Kjøpeguide: Sykkel til barn
Store kvalitetsforskjeller på barnesykler
Dette må du vite før du går til innkjøp av barnesykkel.
Det viktige vedlikeholdet
Lær barna tidlig at sykkelen trenger vedlikehold, og ta dem med på vedlikeholdet slik at de lærer hvordan det gjøres.
- Holder du sykkelen ren, ruster den ikke så fort, og både bremser, kjede og dekk vil holde mye lenger.
- Sjekk lufttrykket i hjulene og om kjedet er tørt med jevne mellomrom.
- Et tørt kjede smøres ved å dryppe eller spraye på litt olje og tråkke rundt for å fordele oljen.
Det finnes et stort utvalg av barnesykler på markedet, og det er mye å tenke på når man skal ut og kjøpe den første tohjulssykkelen.
- Barn på to år kan fint begynne med tohjulssykkel med støttehjul. Da blir de bedre syklister, mener butikksjef Kjetil F. Hansen hos Spinn.
Mange dårlige sykler
Fagkonsulent i Syklistenes Landsforening, Svein Fagervold, mener det kan være vanskelig for den vanlige forbruker å se kvalitetsforskjellene på barnesykler.
- Det er generelt vanskelig å skille syklene fra hverandre når det gjelder kvalitet. Man klarer ikke å si at den ene sykkelen er bedre enn den andre bare ved å se på dem. Men det er helt klart mye dårlig kvalitet.
Han anbefaler alle å lese en test av barnesykler før man legger ut på handletur.
Tunge, billige sykkelrammer
En god barnesykkel skal være utformet etter barnas behov, de bør ha samme kvaliteter som en voksensykkel, men ikke være en voksensykkel i miniatyr.
Fagervold mener det er viktig å skape en god sykkelopplevelse fra første stund.
- Vekten på sykkelen betyr mye for sykkelgleden. Jo lettere sykkelen er, desto bedre er det.
- Dessverre lages barnesykler ofte i tunge og billige materialer, og mange av syklene er faktisk tyngre enn en voksensykkel. Det sier seg selv at disse er vanskelig å håndtere for et lite barn.
Ikke kjøp for stor sykkel
Barn i trafikken
Mange barn får sin første tohjulssykkel når de er rundt to-tre år.
I denne alderen er sykling mest lek som må foregå i trygge omgivelser uten biler.
Ikke oppmerksomme nok
Trygg Trafikk har en generell anbefaling om at barn bør vente med å sykle alene i blandingstrafikk til de er cirka 10 år gamle.
Yngre barn får rett og slett ikke med seg alt som skjer rundt dem i trafikkbildet, og klarer derfor ikke å mestre trafikksituasjonene som oppstår.
La dem sykle mye
De kan glemme å bremse eller styre rett inn i en vegg eller utfor en trapp.
Samtidig er det positivt at yngre barn sykler mye. Mye og god trening gir erfaring, som igjen gjør barna bedre i stand til å mestre ulike situasjoner.
- Sykkelen må heller ikke være for stor, da kan den være vanskelig å kontrollere, og barnet kan fort bli både usikker og redd.
- Ikke tenk at du skal spare penger ved å kjøpe en sykkel som er stor og skal vare lenge. Det er uhyre viktig å velge rett størrelse, mener Fagervold.
Høyden på setet: Når barnet sitter på setet, skal det kunne rekke godt ned i bakken med begge føttene, og når barnet står skrevs over stangen, skal det være 4-8 cm mellom skrittet og stangen.
Avstanden mellom setet og styret: Barnet skal kunne sitte rett opp og ned og ikke måtte lene seg fremover. Det er viktig at barnet har et godt grep om styret, og at det enkelt klarer å manøvrere bremsene.
Bremsene: Bremsehåndtakene må være små nok til at barnets hånd lett klarer å gripe dem, og det må ikke være for lang avstand mellom styrets håndtak og bremsehåndtaket.
Det er dessuten svært viktig at bremsene er akkurat passe myke, slik at de er lette å dosere for barnet.
Sjekk håndbremsen nøye
- Det er dessverre mange barnesykler som ikke har håndbrems. Jeg mener at man bør styre unna disse. To bremser, altså pedal- og håndbrems, er viktig. Det er samtidig viktig at disse bremsene er riktig kalibrert, slik at de er enkle for barnet å bruke. Det finnes altfor mange barnesykler der håndbremsen er til liten nytte fordi barnet ikke klarer å beherske den, sier Svein Fagervold.
Falsk støtte med støttehjul
De aller fleste små barnesykler har avtagbare støttehjul. Det er ulike anbefalinger i bransjen om bruk av disse. På den ene siden er støttehjul bra fordi barnet lærer sykkelen å kjenne, samtidig som det har kontroll.
Ulempen er at støttehjulene gir feil balanseteknikk, siden barnet blir sittende skjevt på sykkelen.
Resultatet blir at barnet lener seg i gal retning når det svinger, og når støttehjulene tas av, må balansen læres opp på nytt.
Lurt med lærestang
- Bruk av støttehjul er lurt helt i starten av lærefasen, men de bør tas av etter en kort periode. Sett setet på sykkelen så lavt som mulig, dette gir barnet ekstra kontroll, sier Fagervold.
Han er mer positiv til såkalt lære- eller ledestang som man trer bak setet.
- Det kan være en måte å få barnet til å føle seg trygg på, men denne bør også bare brukes i en kort periode. Lær barnet å bremse og å bruke pedalene. Så lenge barnet føler at det har kontroll over sykkelen, er det kun øvelse som trengs for at barnet skal kunne lære å sykle, sier Fagervold.
En lærestang kan kjøpes i sykkelbutikk eller lages ved å bruke en gammel slalåmstav.
Denne saken ble første gang publisert 23/04 2010, og sist oppdatert 25/06 2017.