GÅR I PARTERAPI
– Det er tøft for begge to
Til tross for at Kristin Gjelsvik gikk fra frivillig barnløs til å ønske seg en stor ungeflokk, har hun og kjæresten Dennis Poppe måttet ty til parterapi for å takle overgangen til foreldrerollen.
Blogger og nybakt mamma Kristin Gjelsvik (33) merker at livet har forandret seg etter at hun fikk barn.
Ikke bare blir det mindre søvn, mer krangling med partneren Dennis Poppe (28) og generelt kaos i heimen, Kristin har også fått bedre økonomi etter at hun ble småbarnsmor.
Du leste ikke feil! Spareplaner og mindre tid til å bruke penger har ført til at bloggerparet i dag har bedre råd enn hva de hadde før de fikk barn.
– Vi har ikke hatt mulighet til å være så spontane som vi var før, det sparer vi penger på. Mindre reising og færre date nights har ført til at lommeboka er tykkere, røper Kristin.
Før var nemlig Kristin og Dennis ofte på reisefot. De kostet på seg minst en tur til Las Vegas i året, og de hoppet gjerne på turer til Tokyo, London og andre spennende steder. Det er ikke like lett i dag, når de har en ni måneder gammel baby som skal være med på lasset.
Hvem: Kristin Gjelsvik
Hvor: Bor i Drammen sammen med ektemannen Dennis Poppe og sønnen Falk. Kristin ble først kjent da hun deltok i Paradise Hotel i 2012, og hun har deltatt i en rekke TV-produksjoner siden den gang. Kristin jobber nå med sosiale medier og er en av Norges mest populære jentebloggere. Hun ga ut boken #branok i 2017 og er for tiden aktuell med TV3-serien Kjendismødre.
– Sånn sett har vi faktisk spart litt penger etter at Falk kom til verden. Før var vi alltid blakke på slutten av måneden, nå har vi gjerne igjen penger. Det går rundt og vel så det.
Unødvendig med merkeklær
Hun innrømmer likevel at hun brukte mye penger på sønnen helt i starten.
– Jeg følte jeg trengte alt! 18 laken, masse klær, jeg kjøpte vanvittig mye, men nå har jeg innsett at det er så unødvendig å bruke så mye penger på de små.
En av tingene hun trekker fram, er leker.
– Du trenger ikke kjøpe masse leker, bare rullere litt på det dere har. Gjem bort en leke en liten stund, for så å ta den fram igjen etter noen dager, og den er som ny. Klær er det heller ingen vits å bruke mye penger på. Det gulpes på og må i vasken hele tiden uansett. I tillegg vokser de jo ut av det kjemperaskt. Å kjøpe merkeklær til småbarn er totalt unødvendig.
Det paret derimot har bestemt seg for å bruke penger på, det er å bo. Kristin, Dennis og lille Falk har bodd på nedre Grünerløkka, i et lite, idyllisk hus i bakgården til et stort leilighetskompleks. Det har vært superkoselig og veldig sentralt, men trangt.
– Vi ser jo at vi vokser litt ut av denne leiligheten. Vi har drømmeboligen her, men kjenner at prioriteringene blir annerledes etter at vi fikk barn. Vi er ikke like avhengige av å bo sentralt, og den korte avstanden til nærbutikken og nærmeste pub blir mindre viktig. I stedet ønsker vi oss nå mer plass, nærhet til naturen og lekeplasser og flere barn.
Les også: Når du blir flau over å være mamma
Prioriterer bolig
Bloggerne har derfor valgt å selge huset på Grünerløkka, og har nettopp flyttet til Drammen.
– Vi har kjøpt et stort og nytt hus. Det er stas å flytte dit, sier Kristin smilende.
Om paret skulle kjøpt en tilsvarende bolig sentralt i Oslo, ville prislappen vært på mange millioner mer enn det de nå har måttet ut med for huset i Drammen. I og med at de begge jobber mye hjemmefra, er de heller ikke avhengige av å reise tur/retur Oslo sentrum i rushtiden. Valget var derfor enkelt.
– Når man bor rimeligere utenfor byen, kan man også unne seg litt ekstra når man først skal ut å spise eller gjøre andre ting sammen. Her på Grünerløkka innebærer søndagsturen at du går forbi masse søndagsåpne butikker. Da er det lett å la seg friste. Matleveringstjenesten Foodora får du heller ikke i Drammen, jeg må jo innrømme at det kommer en del sykkelbud med mat på døra her i løpet av en måned.
Snakk sammen
Kristin er bevisst på at de skal lære sønnen Falk om økonomi fra en tidlig alder.
– Vi må være åpne om økonomien i familien og gi ham et forhold til penger. Han skal vite verdien av penger og hva ting koster. Jeg vil jo veldig gjerne at han skal bli økonomisk og strukturert. Det er det ingen av oss som har vært, men jeg er blitt bedre, understreker småbarnsmoren.
Men samtidig som den økonomiske situasjonen har hatt en opptur etter at paret fikk barn, har forholdet mellom de to influenserne fått hardere medfart.
– Det har vært utfordrende for oss å få barn, og vi har nå valgt å starte med parterapi for å kommunisere bedre i en hektisk hverdag. Vi er heldige som har et barn som er veldig enkelt å ha med å gjøre, likevel har det tæret på kjæresteforholdet å ha en liten en å ta hensyn til.
For Falk både sover og spiser og er for det meste glad og fornøyd. Men alenetiden blir likevel svært begrenset.
