du kan ikke kjøpe alt brukt til barna:

– Jeg har hatt mange «det gikk jo så fint med oss»-diskusjoner

Det er mye å spare på bruktmarkedet, men enkelte ting bør du prioritere å kjøpe nytt.

BARNESETE: Det er ikke å anbefale å kjøpe brukt barnesete.
BARNESETE: Det er ikke å anbefale å kjøpe brukt barnesete. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Gjenbruk kan være både kult, økonomisk og miljøbevisst – det er mange skatter å finne brukt. Det er også dyrt å ha barn, og det finnes mye penger å spare i å sjekke ut bruktmarkedet før du handler klær og utstyr til barna fra butikk eller nett. Likevel er det særlig to ting du ikke bør bruke sparekniven på.

– Jeg heier på gjenbruk og kjøper gjerne brukte klær og møbler selv; du finner mange gamle skatter om du bare leter. Men, det er et par ting du bør unngå å kjøpe brukt til barnet. Blant annet skotøy, sier autorisert fotterapeut ved St. Hanshaugen Fotklinikk, Marte Krogen.

Også bilstol-ekspert Silje Seberg er enig i at bruktmarkedet utvilsomt er verdt en kikk før man tømmer lommeboken over kassadisken:

– Jeg er stor fan av å både kjøpe og selge brukte klær og utstyr til barn. Barna er i stadig vekst og vokser ut av klærne sine lenge før de er utslitte, men enkelte ting bør man altså ikke kjøpe brukt, forteller hun.

Les også: Gir blaffen i bilsikkerhet på ferie

Investere i ny bilstol til barnet

– En generell regel er å unngå å kjøpe brukte bilstoler der du ikke kjenner til bilstolens historikk. Det er ikke nødvendigvis mulig å se på en bilstol at den har blitt utsatt for en kollisjon, uansett om det har vært et lite eller mer omfangsrikt sammenstøt, eller om den har blitt oppbevart feil. Dersom du ikke vet alder eller historikk på bilstolen, kan du heller ikke gå god for at sikkerhetsfunksjonene fortsatt vil være intakt den dagen du kanskje trenger det, mener Seberg.

Seberg er tobarnsmor og arbeider som ettermarkedsselger hos Skoda-forhandler Nardo Bilservice i Ålesund. Hun har selv vært utsatt for en alvorlig ulykke som barn, men slapp unna med varige rygg- og nakkeskader nettopp på grunn av god nok sikkerhet i bilstol. Hun har seks års erfaring innen salg av bilstoler og veiledning i bilsikkerhet for barn.

– Dersom en god venn skal selge en nyere bilstol som hun eller han selv kjøpte ny, og du vet at denne er så god som ny, pent brukt, riktig oppbevart og aldri har vært i sammenstøt eller kollisjon, kan du riktignok se det an deretter. Men, generelt er det et godt råd å legge pengene i en trygg og ny bilstol, og heller spare inn på andre kostnader ved å se deg om på bruktmarkedet der, råder Seberg.

Husk at bilstoler har levetid

Bilstoler varer ikke evig – heller ikke de pent brukte som aldri har vært i sammenstøt.

– Levetiden på en bilstol til nyfødt mellom 0 og 13 kilo er normalt sett maksimalt 5-7 år. Bilstoler til små barn, isofix 0-18 kilo eller beltemontert stol til 9-25 kilo, har en levetid på maksimalt 10 år, noe som også gjelder for baser og beltestoler, forteller Seberg.

Hun forklarer at når en bilstol er i bruk, begynner materialene å eldes og blir porøse, noe som gjelder for både isopor og plast, samt andre støtabsorberende materialer i stolen.

Silje Seberg.
Silje Seberg. Foto: Nardo Bilsenter

– Man må huske på at bilstolene står i bilen i både solstek og sprengkulde, noe som naturligvis vil påvirke materialene den er laget av. Babystoler blir også ofte tatt inn og ut av bilen samt blir båret rundt på, så de har kortere levetid enn for eksempel beltestoler. Det anbefales sterkt at alle bilstoler over 7 til 10 år kasseres. Husk å klippe selene eller ødelegge trekket slik at stolen blir ubrukelig etterpå, så ingen uvitende ser sitt snitt til å ta i bruk en tilsynelatende OK bilstol, råder Seberg.

