Bedratt av forloveden

- Kjæresten min levde et dobbeltiv

Mannen Anita fikk barn med og som skulle bli hennes ektemann, hadde kone og barn i Marokko.

ÆRLIG MED BARNA: Skulle du oppleve noe lignende som Anita, er det viktig at du er ærlig med barna og forteller sannheten om hva som har skjedd, råder psykolog.
ÆRLIG MED BARNA: Skulle du oppleve noe lignende som Anita, er det viktig at du er ærlig med barna og forteller sannheten om hva som har skjedd, råder psykolog. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Sist oppdatert

Da «Anita» (43), som velger å være anonym, traff «Ahmed» for 16 år siden, trodde hun at dette var mannen hun skulle bli gammel med.

De forlovet seg og fikk en sønn sammen.

Men en dag, 11 år senere, kom Ahmed aldri hjem fra utenlandsreisen. Det viste seg at han hadde kone og barn i Marokko.

Den store kjærligheten?

Anita var 27 år gammel da hun traff Ahmed for første gang på en fest hos en venninne.

- Han virket så voksen for alderen, til tross for at han bare var ett år eldre enn meg. Han fortalte meg at han hadde vekslet mellom å bo i Marokko og Norge i nesten seks år, men nå ville han gjerne slå seg til ro her i landet, forteller Anita til Foreldre.no

De to fikk god kjemi, og fortsatte å treffes.

- Alt så veldig lovende ut. Han var så snill og omtenksom, og brydde seg virkelig om meg og mitt liv. Du kan vel si at jeg ble hodestups forelsket i han etter kort tid, og trodde at dette var noe som kom til å vare, sier hun.

Et nytt familiemedlem

Hvert år dro Ahmed til Marokko, angivelig for å besøke besteforeldrene.

Etter at de hadde vært sammen i rundt to, år ble Anita gravid med sønnen John. Paret forlovet seg kort tid etter.

- Vi hadde flyttet sammen på dette tidspunktet, og jeg så ikke på det som noe stort problem at han tilbrakte to måneder i Marokko hvert år. Da jeg var gravid syntes jeg egentlig at det var litt deilig. Da fikk jeg masse tid til meg selv, og til å forberede litt hjemme før sønnen vår kom, forteller hun.

Anita forteller at Ahmed var til stede da John ble født, og at han var en superpappa.

- Han tok John alltid med på aktiviteter og stilte opp på fotballtreninger, foreldremøter og bursdager. Han var ofte den som la ham om kveldene, og var først oppe med ham om morgenene. Jeg trodde at jeg hadde fått i både pose og sekk, sier hun.

Kom aldri hjem

Ni år senere satt Anita og sønnen og ventet på at Ahmed skulle komme hjem fra sin årlige reise til Marokko.

John var kjempelei seg. Jeg prøvde å forklare, men det var vanskelig fordi jeg selv ikke visste årsaken.

- Han dukket bare aldri opp. Jeg prøvde å ringe ham, utallige ganger, i nesten to uker. Men mobilen var enten avslått, eller så tok han den aldri, sier Anita.

Anita fryktet at det hadde skjedd Ahmed noe, men mest av alt tenkte hun på hvordan hun skulle klare å fortelle sønnen at pappa ikke ville komme tilbake.

- Jeg fortalte ham at pappaen hans kom til å være lenger i Marokko en først planlagt, og at jeg ikke visste når han kom tilbake. John ble veldig lei seg. Jeg strevde med å finne en forklaring, men det var vanskelig fordi jeg selv ikke visste årsaken, forteller hun.

Senere fikk hun vite av en felles bekjent at Ahmed hadde både kone og barn hjemme i Marokko.

- Da fikk jeg sjokk. I starten var jeg helt knust, men med tiden har jeg egentlig blitt mer skuffet. At faren hadde en annen familie i Marokko, valgte jeg å ikke si til John. Jeg har bestemt meg for å vente med å fortelle det til han blir eldre, sier hun.

