KOMMENTAR:
Tidsklemma tar knekken på parforholdet: Her er mine beste råd til par som sliter
Mange par går i Kindereggfella; Små barn, oppussing av hjemmet og to karrierer. Ikke rart at sexlysten forsvinner – folk stuper totalt utslitte til sengs. Borte er alt som minner om romantikk.
Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger. Innlegget ble først publisert i avisa Varden, men er gjengitt med tillatelse.
Jeg tar konklusjonen først. Du får ikke denne tiden tilbake. Den travle og hektiske tiden der du føler du blir slitt ifra alle kanter, men som også inneholder så mye liv og moro, og flotte opplevelser.
Jeg har i min over 20 år lange karriere som familieterapeut sett det meste i møter med par på familievernkontoret i Skien.
Men en gjenganger gjennom alle disse årene har vært problematikken rundt småbarnslivet og tidsklemma.
Sissel Benneche Osvold skrev en kronikk i Dagbladet i 2004 som satte en støkk i både meg og andre foreldre. Hun utfordret oss på begrepet tidsklemme. Dette nyordet beskrev livssituasjonen til mange foreldre. Døgnet hadde ikke nok timer til alle aktiviteter. Osvold minte oss på at dette fenomenet var selve livet og kalte fenomenet livsklemme.
Har i over 20 år jobbet som mekler, familieterapeut og spesialpedagog ved Grenland familievernkontor, men er nå pensjonist.
Hun har blant annet utviklet modellen for barn i mekling (BIM). Modellen er utviklet for å danne strukturelle samtaler med barn som opplever samlivsbrudd.
Kilde: involvert.no
I jobben kom problematikken tydelig til syne når mange par kom fortvilte til familievernkontoret og følte at parforholdet var blitt en salderingspost. Følelsene var borte eller i fri flyt og skilsmissen lå på lur. Mange par følte at døgnet hadde for få timer til å få med seg alt.
Forventningene til livet var skyhøyt. Barna skulle delta på flere aktiviteter med høy foreldreinvolvering. Vi voksne skulle yte maksimalt på jobb.
I tillegg skulle vi opprettholde sosiale relasjoner, holde oss i form og spise sunn mat og holde hjemmet (og hytta!) noenlunde i orden. Og reise på fine ferier i inn- og utland. Ikke rart at vi møtte den berømte veggen eller gikk på en heidundrende smell.
Som pensjonert familieterapeut tillater jeg meg å komme med noen gode råd til dere som nå er midt i tidsklemma, eller som Osvold sier: Midt i det som heter livet.
Les også: Dette er grunnen til at mange mødre sitter stive i blikket med gråskjær i ansiktet akkurat nå
Dette er mine råd:
• Ta vare på parforholdet. Det er ferskvare og må pleies. Sett av litt tid til en prat over kaffekoppen før dere haster videre til ettermiddagsaktivitetene. Gi en klem før dere drar på jobb. Interesser deg litt for den andres jobb og gjøremål. Glem ikke sexen. «Taco og sex» eller «pizza og sex» i helgene høres kanskje kjedelig og hverdagslig ut, men sexen er et godt lim i forholdet.
• Sett av litt tid til jenteligaen og kompisgjengen. Ingenting er mer oppkvikkende enn en kveld med venninnene eller med kompisene. Utenlandshelgene kan vente til ungene ikke krever full oppmerksomhet.
• Utsett oppussing av hus til det er helt nødvendig. Hva er galt med det gamle furukjøkkenet eller 80- tallskjøkkenet? Unger har ikke bruk for høyglanset overflate eller mørkegrå kjøkkenskap der alle fingermerker skriker mot dere. Ikke bry dere om hva influenserne og livsstilsagentene sier. Dere kan bo i hus og leiligheter som tåler søl og griseri. Designmøblene kan dere kjøpe når ungene er større og ikke søler og smuler i sofaen.
Les også: (+) Foreldretabben «alle» gjør: – Det gir ikke mening for barnet
• Kjøp brukt. Gjør kupp på Finn og Tise. Det er masse bruktbutikker i Grenland – bruk dem! Det er masse å spare på å kjøpe brukt og barn elsker å arve klær og utstyr fra eldre barn.
• Jobb mindre! Bare en karriere av gangen hvis dere har to inntekter. Og det er slett ikke sikkert at det er mor som skal jobbe minst. Jeg heier på de fedrene som velger å jobbe redusert og slipper mor til i yrkeslivet.
• Søk hjelp i tide. Blir hverdagen for vanskelig og følelsene slukner, ta kontakt med et familiekontor nært dere.
Den hektiske småbarnstiden kommer aldri tilbake. Senk skuldrene og nyt den!
Gjertrud Jonassen, pensjonert familierådgiver