Alle bilstoler har et stempel eller et klistremerke der det står bilstolens produksjonsdato. Dette merket er gjerne på undersiden av bilstolen eller under trekket:

– Her står det fire siffer som forteller ukenummeret og årstall for når stolen er produsert. For eksempel vil tallet 3119 fortelle deg at bilstolen er produsert i uke 31 i året 2019.

Les også: Derfor hjelper det ikke å bestikke barnet

«Det gikk jo så fint med oss»

– Jeg har hatt mange diskusjoner med eldre generasjoner om akkurat det med at «det gikk jo så fint med oss». Men, dersom du ser på statistikken over antall døde i trafikken på for eksempel 70-tallet, viser det dessverre det motsatte. De som ikke overlevde i trafikken er ikke her i dag til å komme med sin stemme, sier Seberg.

Seberg sier at hun gjerne tar en hyggelig samtale med kommende besteforeldre som vil mimre tilbake til sin egen barndom der de lå i hattehyllen på den årlige bilferien:

– Også konkluderer vi som oftest med at det er godt at kunnskapen har forandret seg og at barnebarna selvsagt må sitte trygt i bilen. Selv om bestemor sier at det ser trangt ut for føttene til minstemann, må jeg si at det ikke er anbefalt å snu kombi-bilstoler med 5-punktsbelte eller internbelter forovervendt, eller å snu barna for tidlig forovervendt. Husk at det er fem ganger sikrere å ha barna bakovervendt enn forovervendt i bilstolen.

Sko bør kjøpes nytt

En av grunnene til at man bør kjøpe nye sko fremfor å kjøpe fra bruktmarkedet, er at skoen vil forme seg etter føttene til barnet som har brukt den:

– Dette kan føre til synlige og usynlige skader i og på foten. Dersom barnet bruker sko som er arvet fra noen andre, selv om det er fra søsken, kan barnet begynne å subbe eller knipe med tærne for å holde skoen på plass, noe som kan gi smerter i knær, hofte og rygg grunnet feil belastning, sier Krogen.

Hun forteller også at ved å bruke brukte sko, kan barnet også få feilstillinger i foten, feil gange og problemer med vonde negler.

– Hos barn er knoklene mye og formes lettere, ofte etter de skoene barnet bruker. Jeg vil dog fraråde alle å kjøpe brukte sko, uavhengig av om det er til barn eller voksne. Alle føtter er forskjellige og forskjellige føtter stiller forskjellige krav til de skoene man skal bruke, sier Krogen.

Men hva om man bare skal bruke skoene ved én enkelt anledning, som for eksempel til julefeiringen eller 17. mai?

– Jeg vil ikke anbefale det ettersom barna ofte er høyt og lavt på slike dager, men om du likevel ønsker å gå for brukte sko denne ene dagen, er det et par ting som er viktig å huske på. Skoene skal ikke ha synlige slitasjer under sålen, formen på skoen må ikke være endret og størrelsen må være riktig.

Arve madrasser?

– En godt brukt madrass er ofte blitt mykere med tiden, og anbefales derfor ikke. Dersom barnet kommer over på magen, risikerer barnet å få nesen ”gravd ned” i madrassen og pusterforholdene blir dårlige, opplyser Landsforeningen uventet barnedød (LUB).

Brukte madrasser kan i tillegg ha rester fra gammel babyoppkast, urin o.l. som kan gi en uheldig/fremmed bakterieflora som barnet puster inn hvis det ligger på magen.

Innpustede bakterier kan gi immunstimulering i luftveiene med feberstigning og forstyrrelser i åndedrettsreguleringen. Dersom barnet har en genetisk defekt her, kan død bli et mulig resultat.

Risikoen ved å arve madrass som er brukt av ett søsken er imidlertid veldig liten, forutsatt at den ikke er slitt, myk eller skitten.

– Da trenger man ikke å bytte, skriver LUB.

En studie av sykehuset i Glasgow fra 2002 viste at krybbedødrisikoen er tredoblet dersom barnet bruker en brukt madrass, eller åttedoblet dersom barnet har fått en brukt madrass fra en annen familie, skriver BBC.

En svakhet ved studien er imidlertid at den ikke angir i hvilken stand madrassen var i (myk, hard eller lignende), påpeker LUB.

Les også: Tenk deg om før du deler slike bilder av barna