- Nytter ikke å grave seg ned

Anita forteller at hun ikke har hørt noe fra Ahmed siden han dro til Marokko. Nå har hun valgt å se fremover, for både John og sin egen skyld.

- Det nytter ikke å grave seg ned i noe man ikke kan noe for, eller har noen forutsetning for å forstå. Men per i dag så har vi det veldig bra begge to, selv om jeg av og til tenker mye på dette, forteller hun.

Anita sliter med mye dårlig samvittighet overfor sønnen. Hun frykter at han klandrer seg selv for at faren dro.

- Han sier det går bra, og at han har det bedre uten pappaen, men som mor er det tungt å vite at sønnen min kanskje ikke har det så bra som han selv hevder. Jeg ønsker derfor ikke å gjøre vondt verre ved å si at pappaen hans har barn og kone i et annet land, sier hun.

Anita ser lyst på fremtiden, og velger å ikke tenke på hva som vil skje om Ahmed plutselig skulle dukke opp igjen.

Vær ærlig med barna

Privatpraktiserende psykolog ved Psykologteamet, Bettina Sunde, forteller til Foreldre.no at det er bedre å være ærlig med barna fra starten av, om man opplever en lignende krise som det Anita forteller om.

- Man må snakke med og forklare barna om det som har skjedd, så langt det lar seg gjøre. Du må si sannheten, men ikke nødvendigvis hele. Dikter du opp noe, vil ofte sannheten før eller senere komme for en dag, og da blir alt mye verre, sier hun til Foreldre.no.

FORLATT: Har du blitt forlatt så er det viktig at du er ærlig med barnet om hva som har skjedd. På den måten unngår du at han/hun legger skylden på seg selv.
FORLATT: Har du blitt forlatt så er det viktig at du er ærlig med barnet om hva som har skjedd. På den måten unngår du at han/hun legger skylden på seg selv. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Barn er veldig selviske og kan automatisk tro at alt som skjer, handler om dem. Et barn kan lett ta på seg skylden for kriser i familien, og kan fort tenke «hvis jeg hadde gjort sånn eller slik - så hadde ikke pappa dratt».

- Barn vil plukke opp ting fra en telefonsamtale, eller se at mamma er lei seg. De lager sin egen versjon av hva som har skjedd. Ofte tar de skylden på seg selv, sier Sunde.

Barn bør ikke bør involveres i foreldrenes samlivsproblemer, men som forelder bør man være åpen om at pappa har flyttet ut fordi han ikke lenger vil være kjæreste med mamma. Det er viktig at barnet ikke sitter igjen med skyldfølelse, mener psykologen.

Sørg for at barnet ikke har skyldfølelse

Familieterapeut ved Østensjø familiekontor i Oslo, Jannicke Tindberg, har tidligere uttalt til Foreldre.no at vi må huske på at barn er avhengig av de voksne.

- Barn tar lett ansvar, og strekker seg for langt i forsøk på å være lojale og passe på at mamma og pappa har det bra. Når de ikke får dette til, kan de føle skyld. Derfor er det viktig at de voksne presiserer og fratar barnet skyld i forhold til bruddet mellom foreldrene, sier hun.

Hun råder til å holde «temaet varmt» og gi barnet rasjonelle forklaringer. Det åpner også for at barn kan komme med spørsmål etter hvert.

Betro deg til noen

For den voksne er det viktig å finne noen å snakke fortrolig med. Barn skal få være barn, og må ikke bli den som skal støtte den voksne føler seg forlatt.

- Har du ikke noen du kan gråte ut hos, så kan du kontakte psykologer, fastleger eller liknende,sier Bettina Sunde.

Det er veldig vanlig å være lei seg i lang tid etter et samlivsbrudd. Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor lang tid det vil ta. For noen kan det ta dager eller uker, mens for andre kan det ta flere år.

Vi har samlet noen tips til hvordan du kan komme deg kjapt over eksen.

Les også:

Slik skilles dere uten å skade barna

Så stor er faren for at du skiller deg

Ikke hold sammen for barnas skyld

Slik unngår dere skilsmissefellene

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også