte jeg å trøstespise. Før jeg ble gravid i 2021, hadde jeg allerede lagt på meg 20 kilo. Under svangerskapet gikk jeg gjennom traumebehandling som førte til at jeg la på meg ytterlige 35 kilo, forteller hun.

Totalt gikk hun opp 55 kilo på under 1,5 år.

– Det var heftig å oppleve denne utviklingen. Jeg gikk fra å være tynn som en flis, til å kjenne meg igjen i uttrykket «En dundre på hundre». Jeg følte på en kjempeskam.

TRØSTESPISING: Da Kristine startet å gå til psykolog, begynte hun å trøstespise. Det førte til at hun totalt gikk ppp 55 kilo både før og under svangerskapet.
TRØSTESPISING: Da Kristine startet å gå til psykolog, begynte hun å trøstespise. Det førte til at hun totalt gikk ppp 55 kilo både før og under svangerskapet. Foto: Privat

Mammakroppen

Kristine opplevde å kjenne på et press på mammakroppen i starten av svangerskapet.

Hun begynte å sammenligne seg selv med andre mødre som var slanke etter å ha båret frem et barn, mens hun selv var bevisst på at kiloene hennes ikke bare ville rase vekk.

– Jeg tenkte ofte «De er så heldige. Er det mulig. Her sitter jeg og ser så fæl ut». Jeg tenkte i starten «Nå er jeg bare styggere og styggere. Gud så stygg jeg er».

Men da hun kjente liv i magen, endret tankene hennes seg.

– «Herlighet, jeg lager et menneske. Du lager barnet ditt, og det er det største i hele verden. Slutt å tenk på hvordan strekkmerkene dine ser ut, eller hvor mye ekstra fett du har. Dine merker og ekstra fett, er et bevis på det.»

– Men det er klart at man må snakke med seg selv noen ganger.

Under svangerskapet ble hun også henvist til et annet sykehus som ikke tilhørte hjemmestedet hennes. Dette var fordi de mente at hennes BMI var for høy for at hun kunne føde på ønsket sykehus.

– Det er vondt og kjipt å høre at du er for tjukk til å kunne føde på din hjemplass, og må derfor bli sendt til Kristiansand. Det setter liksom en støkk i deg.

GRAVID: I starten var Kristine veldig negativ til kroppens endringer under svangerskapet. Hun følte seg stygg. Men da hun kjente liv i magen, endret tankegangen hennes seg. Hun var takknemlig for å bære frem et liv.
GRAVID: I starten var Kristine veldig negativ til kroppens endringer under svangerskapet. Hun følte seg stygg. Men da hun kjente liv i magen, endret tankegangen hennes seg. Hun var takknemlig for å bære frem et liv. Foto: Privat

Les også: Celine var oppblåst og forstoppet etter fødselen. Da hun kom til legen fem måneder senere, fikk hun sjokkbeskjeden

Sunn mat og mosjon

Etter at Kristine fikk sitt første barn, ble ting mye bedre. Hun hadde allerede vendt seg mot riktig vei, og nå gikk hun videre i den retningen.

– Jeg startet med å tenke at jeg skal ha et sunt forhold til mat og mosjon, men ikke hate meg selv for de ekstra kiloene.

Kun syv måneder etter førstefødte ble født, ble Kristine gravid igjen. Da hadde hun allerede gått ned litt i vekt, men var fremdeles overvektig.

– Jeg hørte stadig at overvektige sliter litt mer med å bli gravide. Vi startet å prøve ganske tidlig med tanken på at det kom til å ta tid. Men så ble jeg gravid med en gang, fniser hun.

Da hun kun gikk opp syv kilo under sitt andre svangerskap, kunne hun med stolthet si at hun ikke hadde et usunt forhold til mat og kropp, men heller spiste variert og sunt.

– Etter at jeg var ferdig med svangerskapet for fire måneder siden, har jeg hatt fokus på å være positiv til kroppen min. Jeg ønsker ikke å snakke meg selv ned.

– Nå har jeg gått ned 19 kilo, og jeg skal ikke legge skjul på at jeg gjerne vil miste flere kilo.

– Jeg veier i dag 116 kilogram, og det er helt greit. Jeg har ikke lenger et sykelig forhold til vekt eller mat. Jeg har fokus på et sunt og bra kosthold. Samtidig som at jeg synes det er viktig med fysisk aktivitet. Fokuset er på å kunne være aktiv med barna mine. Det er på et helt annet sted enn før.

Når hun ser tilbake på seg selv for over ti år siden, ler hun.

– Det var en falsk dame som latet som at ting var bra, selv om ting var jævlig. Selv om jeg ser litt annerledes ut nå, så har jeg aldri hatt det så bra som det jeg har nå. Det er befriende å akseptere seg selv og ikke dra seg selv så mye ned.

– Psykisk helse og kropp henger veldig sammen. Jeg har jobbet meg gjennom depresjon og traumebehandling. Jeg har så mye kjærlighet for barna mine, og ikke minst meg selv.

