ALKOHOLBRUK
Mens foreldrene drakk øl og vin om bord, gikk søstrene på 12 og 15 år og jeg rundt alene inne på land
Ferietid er høysesong for alkoholbruk. Selv tror vi kanskje vi er ekstra blide, men endring i foreldrenes oppførsel er skremmende og utrygt for barn.
Dette er et debattinnlegg som representerer forfatterens meninger. Innlegget ble først publisert i Varden, men er gjengitt med tillatelse.
Mange forbinder ferie og det gode liv med god mat og drikke. For mange av oss er det naturlig å nyte alkohol når vi skal kose oss og har fri. Alkoholbruk er grunnfestet i kulturen vår. Vi knytter alkohol til hyggelig samvær, avslapping og avkobling fra en travel hverdag. Det kan fort bety alkohol hver dag i ferien.
Dersom vi tar en kikk i sosiale medier, florerer det med bilder av lekre stettglass med vin eller skummende ølseidler, når bekjente rapporterer fra hyggelige ferieturer.
Foreldrene til bestevenninnen min eide en lekker båt med flybridge og flere soverom. I ferien reiste de langs svenskekysten og nøt båtlivet der. Full av forventning skulle jeg endelig få være med!
Da foreldrene mine spurte meg om hvordan jeg hadde hatt det på tur, svarte jeg at jeg aldri ville på båttur igjen. For mens foreldrene drakk øl og vin om bord på kveldstid gikk søstrene på 12 og 15 år og jeg alene inne på land. Vi syntes ikke det var gøy å være sammen med de voksne i båten. De voksne drakk alkohol hver dag, og det ble lite koselig for oss ungene.
Er det slik vi ønsker oss sommerferien?
Les også (+): Besteforeldre skjemmer bort barna med søtsaker, hvordan kan vi si fra?
Hvilket inntrykk vil vi gi barna våre?
Fulle foreldre er ikke gøy for ungene. Selv tror vi kanskje at vi bare er ekstra blide, men endring i foreldrenes oppførsel er skremmende og utrygt for barn. Selv helt små barn er svært sensitive for endringer i foreldrenes stemmebruk, bevegelser og rutiner.
Derfor er det vanlig at vi foreldre ikke drikker alkohol før etter at barna har lagt seg, eller helst når vi har barnevakt, og barna sover et annet sted.
I ferien er det vanskeligere å gjennomføre slike regler. Barna er gjerne oppe seint, og barnevakten er ikke tilgjengelig. Det er jo nettopp det som er familieferie, at vi er sammen.
Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er alkoholbruk den ledende faktoren for tapte friske leveår blant befolkningen under 50 år. Alkoholbruk er altså ikke bare et gode, men en alvorlig trussel mot folkehelsa. Alkohol er både et rusmiddel og et giftstoff, det er avhengighetsskapende, kreftfremkallende, bidrar til å svekke immunsystemet og påvirker psykisk helse.
På tross av skadevirkningene på individet som drikker, er det likevel slik at det er skadene på omgivelsene, barn, familie og samfunnet for øvrig som utgjør de største samfunnskostnadene.
Når det gjelder samfunnskostnader som helhet, er det alkohol som er det klart «verste» rusmidlet. Her i Norden har vi også en kultur med å drikke oss fulle. Det er «fylla som har skylda». Det vil si at vi er mer utsatt for vold, skader og ulykker når vi er fulle. Vi blir også mindre sensitive for barnas behov og mindre i stand til å beskytte barna våre mot fare.
Den statistiske totalkonsummodellen tilsier at dersom vi klarer å redusere totalkonsumet i befolkningen, vil det også bli langt færre med problematisk bruk, og færre barn og unge som plages av foreldrenes inntak.
Vi er forbilder for barna våre. Ønsker vi virkelig at den oppvoksende slekt skal få inntrykk av at vi ikke kan kose oss uten alkohol?
Jeg avslutter med «Av-og-til» sine råd for å skape en familieferie som er hyggelig for alle:
1. Drikk maks 2 glass når du er sammen med barna
2. Ha flest dager uten alkohol
3. Bli enige med andre voksne om hvordan dere skal håndtere alkohol når barn er til stede
4. Morgendagens planer blir hyggeligere for både deg og barna når du er i god form
5. Husk at barn merker at du har drukket tidligere enn du tror
6. Vær spesielt bevisst i ferier og høytider
Ønsker dere en familievennlig, nydelig ferie!