Jobber med forholdet
– Vi har verken tid eller overskudd til å pleie kjærligheten. Nå sovner jo Falk klokka sju, og da får man tatt tilbake litt av «voksentiden», men da blir det ofte til at man setter seg ned og scroller på telefonen, for det har man ikke fått gjort hele dagen. Dennis vil gjerne game litt på fritiden sin, mens jeg skal oppdatere meg på alt som har skjedd i influenser-verdenen i løpet av dagen, det rekker jeg jo ikke på dagtid når Falk er våken.
Les også: – Ikke kall meg Tårnfrid!
Så selv om paret tilbringer kveldene sammen, er de ikke flinke nok til å prioritere hverandre de siste timene før senga kaller.
Kristin er i 60 prosent mammaperm, og må derfor få unna en del arbeid på kveldstid. Og paret, som aldri har hatt faste arbeidstider, og alltid har kunnet reise og gjøre det som passer dem i øyeblikket, merker at det tærer på kjæresteforholdet når de må dele både partneren og tiden med en liten baby.
– Vi levde virkelig kjærestelivet, og det er vanskelig når det blir borte. Det er tøft for begge to, forteller hun åpenhjertig.
Vi har verken tid
eller overskudd til
å pleie kjærligheten.
Mindre intimitet og sex
Det seksuelle forholdet til Kristin og Dennis har også lidd etter at Falk kom til verden.
– Jeg har hatt problemer med å ta tilbake kroppen min. Jeg har bare vært et matfat, og det tror jeg det er mange mødre som kan kjenne seg igjen i. Puppene mine er til mat, ikke noe Dennis skal bli tent av. Det har nok vært frustrerende for ham.
Hun synes terapitimene har hjulpet. Allerede etter første møte med terapeuten forandret ting seg mellom kjæreste-
paret.
– Man må nok bare rive av plasteret. Sex er en viktig del av samlivet. Blir den nærheten borte, er man plutselig bare venner, og ikke kjærester.
Dennis og Kristin møttes da de begge deltok i Paradise
Hotel i 2012, og de har vært forlovet siden 2016. Etter flere timer med parterapi, prioritering av tid sammen, samt at Falk er blitt større, føler duoen nå at de er i ferd med å finne tilbake til hverandre som kjærester.
Drømmer om en stor familie
Mangelen på tid til å pleie kjærligheten skremmer likevel ikke Kristin fra å ønske seg flere barn. 33-åringen, som før hun ble gravid flere ganger uttalte at hun absolutt ikke ville ha barn, drømmer nå om en stor ungeflokk.
– Å bli mamma har vært veldig overveldende og ekstremt tidkrevende. Det er helt fantastisk, men nå er jo Falk en tillitsfull og enkel fyr. Vi kan ha barnevakt en gang i uka så vi finner på noe alene, han kan sove hos svigerforeldrene mine, han er ikke vanskelig, så det går bra.
Så bra at hun gjerne blir gravid igjen.
– Er det ikke rart. Jeg går fra å være frivillig barnløs – en som aldri ville ha barn – til å ønske meg en stor ungeflokk. Jeg vil jo at Falk skal få søsken. Kanskje to, eller tre! Og så synes jeg det var helt fantastisk å føde. Det tok 69 timer, men det var en rå opplevelse. Jeg fikk en helt ny respekt for kvinnekroppen.
Les også: Babyboom blant kvinner over førti: Anita (47) og Marianne (47) har helt forskjellige historier
Kristin Gjelsviks sparetips
1. Finn.no for alle pengene!
Her er det mye å spare, spesielt på store ting som barnevogn og seng. Klær er også supert å kjøpe på Finn. Det eneste jeg ikke kjøper brukt, er bilsete. Du har nemlig ingen garanti for at setet ikke har vært i en ulykke før, eller blitt røft behandlet. Og når du er ferdig med vognen eller reisetrillen, selg den videre.
2. Trilleturer i det fri
Ikke ta trilleturen din på et kjøpesenter eller i byen. Unngå å bruke penger på unødvendige ting ved å la være å utsette deg for fristelser. Er det ingen butikker i nærheten, får du heller ikke brukt penger.
3. Lag store porsjoner – frys ned
Når barnet blir litt større, kan det spise det samme som de voksne, så lenge du er forsiktig med salt og sterke smaker. Lag derfor stor porsjoner med alt fra gryter til lasagne, og frys det ned i porsjonspakninger.
4. Smarte bleievalg
Kjøp gjerne store pakker med bleier, og sjekk prisen per bleie. Det står oppført på pakken. Så lenge bleiene er svanemerket, er det ingenting i veien med å bruke dem selv om de er billigere enn de andre. De dyreste er ikke nødvendigvis bedre.
5. Arve og låne
Å låne og arve klær fra venner og familie er topp. Du sparer mye på å låne en ammepute noen måneder eller en vippestol.
6. Dropp gaver før barnet er to år
Det høres kanskje kjipt ut, men før barnet har fylt to år trenger de ingen julegaver eller bursdagsgaver. De blir like glad for å få en pappeske fylt med papir og gavebånd, eller en ballong. Så spar penger på gaver de første årene.
7. Obos-medlemskap
I stedet for å ønske seg gaver fra besteforeldre, ønsk dere medlemskap i et boligbyggerlag til barnet. Da sparer du for barnet ditt.
8. Ukeshandle
Verdens beste sparetips! Planlegg ukens meny ned i minste detalj, med oppskrifter og det hele, og skriv deretter en handleliste. Lager du et måltid som inneholder gulrøtter på mandag, bør du ha andre måltider senere i uken der du får brukt opp gulrøttene. De kommer jo vanligvis kun i kilospakker. Og ikke gå på butikken når du er sulten, eller for å kjøpe middag hver dag. Bruk gjerne grønnsaksbutikker, hvis du har dem i nærheten, til grønnsaker og frukt. Der får du ofte råvarene billigere – og i løsvekt. Da blir det mindre matsvinn også.