STOLT: Hun har stilt opp i to Careless-kampanjer, og er mer fornøyd med kroppen sin enn noen gang tidligere.
STOLT: Hun har stilt opp i to Careless-kampanjer, og er mer fornøyd med kroppen sin enn noen gang tidligere. Foto: Hege Zaar

Les også (+): Gå raskt ned i vekt med denne enkle menyen fra ernæringsfysiologen

Omfavner strekkmerkene sine

I dag bærer hun strekkmerker, cellulitter og litt ekstra fett med stolthet.

– Klart at strekkmerker aldri går vekk, men da tenker jeg på det jordmoren min sa så fint: «Det er de fineste tegningene du kan få. Du har fått livets gave.»

Selvbildet ble såpass bra at hun stilte opp i to Careless-kampanjer. Den førte var fem måneder etter fødsel, mens den andre var kun syv uker etter fødsel.

– Jeg kviet meg veldig og tenkte «Dette kan jeg ikke gjøre», men så bare bestemte jeg meg for å gi litt blanke og kjøre på.

– Det var et så fint og avslappet miljø. Det var så deilig å være med folk som var komfortable i egen kropp og ikke dømte deg. Det motiverte meg og styrket selvtilliten min.

MAMMAKROPPEN: Kristine har lært seg å akseptere den hun er, og omfavne sine strekkmerker og cecllulliter. Hun er takknemlig fordi det er et tegn på at hun har skapt to liv. Dette bilde er fra Careless-kampanjen for cirak 3 uker siden.
MAMMAKROPPEN: Kristine har lært seg å akseptere den hun er, og omfavne sine strekkmerker og cecllulliter. Hun er takknemlig fordi det er et tegn på at hun har skapt to liv. Dette bilde er fra Careless-kampanjen for cirak 3 uker siden. Foto: Hege Zaar

Det motiverte henne også til å lage en Instragramprofil der hun deler livet sitt ufilterert og viser kroppen sin slik den er.

Hun forteller stolt og gledelig at dette er den første sommeren hun virkelig har klart å kose seg på stranda.

– Jeg tuslet rundt med strekkmerkene og cellulittene mine med selvtillit. Det er så deilig og befriende å bare kose seg og ha det moro med barna uten å tenke på hvordan jeg sitter eller om hva folk tenker.

For Kristine er det kjempeviktig at alle blir akseptert for den de er.

– Kropp er kropp. Jeg vil heller ikke motivere å spise Burger king og godis hver dag i usunne mengder. Men det å ha et sunt forhold til mat, mosjon og ikke minst kropp, er kjempeviktig. Psyken har mye å si, så husk å fokuser på din egen velvære og psykiske helse.

Kristine ønsker å oppdra barna sine til å være selvsikre på egen kropp.

– Det er viktig for meg å fortelle dem at uansett hvordan de ser ut, så er de fine. Om de er litt større enn andre, har det ingenting å si. Alle mennesker er fine uansett om de er høye, lave, brede eller smale.

– Bak hvert menneske og et hvert arr, er det alltid en historie. Vær forsiktig og vit at mange mennesker er sårbare. Det å tråkke feil, kan gjøre stor skade.

SELVTILLIT: I år er første gang Kristine har følt seg ordentlig komfertabel med å gå rundt på stranda.
SELVTILLIT: I år er første gang Kristine har følt seg ordentlig komfertabel med å gå rundt på stranda. Foto: Privat

Mange sliter med dårlig kroppsbilde

Psykolog Stine Erica Høydalsvik ved Kry, forteller at psykisk uhelse og kroppsbilde kan henge sammen på flere måter.

– Noen ganger kan negativt fokus på eget utseende være uttrykk for å streve psykisk med følelser som er vanskelig å håndtere eller kjenne på. I et slikt tilfelle blir fokuset på kropp et forsøk på å håndtere følelsene sine.

KROPPSBILDE: Stine Erica Høydalsvik forteller at psykisk uhelse og kroppsbilde kan henge sammen på flere måter.
KROPPSBILDE: Stine Erica Høydalsvik forteller at psykisk uhelse og kroppsbilde kan henge sammen på flere måter. Foto: KRY

På en annen side fremhever hun forskning som viser at individer som vektlegger kroppsbilde som mer viktig for deres selvbilde, oftere har et negativt kroppsbilde.

– Flere studier har vist at kroppspresset har økt i omfang og styrke. Dette gjør at det i økende grad har blitt uvanlig å finne en kvinne som er fornøyd med eget utseende, påpeker hun.

Det er svært vanlig å være kritisk til noe ved egen kropp.

– Forskning tyder på at dette begynner allerede før puberteten setter inn. Kvinner er langt mer kritiske til seg selv enn menn er.

– Dette henger muligens sammen med at kvinners roller er snevrere og strengere definert enn menns roller, sier Høydalsvik.

Her er Høydalsviks konkrete tips for å forbedre kroppsbilde:

  • Forsøk å finne balansen mellom å ta vare på kroppen din og å «glemme» den gjennom å delta i verden uten å stadig fokusere på hvordan du fremstår.
  • Unngå å tenke på deg selv eller andre i grove kategorier som «stygg/pen» eller «tykk/tynn».
  • Juster ditt kroppsideal til noe som er mulig å oppnå, og hvor målet er helse og trivsel.
  • Utfordre deg selv der du føler deg hemmet av skammen (gå på badestranda, gå uten sminke på butikken, bli med på dansekurs)