Pass på barna i kulda
Er det kaldere enn -15 bør småbarn holdes innendørs
Lek ute i kulden kan føre til astmaanfall og frostskader.
Riktig påkledning er viktig hvis man vil ha det gøy ute om vinteren. Verken barn eller voksne klarer å kose seg i snøen hvis tærne eller nesetippen føles frosne.
Husk imidlertid at barnet kan få plager og skader som følge av kulden selv om kroppen føles varm.
Er barnet friskt?
- Det finnes ingen fasit for hvor mange kuldegrader det kan være når man tar med barna ut, sier professor i barnesykdommer Kai-Håkon Carlsen ved Rikshospitalet.
Han mener de voksne bør gjøre vurderinger i forhold til barnas alder og hvorvidt de er helt friske.
Ta også med i beregningen at vind kan gjøre at det føles langt kaldere enn gradestokken viser.
Astmaanfall utløst av kulde
- Har barnet astma, bør man ta ekstra hensyn til dette. En astmatiker er nemlig mer ømfintlig for luften han eller hun puster inn enn andre, sier han.
Kald luft kan føre til at astmatiske barn blir svært tette, og ofte vil de som har anstrengelsesutløst astma merke at astmaen lettere utløses når det er kaldt.
- Jeg anbefaler derfor ikke at barn med astma tas med ut uten kuldebeskyttelse når det er kaldere enn mellom -5 og -10 grader, sier Carlsen.
Hold barnet under oppsyn
Camilla Hagstrøms tips til påkledning på kalde dager:
Barn som skal sove ute i vogn:
- De fleste foreldre har klare meninger om hva de ønsker, men vår anbefaling er to lag ull eller fleece, en passe tykk lue samt gode ullsokker og votter. Ferdig påkledd pakkes de godt ned i en vognpose.
Små barn som leker ute, men sitter mest i ro:
- Også her er samarbeid med foreldre viktig, men de som sitter mye rolig, er nok ute kun i korte perioder når det er skikkelig kaldt. Noen trives best med å sitte i vognen sin, i en vognpose for eksempel, hvis de ikke kan gå ennå. Også her anbefaler jeg lagvis ull eller fleece etter været, gode sokker og sko, votter, lue og en god parkdress. Tynt ulltøy fungerer fint både inne og ute og er dermed tidsbesparende for både ansatte og foreldre. Det gir oss et godt grunnlag å bygge videre på.
Større barn som er aktive:
- Det er like individuelt som mye annet i barnas verden. Noen barn er kalde og noen er varme. Vi må derfor bli godt kjent med hvert barn og deres foreldre og ta gode valg basert på det vi kan om dem.
Man bør også være forsiktig med de aller minste barna.
- Spedbarn tåler ikke så godt å være ute i kulden. I Norge er det jo helt vanlig at man legger barna ut og sover også om vinteren, men dette er det mange utlendinger som reagerer på, sier han.
Ønsker du å legge babyen ut i vognen, er det viktig å holde barnet under oppsyn.
Sjekk innimellom at han eller hun er god og varm.
- Og er det under ti minusgrader bør man holde de minste inne, mener han.
Risiko for frostskader
I tillegg til luftveiene er det barnets hud som tar størst skade av kulde.
De aller minste har tynn hud og det skal derfor ikke så mye til før de får frostskader.
- Dekk derfor godt til huden og vær ekstra oppmerksom når det blåser ute. Vind øker risikoen for forfrysning, sier Carlsen.
Ikke prøv å herde barna
Han understreker også at det er liten grunn til å prøve å herde barna.
Det er heller ingen grunn til å tro at barn som vokser opp et sted der vintrene er veldig kalde tåler mer kulde enn dem som vokser opp på mildere steder i landet.
- Når barna er fem - seks år tåler de derimot mye mer, med mindre de har astma. I så fall ville jeg likevel ikke tatt med barnet ut når det er svært kaldt uten kuldebeskyttelse, sier han.
Erfaringer fra idrettsmiljøet har vist at gjentatt fysisk aktivitet ute i kulden også kan øke risikoen for å få astma.
Forurenset luft
Carlsen anbefaler også å vurdere avstand til sterkt trafikkert vei fra barnehagen eller lekeplassen der barnet oppholder seg.
Hvorfor blir astma verre i kulden?
Årsaken til at astma forverres når astmatikeren puster inn kald luft er overfølsomme luftveier. Den kalde luften fører indirekte til uttørking av luftveien og dermed forsnevring.
I kald luft er det også vanskelig å puste gjennom nesen, og for en astmatiker fører pusting gjennom munnen til enda mer innsnevring i luftveiene. Dette skyldes at luften ikke rekker å bli varm før den når luftveiene.
Kilde: NAAF
Norsk luftambulanses råd ved utelek om vinteren:
- De fleste barnehager setter en grense på -10 grader for leking utendørs. Blåse det eller er fuktig luft, bør man korte ned leketiden ute til 30-40 minutter
- Følg med på huden i ansiktet og på ørene. Er det tegn til begynnende forfrysning, må barna oppholde seg inne resten av dagen. Ta barna inn hvis de er sutrete, slitne eller lite aktive
- Når det blåser og er kaldt, kan barns ansiktshud fort bli tørr. Mange anbefaler da å smøre huden med en fet salve uten vanninnhold.
Kilde: Norsk Luftambulanse
Når det er kaldt, blir det mer forurensning og da vil ikke barnets luftveier kun utsettes for kulde, men også forurensning fra bilene som passerer.
Om vinteren er det derfor tryggere å sende barna ut på lakaplassen på landet enn i de største byene.
Daglige vurderinger
Som i alle barnehager rundt om i det ganske land, har de også i Espira Kløverenga barnehage på Årnes mye erfaring med påkledning i kulden.
Hver eneste vinterdag gjøres det vurderinger på hvilke plagg som må på, hvorvidt det er forsvarlig å gå ut og om det eventuelt må gjøres litt forskjell på de miste og de største.
Mistrives i kulden
- Det er stor forskjell på ettåringen og femåringen. Når det gjelder toåringene er de veldig forskjellige, og da handler det også litt om hva de er vant til hjemmefra, sier styrer Camilla Hagstrøm.
Hun forteller at de aller minste fort får vansker med å puste og at de tydelig mistrives når gradestokken kryper under 10 minus.
- For å være sikre er vi derfor noe mer varsomme med de minste i gjengen, sier hun.
-15 er grensen for de minste
I Espira Kløverenga har de ingen generell regel for når barnehagebarna får gå ut.
- De voksne må i stedet gå ut og kjenne på været. Hvis det blåser, kan fem minus være for kaldt. På dager med fint vær kan derimot 12 minusgrader være helt topp en liten stund, sier hun.
For de minste har de likevel satt en grense.
Er det kaldere enn 15 minusgrader holder de aller minste seg inne.
Viktig å samarbeide med foreldrene
- Tett samarbeid med foreldrene er kjempeviktig når det gjelder barn og kulde, for til sammen kjenner vi barna godt, sier Hagstrøm.
Hun forteller at noen foreldre spør barnehagen om råd når det gjelder påkledning, og da kommer hun og de andre ansatte gjerne med veiledning basert på den kunnskapen de har om det enkelte barnet.
Beskyttelse med maske
Varmemaske kan gi god beskyttelse mot kald og tørr luft.
Slik maske kan blant annet kjøpes gjennom Norges Astma- og Allergiforbund.
- Ansatte blir raskt kjent med hvert barn, og ofte vil vi også gi beskjed dersom foreldre kler å for mye eller for lite. Det vanligste er imidlertid at barna får på seg for mye klær, sier hun.
Ikke alle sier fra
De barnehageansatte ser også an barnets aktivitetsnivå, og vil raskt oppdage om den lille er for varm eller kald.
- Mange barn gir også godt uttrykk for dette selv, men det finnes også dem som kan komme inn med blåfrosne tær uten å si et pip, sier hun.
Barnet hadde det kanskje så gøy i leken at han eller hun ikke hadde tid til å kjenne etter eller kle på seg mer.
Viktig med lue
Alle kroppsdeler må holdes varme, men noen bør man være litt ekstra oppmerksom på.
- Hos oss er vi ganske strenge med lue. Votter er derimot ofte i veien for små barn og blir ofte dratt av. Vi tenker at dette er en erfaring som barna trenger. De må få kjenne på når det er kaldt og lære seg at de da må ta vottene på igjen, sier hun.
De voksne er likevel nøye på å kjenne mye på barna og er obs når de kler av dem.
- Særlig passer vi på om de er iskalde på tærne. Bomullsokker og bomullstrømpebukser er lite heldig i kalde perioder. Da blir det mange, små istær, sier Hagstrøm.
Denne saken ble første gang publisert 12/01 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.